al-gore-barack-obama-bill-gates-combo-463

Terwijl wij ons nog volop opwinden over Obama’s Amerikaanse war on coal klimaatspeech, het NSA-schandaal en nu ook de val van Morsi in Egypte een smet is op Obama’s blazoen (zie artikel in foreign policy), spotte ik gisteren deze tweet van Bill Gates:

Kijken we waar de link heenwijst komen we op CNN met het artikel: Obama pledges $7 billion to upgrade power in Africa. En het leuke is dat Obama zeer vaag doet over wat de bron van die energie dan wel zou moeten zijn. Zuid-Afrika waar hij zijn belofte deed draait voor 93% op steenkool. Hier het persbericht van het Witte Huis waarin ook lekker vaag wordt gedaan:

Power Africa will build on Africa’s enormous power potential, including new discoveries of vast reserves of oil and gas, and the potential to develop clean geothermal, hydro, wind and solar energy. It will help countries develop newly-discovered resources responsibly, build out power generation and transmission, and expand the reach of mini-grid and off-grid solutions.

Nu heeft Pierre Gosselin net een klimaatbingokaart gelanceerd in dit blogartikel en denk ik we zouden ook een energiebingokaart moeten hebben. Dan roep ik op basis van die ene bovenstaande zin meteen BINGO! De grote afwezige in bovenstaande zin is natuurlijk: COAL! En je hoeft alleen de reacties op ThinkProgress te lezen om te weten wat er werkelijk achter Obama’s aanbod schuilt:

This is just a business deal for US corporates, dressed up as philanthropy. Undoubtedly US coal will be the fuel of choice, and US companies win the bulk of construction contracts. At least it is slightly less dangerous for Africans than the machinations of Africom, busy training a new generation of military despots.

[…]

hey, we have to have someplace to sell the coal to when we switch our electric power to fracked gas…

[…]

Obama doesn’t care about the Africans, because if he did he’d be encouraging distributed solar for villages and grid electricity from solar and wind farms in the Sahara and Kalahari deserts.

Note the money sources- GE, Eximbank, OPIC- all motivated to find export markets for American coal and LNG.

[…]

Obama is corporate, just like the Clintons and all of the Republicans. Until someone steps away from the corporations and works for the people, nothing will change.

[…]

I agree with the remarks above, this is surely a dangerous corporate resource grab masquerading as philanthropy. After having read Adam Hochschild’s superb book, “King Leopold’s Ghost,” I tremble whenever westerners look to “help” Africa out. When Leopold was done, about 10 million people were dead in the Congo.

[…]

Yes, I want to second, third and fourth everybody’s opinions on this schtick. Obama’s there representing the corpocrats — probably throwing them a bone after trouncing them (on paper at least) over domestic coal burning.

Nu denk ik niet dat Obama met zijn Keniaanse roots een tweede Koning Leopold is. Ik denk dat hij echt oprecht Afrika vooruit wil helpen net als Bill Gates dat wil. Ik denk echter wel dat het hem verdomd goed uitkomt dat hij de Amerikaanse steenkoolwinning kan redden door de kolen niet alleen in Europa te dumpen maar straks ook in Afrika (zie ook Detroit News en Washington Post). En nu zien de klimaatalarmisten dat natuurlijk als het “vergiftigen van een continent”, maar zal het werkelijke resultaat zijn dat Afrika gezond en welvarend wordt. Never mind dat Obama in zijn Amerikaanse klimaatspeech een paar dagen eerder CO2 gelijkschakelde aan lood en arsenicum.

