Nologo

Eén belijdenis in het dagblad van de groene kousenkerk Trouw luidt dat ‘de natuur gezond is’: een kreet die het levensgevoel vertolkt van PvdA-stemmende grijze duiven in Nordic Walking outfit die plastic boterhamzakjes hergebruiken. De Trouw- redactie vindt vervolgens overal ‘deskundigen’ die groene waarheden een wetenschapperig jasje moeten geven.

Gisteren vertelde een Trouw-gezinde psychologe dat zelfs het kijken naar een grasmat al stressverlagend werkt. Waarmee dus ook wetenschappelijk is bewezen dat je gewoon naar een voetbalwedstrijd kunt kijken om je stress kwijt te raken. Hordes voetbalvandalen ontdekken zo het oernatuurgevoel in zichzelf, en slopen onderweg alles dat ook maar enigszins onnatuurlijk aandoet, van bushokje tot ME-schilden, zich lavend aan natuurzuiver bier, de toverdrank die de druïdes van Heineken verstrekten.

    Heeft mevrouw ook een psychologische test gedaan, om onderscheid tussen natuurgras en kunstgras aan te tonen op onze stressniveaus? Het onderscheid is visueel alvast verwaarloosbaar. Laatst in de veevoedingwinkel, tuinde ik ook al in een nep-orchidee. Bij kunstgras kunnen ook hockeyfans hun stress kwijt, maar dan wetenschappelijk bewezen… Ik heb oneindig respect voor de beoefenaars van boerenwijsheidsbegeerte (psychologie)

Groene kousenkerk
Het bevel van Trouw om van de natuur te genieten en daar gezond van te worden, komt ook nogal dubbelzinnig over. Wie de rest van het Groen-nieuws leest van Dagblad Trouw moet wel concluderen dat we niet mógen genieten. Want de bontgebefte blauwpieper sterft mógelijk uit door oceaanverzuring, de wilde wipstaart bezwijkt misschien door landbouwgif, tientallen miljoenen mensen vluchten al voor het klimaat op papier, de bureaudiversiteit is bedreigd, het einde der tijden naakt als we zo doorgaan. De theologen van de Trouw-redactie doen werkelijk alles om het stressniveau van de lezer te verhógen om hun kudde te mennen.

Alsof Trouw een hekel aan de natuur wil stimuleren, een jammerend stuk broos vaatwerk dat ons geen welvaart gunt.