offit-doyoubelieve4

Vakantie is de tijd van boeken lezen. Soms zit daar een boek tussen waarvan de schellen van je ogen vallen. Ik had dat de afgelopen dagen met Do you believe in magic – the sense and nonsense of alternative medicine van Paul A. Offit. Het boek is een nauwgezet overzicht van de Amerikaanse kwakzalverij vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan de dag van vandaag. Je komt dingen aan de weet zoals dat één enkele onderzoeksjournalist met een lange reeks columns elk gericht aan één concrete medische oplichterspraktijk onder de titel “The great American fraud” de basis legde voor de latere Food & Drug Administration (FDA). Zijn naam? Samuel Hopkins Adams.

Je komt ook aan de weet dat chronische Lyme een complete hoax is die al alle hoeken van wetenschappelijke falsificatie heeft gezien. Het hele vierde stadium van de zeer goed met antibiotica te genezen Lyme ziekte is een verzinsel waar gigantisch veel geld aan wordt verdiend met alternatieve therapieën. Een hele geruststelling hier in Italië.

Je komt ook de naam tegen van de Californische congressman Henry Waxman die een fervent bestrijder van kwakzalverij is en alles heeft gedaan om de leidende rol en de macht van de FDA te behouden en versterken om op te treden tegen de wanpraktijken. Hij moest met lege ogen toezien hoe het de alternatieve branche waar miljarden in omgaan lukte om de regulering terug te draaien of om te buigen in een richting dat de medische waanzin en volksverlakkerij ongebreideld kon doorgaan.

Ineens begreep ik al meer hoe zo’n Waxman ertoe komt om te vuur en te zwaard te strijden tegen climate deniers. In zijn ogen is het dezelfde strijd tegen onwetenschappelijke kwakzalverij. In zijn ogen is het logisch dat Roy Spencer klimaatontkenner is én evolutieontkenner (lees mijn recente artikel hierover). Als een Waxman hoort dat Al Gore en Josh Fox op publieke optredens verbaal worden aangevallen door de absoluut integere onderzoeksjournalist Phelim MacAleer dan denkt hij onwillekeurig terug aan zijn eigen publieke optredens tegen kwakzalverij waarbij steevast door de alternatieve branche betaalde roeptoeters kwamen opdraven: They dominated the meetings. One person after another would harangue me. 

Journals
Ook begin ik te zien welke zeer kwalijke rol The team van Phil Jones heeft gespeeld in dit quid pro quo. Ik bedoel: het inschakelen van celebrities is een standaardtruc uit de wereld van de kwakzalverij. Dus zou de klimaathoax alleen drijven op wetenschappelijke nitwits als Al Gore en Bill McKibben en Robert Redford dan zou een Waxman, maar zeker ook een Martijn van Caltmhout en een Karel Knip er nog wel doorheen prikken. Maar terwijl in de medische wereld de grote journals – Nature en Science voorop – nog wel als een bolwerk tegen kwakzalverij werken, zijn op klimaatgebied juist alle grote journals en ook nog eens de grote nationale wetenschappelijke instituten in een veel te pril stadium gevallen voor een twijfelachtige wetenschap in kinderschoenen. Uit de climategate e-mails weten we gelukkig hoe subversief een kleine groepje wetenschappers deze situatie in de hand heeft gewerkt. 

Linus Pauling
Maar ook dit is weer niet uniek: dat wetenschappers van naam en faam op zeker moment in hun carriere activistische kwakzalvers worden. Als je ziet welke uitstekende wetenschappelijke publicaties mensen als James Hansen en Kevin Trenberth in hun jonge jaren hebben gedaan, dan verbaas je je echt over hun latere activisme dat vaak lijnrecht indruist tegen conclusies uit hun eerdere ijzersterke publicaties. Als Offit’s boek leest weet je dat ook de hele revival van alternatieve geneeskunde opgehangen kan worden aan het treurige verval van een topwetenschapper: Linus Pauling. Nobelprijs scheikunde voor werk waarvan Einstein zei dat het te moeilijk voor hem was. Nobelprijs voor de Vrede na jarenlange integere strijd tegen McCartyism en de vietnamoorlog. En daarna naar het lalaland van cure for all vitaminepreparaten. Lees hier het artikel (in feite een deel van een hoofdstuk) van Offit dat mij op het spoor zette van zijn boek.   

