arcticice

Na jaren bloggen over klimaatverandering zie je toch nog wel eens iets waarvan je denkt: goh! Dat had ik gisteren toen ik op Kalte Sonne (H/T Pierre Gosselin) een artikel las over het aanstaande arctisch zeeijsminimum te verwachten medio september. Het gaat om bovenstaande grafiek. Want ik roep altijd tegen iedereen: satellietwaarnemingen van het arctisch zeeijs zijn er pas sinds 1979. Dit blijkt onjuist. Systematische satellietwaarnemingen van het arctisch zeeijs zijn er pas sinds 1979. Van de jaren daarvoor zijn incidentele metingen bekend en die zijn netjes in bovenstaande grafiek verwerkt die ook keurig in het eerste IPCC rapport heeft gestaan. Daarna niet meer natuurlijk want men had een agenda. Houd eens een A4 over het gebied rechts van de rode lijn en haal dan weer weg. Vraag: hoeveel miljoenen aan onzinnig onderzoeksgeld, hoeveel misleidende krantenartikelen en hoeveel miljarden aan duurzame zwendel is het verschil?

hockeystick-ipcc

IPCC AR1 uit 1990 was dat rapport waar ook nog ruimte was voor de Kleine IJstijd en de Middeleeuwse Warme Periode. Het rapport van voor de coup van Michael Mann’s hockeystick. Het rapport van voor de verbanning van Henk Tennekes als directeur onderzoek van het KNMI. Allemaal bekend terrein voor me. Maar van die satellietwaarnemingen van voor 1979 wist ik niet en  die ijsgrafiek had ik ook nooit eerder gezien. Het artikel op Kalte Sonne moet je maar even doornemen ook als je Duits niet al te goed is, Het verwijst onder meer naar dit Engelstalige artikel van Judith Curry die keurige overzichten heeft gemaakt van wat er bekend is over de sterke decadal variaties van het arctisch zeeijs. Neven’s zeeijsblog wordt ook genoemd. Neven: kom er maar in!

northpole1959

Onderzeeër breekt door ijs op exacte punt van noordpool in 1959 om as van een marinier te verstrooien.

noordpool1987

Noordpool even ijsvrij in zomer 1987.