De tweedehandsautoverkoper Pavel Klinckhamers die incognito door het leven gaat als Unit head Oceans & Toxics Greenpeace Nederland heeft zojuist zijn mensverachtende natuurfilosofie geëtaleerd met bovenstaande tweet in een dialoogje met de altijd beleefd provocerende Urker Visser Jurie Post. Die man kan echt vissen want met die tweet plaatst Klinckhamer zijn hele organisatie in een macaber daglicht.

Ik placht wel eens de volgende mop te vertellen:

Wat is het verschil tussen gruwelijk en macaber?

Antwoord:

Gruwelijk is 3 baby’s in een afvalcontainer. Macaber is 1 baby in 3 afvalcontainers.

Vanaf vandaag weten we dat Greenpeace macaber is. Zij vinden het sneu dat een toeristische topbestemming als Réunion haar stranden haaivrij wil krijgen met een vrij eenvoudige techniek. Visserijbioloog Dolf Boddeke beschrijft hoe dat gaat:

Aanvallen van haaien op badgasten met dodelijke afloop leveren bijzonder slechte, wereldwijde publiciteit op voor tropische oorden waar men het vrijwel volledig van toeristen moet hebben zoals Réunion. Dus “vegen” ze op dergelijke plaatsen systematisch haaien met longlines, zoals scheepvaartroutes van mijnen worden gezuiverd. Dat is zeer effectief. Haaien komen in beperkte aantallen voor in bepaalde zeegebieden, pakken gretig aas en de aanvulling van de stand van buiten is langzaam. Dus is de strandzone van Réunion vrijwel haaienvrij te houden met een regelmatige, relatief geringe en goedkope inspanning.

We praten dus over iets heel simpels zoals dat je thuis wat koffie op een schoteltje brandt om wespen weg te houden, of het wegvangen van bisamratten (is Greenpeace daar ook tegen?) of het spuiten met DDT tegen malaria waar dagelijks nog duizenden mensen aan overlijden, of het toevoegen van wat chloor aan een zwembad…. dat soort dingen…. gewoon hygiëne zeg maar…. maar nee als Pavel Klinckhamers thuis ratten en muizen in zijn keuken heeft dan hakt hij gewoon elke week een vingerkootje af om ze te voeren die lieve beestjes. De schat!

Daarom geven we Pavel Klinckhamers vandaag de tag tweedehandsautoverkoper mee. Indachtig wat ik daarover schreef in mijn blog over kwakzalverij. Laten we samen afspreken dat die betiteling echt héél erg is. Dat we die gebruiken als we iemand echt hele verschrikkelijke verwensingen zouden willen toeroepen, maar als we het beleefd willen houden. Weer zo’n te aimabele krullenbol die zich tot manager heeft weten op te werken in een sector die het goed doet op de feestjes. “Is die daar, is dat nu die hoge pief bij Greenpeace? Iets met Oceans & Toxics?” “Ja inderdaad! Hij is de gifmenger!” OK die tag doen we er nog bij.