httpv://www.youtube.com/watch?v=M_sPJe3hw7M
Er is een politieke beweging die ons de steentijd in wil werpen, en toch Postcodeloterij-miljoenen belastingvrij ontvangt: Greenpeace. Momenteel jutten ze de jeugd weer op met feitelijke onjuistheden over de noodzaak van een ‘nieuw’ Noordpool-reservaat en een Noordpool-verdrag. Laten we de campagnedames van Groene Pies even van de feiten op de hoogte stellen, voor ze verder gaan:

 • a. De hele zone rondom Groenland – is al het grootste Marine Protected Area ter wereld
 • b. Via het Unclos-verdrag uit 1982 hebben de 5 NORC-landen in het arctische gebied al afgesproken hoe ze de arctische taartpunt verdelen, waarvan het overgrote deel uit ontoegankelijke diepzee bestaat. Iedere vergelijking met het Zuidpool-continent gaat hier mank
 • c. Als het om arctische boringen gaat, zijn er in overleg met Shell honderden belangenclubs en NGO’s bij overleg betrokken, bijvoorbeeld van lokale bevolking. Greenpeace heeft hier geen constructieve rol, maar krijgt enkel een opgeblazen stem in media vanaf de zijlijn door gullible journaille uit het Westen toebedeeld. Dit is volledig te danken aan het feit dat Greenpeace het gros van haar kwart miljard euro inkomsten per jaar aan reclame voor eigen noodzaak besteedt.
 • Voer met Climategate.nl actie voor werkgelegenheid voor de lokale arctische bevolking
  Omdat de lokale bevolking van Greenpeace ook al niet mag jagen op arctisch wild, zie Survival in the High North van Magnus Gudmunsson, is de winning van mineralen nog een uitkomst voor de lokale bevolking die straatarm dreigde te worden.

  Verder valt winning van mineralen en uitgifte van concessies onder de nationale soevereiniteit van de NORC-landen (200 mijlszone) die de verdeling op vreedzame en wetenschappelijke basis hebben geregeld. Nu uw brilsmurf van Climategate toch bezig is het feestje te bederven: de Noordpool is het meest soortenarme gebied op aarde, alleen qua korstmossen kun je als bioloog je hart ophalen, je hebt er rond de 1200 variaties op dit diehard-organisme. Maar daar boren ze niet.

  Dus als ze geen olie mogen boren en niet mogen jagen, waar moeten die arme Eskimo’s dan nog van leven in dit karige milieu? Je krijgt gewoon met de bewoners te doen.

  Je mag verder best wat herrie schoppen als dat terecht is, wat mij betreft. Hier de tekst tot bederf der jeugd, van campagneleidster Faizah Oulahsen, uiteraard voorzien van obligate ijsbeer, waarvan de populatie stormachtig is gegroeid.

  Voorlopig hebben we Shell ervan weerhouden naar Noordpoololie te boren. Een geweldig resultaat, maar nu staan ook andere oliemaatschappijen te trappelen om hun boor in de Arctische bodem te zetten. Het gevaar voor onze kwetsbare Noordpool en de aarde is daarmee groter dan ooit.

  Is deze waanzin nog te stoppen?
  Wij geloven van wel: door van de Noordpool een natuurreservaat te maken. Om dit te realiseren is jouw stem van groot belang:
  Bekijk de video met uitleg over de gevaren voor jou, ons klimaat, unieke diersoorten en de aarde.
  Teken de petitie voor een natuurreservaat op de Noordpool en sluit je daarmee aan bij de groeiende beweging van nu al 3 miljoen mensen wereldwijd.

  Een wereldwijd erkend reservaat is geen utopie. De geschiedenis laat zien dat het kan. In 1991 lukte het ons op de Zuidpool. De natuur in Antarctica werd beschermd door een internationaal verdrag. Hetzelfde willen we nu voor het Noordpoolgebied. Hoe meer handtekeningen, hoe groter onze slagkracht. Zo kunnen we oliemaatschappijen en regeringen de komende tijd onder druk zetten om hun handen af te houden van de Noordpool.

  Ik hoop dat je na deze mail overtuigd bent om de petitie te tekenen. Bedankt alvast daarvoor!

  Faiza Oulahsen, campagneleider Greenpeace

  Misschien is het wel een mooie meid, die Faiza, en dat maakt het dan extra jammer dat ze haar energie besteedt aan zo’n obstructieclub. Al eerder in Wageningen een heerlijke dame ontmoet die er ooit als campagneleidster had gewerkt. Ik zou me bijna heel bezorgd gaan tonen over de ijsbeer, vrésélijk die Noordpool, wat erg die ijskappen. Maak me zo’n zorgen over DE klimaatverandering…

  Aan de andere kant, mensen hebben een dagelijkse behoefte aan onzin en zelfbedrog. In dat opzicht kun je Greenpeace dan toch als maatschappelijke organisatie beschouwen. Ze voorzien er in, en geven veel mensen met een zinloos bestaan een gevoel van zingeving. Of nou ja, eigenlijk Onzingeving.