Ondertussen heeft het Europese parlement toch ingestemd met een vermindering van te veilen emissierechten. Zie de hosannah-stemming in de twitter feed van Reuters Point Carbon News. De conservatieven waren zo anti dat ze zelfs tegen amendementen stemden om hen te paaien. En toch wonnen “de groenen” de stemming. En joepie de prijs van een ton carbon emissies is gestegen van 4,30 naar 4,60 euro! Terwijl 30 tot 50 euro nodig is voor serieuze mitigatie. En dan kom ik uit op een mooi ethisch spanningsveld dat we kunnen phangen aan een gevleugelde quote van Bill Gates met wie we het artikel ook openden:

Bill_Gates

Bill Gates schijnt dit echt gezegd te hebben maar het is in feite een oud gezegde. Wat mij betreft klopt dit gezegde ook wel en heeft iedereen inderdaad bij voldoende basisvoorzieningen de kans op de American dream. Nog afgezien of geld gelukkig maakt natuurlijk. Laten we zeggen dat geld een voorwaarde is voor geluk en dat als je genoeg aandacht geeft aan geld én andere belangrijke dimensies dat de wet van karma je dan ook breed geluk zal doen toekomen. Tenzij je natuurlijk malaria of rivierblindheid hebt of analfabeet bent… dan gaat het bovenstaande niet meer op.

Obama kan in een speech voor jong Afrikaans talent op de University of Johannesburg-Soweto één dag voor zijn 7 miljard aankondiging wel zeggen dat:

Global warming constitutes the biggest challenge we have environmentally, one greater than all other environmental calamities like dirty water, dirty air. Ultimately, if you think about all the youth that everybody has mentioned here in Africa, if everybody is raising living standards to the point where everybody has got a car and everybody has got air conditioning, and everybody has got a big house, well, the planet will boil over — unless we find new ways of producing energy.

Bingo! Nee even serieus. Het artikel waarin je ook deze hele speech kunt terugzien eindigt met wat fact checking van deze claims en komt dan met deze onthutsende getallen:

Based on a data released in October, 2012, the World Health Organization estimated that “Global warming” is responsible for approximately 140,000 excess deaths each year. By comparison, as many as three million people died from indoor and outdoor air pollution – in other words, over 20 times the number of alleged victims of global warming, according to the Word Health Organization. The list of victims of unclean drinking water is even more staggering. According to UNESCO, unsanitized water causes billions of preventable diseases annually, from diarrhea (4 billion), cholera (120,000), malaria (300-500 million), intestinal parasites (25% of world’s population), typhoid (12 million), trachoma (6 million), and schistosomiesis (200 million). list from highest to least affected.

Kijk en hier is de moderne holocaust waarvan Al Gore tot Henk Kamp en de special interests die ze bedienen niet van kunnen zeggen dat ze het nicht gewusst haben. De grote grote ethische uitdaging is om Bill Gates in het kwadraat te zijn: goed voor je eigen portemonnee maal goed voor de echte globale sociale ongelijkheid = dubbel OK. Goed voor je eigen portemonnee, ego en status maal dom, onwetend, slecht jegens deze holocaust (want koketterend met duurzaamheid) = dubbelfout. [hier stond wat lelijks over Wubbo Ockels dat ik uit piëteit heb verwijderd.]

Sluit ik even af met mijn variant op Gates quote:

We worden allemaal met een schoon geweten geboren en we halen allemaal onze dosis rottigheid uit – het is alleen wel JOUW FOUT als je uit gemakzuchtige ijdelheid de verkeerde goede doelen kiest om je geweten te zuiveren en je daardoor ook nog gaat sterven met een slecht geweten!

Wie me nu vindt doorschieten moet dit artikel maar wegstemmen. Ik meen het met mijn woede ten aanzien van de moderne holocaust. En wat mij betreft ook prima die window dressing van een domestic war on coal. Als we nu potverdikkeme maar eens alle arme gebieden van de wereld met kolencentrales volbouwen en tevens alle kustzones met slimme waterwerken gaan beschermen. Zo is er bijvoorbeeld ruim voldoende energie op de wereld om grootschalig zeewater te desalineren en rivieren van zee naar de droge gebieden te laten stromen. Het is alleen een kwestie van durven dromen en doen! Zie ook het nieuwe boek van Deirdre N. McCloskey Bourgeois Dignity – Why Economics Can’T Explain The Modern World.

PS Obama heeft in zijn besprekingen met China aangegeven dat hij geen moeite heeft met China’s rol op het continent. Des te beter. Afrika heeft een gouden toekomst!