Saarloos wolfshonden

Saarloos wolfshonden

En nu opent NRC Next vandaag al met één dode polderwolf die komkommerzomer maakt….Hang alle journalisten en mediasukkels van Nederland op, executeer ze, radbraak en vierendeel ze. Ik koop liever pleepapier dan een krant, daar zitten nog luchtkussentjes op, en dat schuurt aanmerkelijk minder.

Midden in komkommertijd zond Hij die de gek met ons Allen heeft een dode polderwolf. Hij legde hem persoonlijk op de snelweg, als lokaas voor zij die daar beter van hopen te worden. Gewoon om te kijken wat dat teweeg zal brengen, welke onuitsprekelijk vermoeiende soap zal afspelen. Dit alles versterkt door het verzamelde onbenul der mediasukkels die de komkommertijd zien als excuus om dan maar helemaal geen journalistiek meer te bedrijven: geen persberichten over te schrijven van de overheid of een windmolenfabrikant? Dan is er geen nieuws.

Oh nee, daar komen de deskundigen
In Nederland hoef je geen deskundige te zijn om te weten dat er bij iedere gevonden wolvenhaar allerlei ‘deskundigen’opstaan. Die

  1. geven ons allerlei waardevolle adviezen over de rol van de wolf in het ecosysteem
  2. maken van de wolf een vorm van hogere wiskunde die alleen zijzelf kunnen ontcijferen
  3. gaan beweren dat het onmisbaar is dat er een wolfprotocoloverlegstructuurkadermanagementecosysteemdienstenbeheerplanbiodiversiteitsvisie komt, voorgezeten door wolvocraten die deze hogere kennis in papier omzetten en vergadersessies, gevolgd door een campagne van de oplichters van het Wereldbestuurfonds

Ik geef u maar één helder advies, culminerend in een woord met twee lettergrepen: het is allemaal onzin.

De wolf als ecologische messias
Stichting Ark weet geen reet meer van wolven dan u en ik op internet kunnen vinden, ze huilen alleen maar om subsidies. Zoals al dat Postcodeloterijtuig de wolf gaat melken, ieder voor eigen belang, langs de zelfde politieke lijnen die in debatten over landbouw, energie en klimaat spelen. Wie tegen de menselijke predator wil schoppen, de jager, spreidt allerlei heilsverwachtingen rond over de wolf als ecologische messias, waardoor ‘de plezierjacht’niet meer nodig zou zijn.

De wolf als alziende wijze natuurbeheerder, hoeder van ‘natuurgezondheid’, bewaker van mysterieus natuurlijk evenwicht, zal de wildernis weer beheren. Het links urbane gutmensch-establisment van de zelfbenoemde kwaliteitsmedia zal dit standpunt – ‘iew nou die plezierjagers iew’steeds voorrang geven, de NOS voorop.

Waar acuut de plezierjacht op geopend mag worden, en waar ik dan een bijna erotisch plezier aan zou beleven? Een schot hagel voor al dat links urbane huppeltruttenvolk en meelmuilige metromannetjes van milieuclubs met hun zweverige natuuropvattingen. Och heer, verderf hen en verstrooi hen, doe hen toch vluchten tot over verre grenzen en laat ze hun Rewilding Europe maar uitvoeren ten koste van Roemeense of Bulgaarse boeren en jagers, maar niet de onze.

Nou vooruit, nog één tip; wat dient u van de wolf te weten? Rypke’s spoedcursus Canis lupus voor beginners en gevorderden:

  • De wolf vreet wat voor de bek komt, en heeft een plek nodig om te slapen. Net als uw hond. Kom eens in Drenthe of Friesland: aan beide voorwaarden is ruimschoots voldaan. 50.000 stuks reewild en schapen in overvloed. Het is ook slap ge… dat een wolf hier niet zou kunnen leven, en ze kunnen zich prima verschuilen. Ik heb in DE ook alleen maar keutels kunnen vinden, van die witte met botten erin…
  • Iedere hondenbezitter weet ook wat een wolf bij schapen doet. Daarom kun je een herdershond ook beter aanlijnen als je over een dijk met schapen loopt. Als ze de kans krijgen bijten ze alles dood dat voor de bek komt, daar zit geen hogere ecologische wijsheid achter.
  • Oh ja, weet je welke deelstaat in Duitsland als eerste een wolfmanagementplan had? Brandenburg. Om alle natuurbureaucraten te pesten, ging de eerste Poolse wolf daarom in Saksen de grens over om daar een roedel te stichten.
  • ‘Zijn wolven gevaarlijk’  is ook zo’n standaard terugkerend onderwerp. Zijn wilde honden gevaarlijk, is een onopgevoede rij tanden met honderden kilo’s kaakdruk gevaarlijk? Iedereen kan het antwoord verzinnen, alle antwoorden zijn goed. Maar wat is gevaar? De kans is groter dat je mot krijgt met Sjonny in trainingspak met zijn Mastiff, of zo’n goudentand-neger met staffordshire-terrier dan dat je met en wolf moet knokken. Zelf heb ik een terrier. De kans dat zij mij een keer per ongeluk te hard bijt is groter dan dat een wolf dat doet…

Het enige zinvolle krantenverhaal over de wolf, heb ik 8 jaar geleden voor NRC geschreven, Buurman Wolf. Toen voorspelde ik deze onzin allemaal al. Het vond ook in Duitsland plaats. Het was kortom aftellen. Laten wij nu de soap in al zijn voorspelbaarheid gaan volgen.