oogkleppen

Klimaatbeleid en duurzaamheidsmaatregelen zijn zoals bekend is: all pain for no gain. Dankzij een alert Forbes artikel is er nu een mooie variant daarop: The pain in Spain cannot be sustained. Forbes houdt het kort en geeft als uitvoerige bron de website renewableenergyworld.com. Geweldig om te lezen hoe de regering van premier Mariano Rajoy – die het vuur aan de schenen heeft van een corruptieschandaal – daar nu bezig is de feed-in tarieven achteraf te korten.

Gelukkig is een staat tenminste nog zo machtig dat het al te pijnlijke wetten kan aanpassen duurzame special interests hun oneerlijke miljardenbonussen eenvoudig afpakkend. Dat is hoopvol. Dat moeten we als lichtpuntje in Europa koesteren. Lees je hierrrr even bij over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen die een slachting gaan aanrichten bij VVD en PvdA en je weet dat alles wat Henk Kamp ons nu aan door de strot duwt, nog keihard kan en zal worden terug gedraaid door het volgende kabinet. En als Nederlandse banken en investeerders dit lezen: wil je je geld zeker kwijt -> kies dan voor duurzaam.

sisyphus1008ww

Snel door naar Duitsland! Ja ook aan dat oog hebben we een flinke oogklep nodig willen we blijmoedig hand-in-hááánd-kameráááden vooruit met ons energieakkoord. Spiegel Online International wijdt net een heerlijk Engelstalig drieluik van de hand van Matthias Schultz aan het [sarc]geweldige succes van windenergie in Duitsland[/sarc]: Eco-Blowback: Mutiny in the Land of Wind Turbines. We gaan dat hier allemaal niet herkauwen. Lees het zelf. Ik wil maar één passage naar voren halen, mede vanwege het feit dat mijn grootouders DDR-vluchtelingen waren. Het zijn de slotalinea’s van het wervelende drieluik dat eigenlijk de Danteske ondertitel He that enter here abandon hope had moeten hebben (mijn vet):

“It’s all an enormous swindle,” says Besigheim-based auditor Walter Müller, 65, whose former job involved calculating the value of bankrupt East German factories. Today, he takes the same hard-as-nails approach to examining the books of wind farm companies.

His verdict? A fabric of lies and deception. The experts commissioned by the operators of the wind farms sometimes describe areas with weak breezes as top “wind-intensive” sites to make them appear more attractive, he says. “Small-scale investors are promised profits to attract them into closed funds for wind farms that do not generate enough energy,” he says. “Ultimately, all the capital is eaten up.”

The wind turbines, whose job it was to protect the environment, are not running smoothly. Germany’s biggest infrastructure project is a mess. Everyone wants to get away from nuclear. But at what price?

Even Winfried Kretschmann, the governor of Baden-Württemberg and the first Green Party member to govern any German state, is sounding contrite. But his resolve remains as firm as ever: “There is simply no alternative to disfiguring the countryside like this,” he insists.

The question is: Is he right?

Hierboven staat een plaatje van Sisyphus omdat het arme hardwerkende Duitse volk me aan die mythologische figuur doet denken: noest arbeidend altijd opgezweept voor een of ander nobel doel. Gemakkelijk in extase te brengen zodanig zelfs dat de grootste misdaad ooit hen nog als historisch materiële noodzaak kon worden verkocht. Met de DDR als Musterknabe onder de Oostbloklanden – het enige landje waar het communisme leek te werken. En steeds rolt die romantische steen weer terug, het schuldgevoel alleen maar vergrotend, de vatbaarheid voor de volgende romantische leugen verergerend.

india-rain

Maar vaart Nederland waar de handelsman het doorgaans wint van de dominee een betere koers? Henk Kamp kan in zijn zak steken dat het Spiegel artikel geen spaan heel laat van wind op land. De Utrechtse Heuvelrug mag een paradijs voor dassen, haviken, wandelaars en mountainbikers blijven. Wind op zee is tenminste in theorie een haalbare kaart maar de praktijk is weerbarstig. Spiegel schrijft:

Everything is getting more expensive. At the European Energy Exchange in Leipzig, electricity costs less than 3.5 cents per kilowatt hour (kWh). But consumers currently pay 27 cents for each kWh because the price is overloaded with taxes and environmental fees. There are many reasons for this. For example, all the electrical work involved in setting up offshore wind turbines and connecting them to the onshore grid is much more costly than was originally thought. The acrobats on the high seas are doing pioneering work, and the risks of failure are high.

Maar dit moet ons juist enorm aanspreken. Het volk van Michiel de Ruyter en risico op zee. Doen dus! Of zou het een dankbaarder en eervollere taak zijn om eens op enkele droevige plekken op aarde waterwerken te gaan bouwen? In India zijn afgelopen maand 5700 doden gevallen door moessonregens (zie CBS). De Watersnoodramp kostte aan 1836 landgenoten het leven. Me dunkt dat India exact 6 decennia globalisering verder net zo ver ligt van Den Haag als Zeeland destijds. Welke Jan met de korte achternaam zegt zijn partijlidmaatschap op omdat in de Tweede Kamer nog niet eens een motie is ingediend om gewoon uit onze staatskas onze ingenieurs en bouwbedrijven een puik Deltaplan in India en Bangladesh te laten realiseren? Dat heeft meer water management uitstraling dan ons Koningshuis en is een stuk goedkoper. Nee Bert Koenders wil een zandhazenmissie naar Mali! Om die Indiërs en Bengalen te redden gaan we hier voor miljarden windmolens bouwen. Want het klimaat van 2100 of anders toch tenminste 2200 zal echt verschrikkelijk zijn!

oogkleppen-greenpeace-milieudefensie

Nee voor mij zijn clubs immoreel die bij foto’s zoals hierrrr van de ramp in India doen alsof het de nieuwe Novib-kalender is en die alarm slaan met gephotoshopte plaatjes van ijsberen (Latijnse naam ursus maritimus = zeebeer) op een ijsschots. Tijdens ons vorige kabinet werden die clubs ook nog als zodanig gebrandmerkt zoals je ook ziet in deze video over het energieakkoord. Jammer dat het vorige kabinet net niet lang genoeg zat om de angstindustrie collectief de ANBI-status af te pakken en de scheiding van (milieu)kerk en staat ter herstellen. Hoewel? De dierenpolitie van Graus kwam er wel – waar heeft zijn club de prioriteiten? het plaatje met de oogkleppen hierboven is uit een NRC opinieartikel uit 2009 van  moleculair bioloog Hidde Boersma die uit onvrede over anti-wetenschappelijke praktijken schreef: Houd Greenpeace en Milieudefensie tegen. Maar onder Rutte II zijn de oogkleppen weer helemaal op gegaan en volgen we gewoon de partijlijn van de PvvdA. 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ga maar eens een countdown timer in de rechter balk zetten!