Benny Peiser vraagt zich terecht af waarom dit goede nieuws gemist is door de reguliere media: ijsbeer op carrying capacity, wij (lezers) van climategate hadden het misschien al gezien. Soms vraag je je af waar de reguliere media zijn met hun aandacht. Het blijft ergerlijk hoe weinig journalistiek het nieuws is. Voor- en uitgekauwd MEK-nieuws (Milieu-Energie-Klimaat) wordt herhaald, niet in context geplaatst, niet kritisch geanalyseerd en hoor-wederhoor wordt gemakshalve ‘vergeten’. Een vrije pers en een echt kritische journalistiek zijn essentieel voor een democratie. Veel essentiëler dan gesubsidieerde NGOs die inmiddels in allerlei bestuurlijke overleggen hun ‘vaste’ plaats hebben.

Veel essentieel MEK nieuws haalt de reguliere media niet eens, ergerlijk! Net als Jan Mulder af en toe doordraait op DWDD als hij zijn ergernissen mag komen afreageren. Dat kunnen we hier ook wel eens doen, DWDD is nu toch met vakantie. Warm je maar vast op Jan, ik heb al de nodige kandidaat-onderwerpen zien passeren deze week.

Bijvoorbeeld dit bericht over de Greenweek georganiseerd door de Europese Commissie:

A subsequent presentation by Simon Upton, head of the OECD’s environment directorate, criticized most EU member states for taxing diesel less than cleaner-burning petrol. There is “no conceivable environmental justification” for the practice and it costs Europe some €42bn a year, he told delegates.

Die diesel versus ‘schone brandstof’ is misschien nog iets om serieuzer naar te kijken, maar waarom meteen weer dat alarmisme: 42 miljard euro kosten per jaar !? Met geen mogelijkheid kun je dat quantificeren, niet onderbouwde onzin dus!

Dat begint al goed Jan, wat nog meer. Nou Mathijs, ga even mee naar Duitsland. Daar hebben (zware Mulder klemtoon hier:) zogenááámde experts de noodzaak van schaliegas-winning bekeken (toenemende boze blik):

German experts: Fracking is unnecessary and risky
German environmental experts doubt that developing shale gas is economically profitable and worthwhile for the country’s energy transition. They also question the technology of fracking and call for a European Environmental Impact Assessment Procedure to be adopted. Experts at the German Advisory Council on the Environment (SRU) called for their analysis to be used as an input for the European fracking debate. Extracting shale gas through fracking is not essential for the German EnergieWende….

Niet essentieel voor de EnergieWende Mathijs, stel je even voor… De energiekosten gaan nu al door het dak in Duitsland.. En dan: ja, je leest het goed: dit zijn experts die twijfelen of het winstgevend is Mathijs. In de US is de gasprijs nu al een vierde van die in Europa en de schaliegas winning is nog maar net  begonnen.. Niet essentieel voor de EnergieWende, van welke planeet komen die twijfelende experts Mathijs, wat mij betreft …

Ja, ja, Jan, kalm nou maar.. Laten we vanwege je hart maar direct naar de top-ergernis van deze week gaan.
Nou, hou je vast dan Mathijs, die komt van onze eigen Maria van der Hoeven. Weet je nog, die vroegere Minister die we zonder spijt konden lozen naar het buitenland.. Nou Mathijs, als je denkt dat je er dan vanaf bent, vergeet het maar Mathijs, errgerrrlijk is het gewoon:

Zonder deal wordt het 5 graden warmer’ zegt De Standaard (11 Juni), het IEA rapport World Energy Outlook klakkeloos citerend. “Climate change has quite frankly slipped to the back burner of policy priorities. But the problem is not going away – quite the opposite,” IEA Executive Director Maria van der Hoeven said in London

Wat bedoel je Jan, gaat het eindelijk zomer worden? Nééé Mathijs, grrr, ik bedoel dat het IEA, je weet wel dat Instituut van Maria van der Hoeven, komt met zo’n mededeling.., Ja Jan, maar het gaat helemaal mis met de wereld door het klimaat! Maar je hoopte  net nog dat het warmer zou worden Mathijs, hoe zit dat nou..? Nee, nee, het moet niet teveel opwarmen bedoel ik, dan gaat de hele wereld eraan. Dat horen we hier aan tafel ook altijd! Nééé grrrr, je snapt het niet Mathijs, grrr, je snapt niet wat errgerrrlijk is ! Dit is het IEA, het International Energy Agency Mathijs, die gáán helemaal niet over het klimaat, of over de wereld of opwarming. Zij gaan over ENERGIE Mathijs, over het wereld energie-beleid. Eigenlijk moeten zij ons opwarmen als je begrijpt wat ik bedoel, of afkoelen in andere delen van de wereld, maar ze papegaaien het IPCC gewoon na Mathijs, over klimaat! Kijk nou zo’n Fatih Birol in De Standaard met zijn citaat: ‘een stijging van vijf graden wordt een ramp voor iedereen’. Dat is de hoofdeconoom van het IEA Matthijs, wat weet die van klimaat, snap je hoe errgerrrlijk dat is, grrrr.