Windenergie Spanje en Duitsland drama dus oogkleppen op!

oogkleppen

Klimaatbeleid en duurzaamheidsmaatregelen zijn zoals bekend is: all pain for no gain. Dankzij een alert Forbes artikel is er nu een mooie variant daarop: The pain in Spain cannot be sustained. Forbes houdt het kort en geeft als uitvoerige bron de website renewableenergyworld.com. Geweldig om te lezen hoe de regering van premier Mariano Rajoy – die het vuur aan de schenen heeft van een corruptieschandaal – daar nu bezig is de feed-in tarieven achteraf te korten.

Gelukkig is een staat tenminste nog zo machtig dat het al te pijnlijke wetten kan aanpassen duurzame special interests hun oneerlijke miljardenbonussen eenvoudig afpakkend. Dat is hoopvol. Dat moeten we als lichtpuntje in Europa koesteren. Lees je hierrrr even bij over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen die een slachting gaan aanrichten bij VVD en PvdA en je weet dat alles wat Henk Kamp ons nu aan door de strot duwt, nog keihard kan en zal worden terug gedraaid door het volgende kabinet. En als Nederlandse banken en investeerders dit lezen: wil je je geld zeker kwijt -> kies dan voor duurzaam.

sisyphus1008ww

Snel door naar Duitsland! Ja ook aan dat oog hebben we een flinke oogklep nodig willen we blijmoedig hand-in-hááánd-kameráááden vooruit met ons energieakkoord. Spiegel Online International wijdt net een heerlijk Engelstalig drieluik van de hand van Matthias Schultz aan het [sarc]geweldige succes van windenergie in Duitsland[/sarc]: Eco-Blowback: Mutiny in the Land of Wind Turbines. We gaan dat hier allemaal niet herkauwen. Lees het zelf. Ik wil maar één passage naar voren halen, mede vanwege het feit dat mijn grootouders DDR-vluchtelingen waren. Het zijn de slotalinea’s van het wervelende drieluik dat eigenlijk de Danteske ondertitel He that enter here abandon hope had moeten hebben (mijn vet):

“It’s all an enormous swindle,” says Besigheim-based auditor Walter Müller, 65, whose former job involved calculating the value of bankrupt East German factories. Today, he takes the same hard-as-nails approach to examining the books of wind farm companies.

His verdict? A fabric of lies and deception. The experts commissioned by the operators of the wind farms sometimes describe areas with weak breezes as top “wind-intensive” sites to make them appear more attractive, he says. “Small-scale investors are promised profits to attract them into closed funds for wind farms that do not generate enough energy,” he says. “Ultimately, all the capital is eaten up.”

The wind turbines, whose job it was to protect the environment, are not running smoothly. Germany’s biggest infrastructure project is a mess. Everyone wants to get away from nuclear. But at what price?

Even Winfried Kretschmann, the governor of Baden-Württemberg and the first Green Party member to govern any German state, is sounding contrite. But his resolve remains as firm as ever: “There is simply no alternative to disfiguring the countryside like this,” he insists.

The question is: Is he right?

Hierboven staat een plaatje van Sisyphus omdat het arme hardwerkende Duitse volk me aan die mythologische figuur doet denken: noest arbeidend altijd opgezweept voor een of ander nobel doel. Gemakkelijk in extase te brengen zodanig zelfs dat de grootste misdaad ooit hen nog als historisch materiële noodzaak kon worden verkocht. Met de DDR als Musterknabe onder de Oostbloklanden – het enige landje waar het communisme leek te werken. En steeds rolt die romantische steen weer terug, het schuldgevoel alleen maar vergrotend, de vatbaarheid voor de volgende romantische leugen verergerend.

india-rain

Maar vaart Nederland waar de handelsman het doorgaans wint van de dominee een betere koers? Henk Kamp kan in zijn zak steken dat het Spiegel artikel geen spaan heel laat van wind op land. De Utrechtse Heuvelrug mag een paradijs voor dassen, haviken, wandelaars en mountainbikers blijven. Wind op zee is tenminste in theorie een haalbare kaart maar de praktijk is weerbarstig. Spiegel schrijft:

Everything is getting more expensive. At the European Energy Exchange in Leipzig, electricity costs less than 3.5 cents per kilowatt hour (kWh). But consumers currently pay 27 cents for each kWh because the price is overloaded with taxes and environmental fees. There are many reasons for this. For example, all the electrical work involved in setting up offshore wind turbines and connecting them to the onshore grid is much more costly than was originally thought. The acrobats on the high seas are doing pioneering work, and the risks of failure are high.

Maar dit moet ons juist enorm aanspreken. Het volk van Michiel de Ruyter en risico op zee. Doen dus! Of zou het een dankbaarder en eervollere taak zijn om eens op enkele droevige plekken op aarde waterwerken te gaan bouwen? In India zijn afgelopen maand 5700 doden gevallen door moessonregens (zie CBS). De Watersnoodramp kostte aan 1836 landgenoten het leven. Me dunkt dat India exact 6 decennia globalisering verder net zo ver ligt van Den Haag als Zeeland destijds. Welke Jan met de korte achternaam zegt zijn partijlidmaatschap op omdat in de Tweede Kamer nog niet eens een motie is ingediend om gewoon uit onze staatskas onze ingenieurs en bouwbedrijven een puik Deltaplan in India en Bangladesh te laten realiseren? Dat heeft meer water management uitstraling dan ons Koningshuis en is een stuk goedkoper. Nee Bert Koenders wil een zandhazenmissie naar Mali! Om die Indiërs en Bengalen te redden gaan we hier voor miljarden windmolens bouwen. Want het klimaat van 2100 of anders toch tenminste 2200 zal echt verschrikkelijk zijn!