Nu weten we dus wat de 5 ingrediënten zijn van het ontstaan van verzonnen ziektes en verzonnen genezingen:

 1. één of meer geflipte voorheen zeer gerenommeerde wetenschappers geven met een boek of een serie papers de aftrap en blijven daarna als bezetenen een flut-theorie aanhangen.
 2. celebrities worden ingeschakeld om het evangelie te verkondigen
 3. zakenlui van het type tweedehandsautoverkoper maken er een groeiende business van
 4. would-be officiële instanties worden in het leven geroepen om het verhaal statuur te geven en om de strijd aan te binden tegen de aanvallen van de gevestigde instanties (op klimaatgebied was deze strijd er nauwelijks wat nog vreemder is)
 5. ondanks dat de kwakzalverij miljarden in het laadje brengt en de proponenten schathemeltje rijk worden, lukt het om het imago vast te houden van David tegen Goliath van het establishment of dit nu de reguliere gezondheidszorg is of de olie-industrie.

Het mooie nu van het boek van Offit is dat hij helemaal niet categoriaal tegen alternatieve geneeswijzen is. Hoe dat nu weer? Dat komt omdat er zeer sterk wetenschappelijk bewijs is voor het placebo effect. Waarbij het ook zo is dat een alternatieve geneeswijze niet werkt als de genezer tegen de patiënt zou zeggen: wat ik nu ga doen is echt complete bullshit, maar omdat ik zo’n charismatische persoonlijkheid heb en omdat ik je met mijn warme stem fijne aandacht geef en omdat je straks zelf gelooft dat je accupunctuur of wat ook heeft gewerkt, daarom geneest het je!

Kortom: het is goed dat er medische sjamanen en klimaatsjamanen zijn en het is prima dat ze liegen om bestwil…. MAAR! Offit geeft 4 punten waaraan alternatieve geneeswijzen moeten voldoen om door de beugel te kunnen. 4 punten waaraan zij zich NIET mogen bezondigen om geen kwakzalverij te zijn. Je moet echt zelf zijn boek lezen, maar hier geef ik zijn punten en betrek ik ze daarna op klimaat:

 1. Adviseren tegen conventionele bewezen therapieën die echt helpen
 2. Potentieel gevaarlijke therapieën bieden zonder op de gevaren te wijzen
 3. Het leegtrekken van de bankrekeningen van patiënten
 4. Het promoten van anti-wetenschappelijk magisch denken

Vertaald naar klimaat krijg je dan:

 1. Adviseren tegen conventionele energieproductie terwijl dit een bewezen brenger van welvaart en welzijn is
 2. Pleiten voor zaken als windenergie zonder op evidente gevaren te wijzen zoals voor de arme mensen in de wingebieden van irridium, voor vogels en vleermuizen, voor het landschap, voor het zeeleven bij wind op zee, voor de gewone burger en industrie die met blackouts geconfronteerd kunnen worden
 3. Het bewust duurder maken van energie om geld over te hevelen van de domme massa naar het conglomeraat van milieubeweging en duurzame special interests
 4. Het bevorderen dat sceptische vragen niet worden gesteld of beantwoord, dat rentabiliteitssommetjes niet worden uitgerekend, dat checks & balances ontbreken, en zelfs het openlijk erkennen dat het om iets groters gaat – healing of the planet (Obama) – het stichten van gemeenschapsgevoel unifying cause ongeacht hoe solide de wetenschap is

Voor mij was het een enorme eye opener hoeveel parallellen er zijn tussen kwakzalverij en klimaat & duurzaamheid. Het was vooral een eye opener om te zien dat echte oprechte strijders voor wetenschap en tegen kwakzalverij in het klimaatdebat min of meer per ongeluk in het verkeerde kamp zijn terecht gekomen en dat het weinig zou hebben gescheeld of een Henry Waxman, Martijn van Calmthout en Karel Knip waren gewoon nette klimaatsceptici geweest zoals ze ook sceptisch zijn over kwakzalverij. Ook een eye-opener dat de truc van de milieubeweging is om net als de alternatieve geneeskunde te verdoezelen dat ze er zelf schatrijk van worden zodat het vijandbeeld jegens de machtige industrie behouden kan worden.

