Het haventje van Neuharlingersiel is wel charmant

Het haventje van Neuharlingersiel is wel charmant

Als geboren Fries bezocht ik voor het eerst Ost Friesland, uit nieuwsgierigheid en ’to drive my blues away’. Alle plaatsnamen eindigen er op ‘um’ en ‘siel’, voorbijzoevende wielrenners spraken een duitserig Fries. Het lijkt een kopie van ons eigen Friesland, maar dan slonziger, verder weg en met (nog veel meer) windmolens en Duitsers. Wie wil weten kortom hoe ons eigen Friesland er uit gaat zien dankzij ‘Wind Op Land’ van dit PvvdA-kabinet, kan alvast in Ost Friesland gaan wennen.
RZ13ostfriesland2
Duurzaam dronkendraaiende horizon
Qua windmolens biedt Ost Friesland een voorproefje van wat ons eigen Friesland te wachten staat met ‘Wind Op Land’: gigawatts extra overcapaciteit die dan een geheel eigen draai aan de horizon geven, overal waar je kijkt. Het protest daartegen beperkt de PvdA-gezinde redactie van de Leeuwarder Courant tot de de ingezonden brieven van sociaal geograaf Pieter Lukkes, terwijl de redacteuren het ene na het andere jubelbericht brengen over ‘duurzaam oooh, jaaah, aaahhh, duurzaam’, meestal met bijna orgastische toonzetting een persbericht overschrijvend van een belanghebbende.
RZ13ostfriesland3
Ost Friesland geeft je vergelijkingsmateriaal en toont hoeveel mooier ons eigen Fryslan is, bij vergelijkbare ontstaansgeschiedenis van landschap en cultuur. (ook de Duitsers adverteren met ‘Friesische Freiheit’ voor toeristen)

RZ13ostfriesland4