yongsheng

Op 8 augustus jl. is in Dalian in China het schip Yongsheng van staatsreder Cosco vertrokken voor een reis naar Rotterdam om de noord. Op 11 september wordt het schip verwacht. Het zal met veel fanfare worden opgewacht en met dit artikel zal Climategate.nl hopelijk een graantje meepikken van alle aandacht. Russische ijsbrekers liggen klaar om het schip door de moeilijkere passages heen te loodsen (zie FD en Daily Mail). Want in tegenspraak met de titel van het FD artikel is het arctisch gebied bij lange na niet ijsvrij deze zomer. En ook in tegenspraak met deze boude voorspelling uit 2007…

2013_ice_coundown

De 11 dagen na de aankomst van de Yongsheng worden nog spannender. Want 22 september om 22.44 uur onze tijd is de zonnewende. En rond die datum hebben we meestal ook het arctisch zeeijsminimum. De voorspelling van de hooggeleerde hoogleraar klimatologie Maslowski dat het arctisch zeeijs deze zomer al helemaal weg zou zijn (zie BBC 2007) komt zeker niet uit. Logisch ook want alle milieuvoorspellingen falen altijd. Dus als een milieuman iets voorspelt dan kun je aandelen gaan kopen want het omgekeerde zal gebeuren. Zeker als de voorspeller in kwestie er nog een schepje bovenop doet en aangeeft dat zijn doemvoorspelling waarschijnlijk nog te voorzichtig is. Lees verder op WUWT.

Het wordt echt leuk de komende weken. Want de noordpoolregio beleeft haar kortste en koudste zomer sinds het begin van bovenstaande metingen in 1958 (plaatje is live). Het leuke is dat je als scepticus altijd goed zit: vlakt de smelt snel af en blijft er veel ijs dan weten de alarmisten echt even niet meer waar ze het moeten zoeken. Misschien verschuilen ze zich dan achter een nieuwe voorspelling dat er nu door meer ijs een zachte winter komt. Krijgen we dan een strenge winter dan is het echt over en uit in hun bunker. Of als de smelt toch nog lekker doorzet en we weer ver onder gemiddelde waarden zakken terwijl de temperaturen zeer laag zijn, dan is daarmee ineens bewezen dat de uitbreiding van het zeeijs rond het minimum met de temperatuur helemaal niets of maar weinig van doen heeft. Dat het komt door de temperatuur van het zeewater (positieve AMO) en door de grilligheid van stormen. Ach laten we samen lezen wat Neven ervan maakt op zijn blog. Onlangs was hij nog in grote paniek toen de smelt staakte. Hij heeft namelijk een alarmistische agenda maar is wel eerlijk over de feiten.

Plaatje is live. Houden we de lijn van 2009 aan? Of 2010? Lager is onwaarschijnlijk. Neven voorspelde 3,6. WUWT lezers 5,0. Zie verder de sea ice page op WUWT.