broeikasbom

Sinds de peer reviewed publicatie van Qi Bin Lu weten we weer dat het opwarmende effect van CFK’s niet onderschat moet worden. En dan is het schrikken dat de Europese unie zich met de uitsluiting van CFK’s van het Europese Emission Trading System (ETS) de woede op de nek heeft gehaald van de Chinese koelgasproducenten. Die dreigen nu tot 2020 een “klimaatbom” te laten afgaan equivalent aan 2 miljard ton CO2. Dat is een mooi slokje op een borrel van de huidige 7 miljard ton per jaar. De Telegraaf (papier) brengt het nieuws op basis van een artikel uit The Financial Times online:

An executive at China Fluoro Technology, one of the largest Chinese CDM plants, said: “Our company is still incinerating the HFC-23 now. If the money is used up, we can stop incineration. We can’t go on doing this, we can’t afford it and we have no duty to do it.”

Voor het mondiale experiment of de zon of broeikasgassen meer invloed hebben op ons aardse klimaat – gegeven de inslapende zon – is het natuurlijk veel beter als die sterke broeikasgassen gewoon nog worden uitgestoten omdat we volgens Hans von Storch (en ook volgens Bas van Geel) dan binnen luttele jaren weten of de klimaatsceptici of -alarmisten aan het langste eind trekken. En het gekke is natuurlijk dat de EU 100% gelijk heeft dat het idioot is dat de CFK-productie én verbranding in China toeneemt door onze subsidiëring. Dat is het vervelende van regulering: je hebt altijd meer regulering nodig om de nadelige effecten van de vorige regulering ongedaan te maken.

Dit is het tweede akkefietje dat de EU heeft met de Chinezen in korte tijd. Het eerste ging betrof de importheffing op Chinese zonnepanelen waar de Europese installatiebranche de klappen van opvangt. Maar goed we weten nu ook dat zonneboeren investering en BTW mogen aftrekken. Tot slot wijs ik op de opvallende terminologie van de EAI – de Environmental Investigation Agency van Alexander von Bismarck (niet te verwarren met de International Energy Agency van Maria van der Hoeven) die vandaag met succes alarm slaan over de op handen zijnde “klimaatbom”. Dit gebeurt net nu John Cook van SkepticalScience zonder bronvermelding aan de haal is gegaan met James Hansens notie van global warming als “detonatie van 4 Hiroshima bommen per seconde”. Smul van de deconstructie van deze flauwekul op Wattsupwiththat.com.

Anderzijds toch weer slim gedaan van dat kluppie met hoogadelijke voorman! Ik ga toch snel maar weer eens De woorden van Wilders – en hoe ze werken (Bol.com) van Jan Kuitenbrouwer herlezen.