Ook is het leuk om te zien hoe er een nette correcte onschuldige milieubeweging zou kunnen bestaan op basis van het placebo effect zoals accupunctuur of handoplegging tegen een redelijke prijs ook onschuldig is. Komt ie:

 1. Voor bewezen technologie en energieopwekking maar pleitend voor aanvullende gezellige avonden aan een haardvuur met BBQ of bij een door een windmolentje aangedreven dorpskermis
 2. Het zeer eerlijk zijn over gevaren van alternatieve technologieën, methoden en seances. Het eerlijk zijn dat ALLE VOORGESTELDE KLIMAATMAATREGELEN global warming in 2100 een halve dag uitstellen (Bjorn Lomborg).
 3. Het zorgen dat burgers voor een betaalbare prijs ook deel kunnen hebben aan de Grotere Ervaring of waarom niet gratis?
 4. Het altijd benadrukken dat wetenschap het hoogste goed is, het zorgen dat er geen grijs circuit ontstaat waar activisten en wetenschappers steeds stuivertje wisselen en nooit beweren dat je alternatieve oplossing een panacee is voor alles. Dus rep niet over een duurzame transitie maar bijvoorbeeld over een gezellige avond met BBQ op puur biologisch hout. Of een winter saunadag op windenergie. Zo van: jongens – het heeft gewaaid – de accu’s zijn vol – komen jullie ook naar de biosauna?

Nog en leuke parallel uit het boek: Offit zegt “Er is een hele goede naam voor alternatieve geneeskundige die werkt: geneeskunde”. Zo zeg ik: “Er is een hele goede naam voor duurzame energieproductie: energieproductie”. En herhaal ik weer wat ik met Jezus steeds zeg: “Gun de keizer wat des keizers is”. Als alle sjamanen van Wubbo Ockels, via Maurits Groen tot Henri Bontenbal dit nu eens zouden naleven. Dat ze mensen met biologische BBQ’s een beter gevoel zouden geven dan met miljardenverslindende projecten die uiteindelijk alleen de ondergang van het Keizerrijk betekenen en daarmee van de Pax Romana waarbinnen dit aandacht geven aan het hoogste Maslow niveau alleen maar denkbaar is.

En ja ook wij van Climategate.nl zijn sjamanen die bij elke lezer wat endorfientjes aanmaken om het leven een hogere zin te geven. Wij gaan ook niet roepen dat we weten hoe je energie moet opwekken. Daar heb je de echte autistische techneuten voor. Autisten zijn goudeerlijk zo is bekend. Zij liegen en bedriegen niet zoals wij tweedehandsautoverkopers. Misschien ligt hier de sleutel: industrieën met een overmaak aan wetenschappelijke nerds en autisten zijn gewoon te vertrouwen. ADSL is gewoon OK! En Shell minus marketing is ook OK. Industrieën met een overmaat aan verkopers (marketeers) zijn te vertrouwen MITS…… mits ze niet de techneuten voor de voeten gaan lopen die echt het verschil maken. Er is amper verschil tussen een sjamaan uit 3000 voor Christus en 1 van vandaag en tussen een cult van toen en van nu. Het verschil is puur wat die eerlijke nerds en autisten hebben verzonnen.

Kijk afsluitend zelf even of er bij WWF en Greenpeace meer tweedehandsautoverkopers rondlopen of autistische nerds? Zou je van Wubbo Ockels en Maurits Groen een auto kopen? Ik wel. Quod erat demonstandum.