oogkleppen-greenpeace-milieudefensie

Nee voor mij zijn clubs immoreel die bij foto’s zoals hierrrr van de ramp in India doen alsof het de nieuwe Novib-kalender is en die alarm slaan met gephotoshopte plaatjes van ijsberen (Latijnse naam ursus maritimus = zeebeer) op een ijsschots. Tijdens ons vorige kabinet werden die clubs ook nog als zodanig gebrandmerkt zoals je ook ziet in deze video over het energieakkoord. Jammer dat het vorige kabinet net niet lang genoeg zat om de angstindustrie collectief de ANBI-status af te pakken en de scheiding van (milieu)kerk en staat ter herstellen. Hoewel? De dierenpolitie van Graus kwam er wel – waar heeft zijn club de prioriteiten? het plaatje met de oogkleppen hierboven is uit een NRC opinieartikel uit 2009 van  moleculair bioloog Hidde Boersma die uit onvrede over anti-wetenschappelijke praktijken schreef: Houd Greenpeace en Milieudefensie tegen. Maar onder Rutte II zijn de oogkleppen weer helemaal op gegaan en volgen we gewoon de partijlijn van de PvvdA. 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ga maar eens een countdown timer in de rechter balk zetten!

Door |2013-07-17T07:25:26+00:0017 juli 2013|5 Reacties

5 Comments

 1. JanWaalwijk 17 juli 2013 om 08:55 - Antwoorden

  http://www.nu.nl/economie/3527961/chinezen-leveren-elektrische-bussen-schiphol.html

  Heerlijk uberhypocriet jezelf “duurzaam” profileren, bussen laten maken in een land ver weg (plus de grootste uitstoter van plantgroeigas), per stookolie gestookt schip 3-4 weken op zee laten vervoeren, vervolgens per 35 dieselgestookte vrachtwagens vanuit een Europese haven naar Schiphol aten vervoeren, iedere nacht allemaal aan de stekker (de hele nacht stel ik me zo voor het is nou eenmaal een groot en zwaar ding daar zal een mega accu in moeten) en ze dienen als vervoermiddel op een freaking luchthaven (mega CO2 uitstoot) en toch jezelf als “duurzaam” profileren……..

 2. Hugo Matthijssen 17 juli 2013 om 09:23 - Antwoorden

  Voor de verkiezingen stond Rene Leegte op een vrijwel kansloze plaats maar mede als gevolg van de beloften van Rutte ( windmolens draaien op subsidie) had de VVD echter een mooi verkiezingsresultaat en kon ook Rene weer meedoen.
  Bekend is dat er een aantal mensen voor de VVD in de kamer zitten die ongetwijfeld wel weten hoe we met een energieaccoord worden bedonderd.
  Deze mensen zullen in de nabije toekomst bij gelijkblijvend beleid van het kabinet vrijwel zeker hun zetel gaan verliezen.

  Willen we nog een toekomst voor onze kinderen en geen 20 jarige subsidieverplichting van miljarden per jaar zonder enig voordeel dan kunnen zij toch niet anders als voor hun mening uit komen en duidelijk te maken dat je met dromen geen enegiesysteem kunt opbouwen.

  Ook bij andere partijen moeten er mensen zitten die wel weten wat het effect is van de waan van de groengelovigen op onze economie.

  Oproep
  Als bewuste kiezers roepen we de “technisch georienteerde mensen in de 2e kamer op om in opstand te komen tegen de fantasiewereld die groene energie heet te zijn.
  Waarom laten we ons de waanzin aanpraten van alfa georienteerde mensen die nog geen notie hebben van de effecten van hun wanbeleid.

  Beste mensen kom op voor onze toekomst en laat je stem horen dan is er mogelijk nog wat te redden uit deze waanzin.

 3. JanWaalwijk 17 juli 2013 om 15:20 - Antwoorden

  Was al mijn favoriete ochtend ergernis site Nu.nl maar nu verklaart men in onderstaand artikel wind- en zonne-energie “onregelmatig” ten faveure van urine?!?!?!?

  http://www.nu.nl/tech/3528427/urine-laadt-mobieltje-in-nieuw-onderzoek.html

 4. Amadeus Gould 17 juli 2013 om 16:30 - Antwoorden

  Inderdaad een grappige uitvinding….die microbial fuel cell..

  http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/video-urinepowered-mobile-phone-charger-lets-you-spend-a-penny-to-make-a-call-8713564.html

  Die brandstof cel zou eigenlijk ook nog goedkoop moeten zijn.

  Maar genoeg voor een heel kort telefoontje als ik het wel heb (hangt er natuurlijk vanaf of je een
  touchscreen hebt of niet).

  Zeiken om de CO2 reductie doestelling te halen. Deed men wellicht toch al, maar dit gezeik zet pas echt zoden aan de dijk.

  Nieuw overleg nodig binnen de SER over energie-akkoord, waarbij we dit keer Tour de France renners
  (dit zijn toch een beetje de experts in dit soort zaken) laten meepraten…

  • JanWaalwijk 17 juli 2013 om 20:05 - Antwoorden

   Ik weet niet of Samsung of wijlen meneer Jobs zich met hun bedrijven als pseudo-duurzaam afficheerden, maar eigenlijk is het van de zotte dat van zo’n zogenaamde smart-Phone om de dag de batterij leeg is. Wel nog meer isolatie dan er al jaaaaren in huizen zit propageren/verplichten/afdwingen maar wel om de dag de smartphone opladen terwijl een oude Nokia vier dagen met dezelfde opgeladen batterij deed. De wereld hangt van hypocrisie aan elkaar…….

Geef een reactie

Solve : *
24 × 12 =


Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK