wimvanwestrenen

Als je tot een bepaald mensentype behoort kun je niet genoeg wetenschap lezen. Van de droge kost van de journals via de wetenschapsmagazines tot aan de krantenbijlages. Men kan van alles bazelen over de ondergang van de papieren krant, maar als er morgen een dagblad kwam met dagelijks 24 pagina’s wetenschaps- en technologienieuws zou ik me als eerste abonneren. Tot die tijd slurp ik nog steeds elke zaterdag de wetenschapsbijlage van de Volkskrant op, die met de komst van Maarten Keulemans weer aardig objectief is geworden. Vandaag staan er twee pregnante artikelen in die bijzondere aandacht opeisen op dit blog.

earth_exploded

Op pagina 31 staan ze gebroederlijk naast elkaar: het hoofdartikel over de extreem energiezuinige plantenkas en het artikel over de nu eindelijk in een serieus journal – Chemical Geology – gepubliceerde theorie van Wim van Westrenen over de theorie dat de maan is gevormd door een nucleaire explosie van de aarde. Over die laatste theorie – uitgedokterd omdat het gesteente van de maan te veel lijkt op het gesteente van de mantel van de aarde – verwijs ik door naar een online beschikbaar artikel op Daily Mail. In de Volkskrant lees je meer details – kopen dus – onder meer over de queeste van de onderzoeker om door de muur aan onbegrip van zijn collega’s heen te breken. En ook lees je zijn nette Feynmanniaanse voorspelling: boren op de maan naar xenon-isotopen op 10 meter diepte is de falsificatietest voor deze theorie.

van_andel

Komen we bij de duurzame kas. De Volkskrant noemt het artikel “energie uit de kas” maar dat is strikt genomen niet waar. Wat er aan de hand is, is dat de kassen zo veel CO2 nodig hebben dat het zin heeft om een kleine gasgestookte electriciteitscentrale voor de kas te zetten. Die produceert als “bijproduct” zoveel meer stroom dan de kas nodig heeft dat er een flinke stroom het net op gaat. De huidige 10 van dergelijke installaties verzorgen al 10% van de stroom in Nederland. Niks duurzaam dus, maar gewoon ouderwets fossiel en dus groen want groeistof emitterend. De warmte uit de centrale wordt ook benut, plus dat het licht van de zon steeds optimaler wordt benut en aardwarmte en warmte-koude-opslag. Noor van Andel gaat er nog eens goed voor liggen in zijn graf. Dit is helemaal zijn pakkie aan. Als ultieme klimaatscepticus gewoon keihard strijden voor maximale efficiency en zuinigheid. Hij zag dat ook voor woonwijken en meende absoluut dat de zelfvoorzienende woonwijk mogelijk zou zijn (zie artikel).

[youtube id=”kmCwnnNH3oQ” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Voor het verhaal van de kas is bovenstaande video van de Rabobank illustratief. Ik vind het schitterend. Alles wat uit de branche zelf komt en het bedrijfsproces rendabeler maakt is geweldig. Geen subsidies behalve stukjes R&D. Het netto effect van meer zuinigheid is natuurlijk altijd dat we zoals Jevon’s Paradox leert uiteindelijk weer meer energie gaan gebruiken, bijvoorbeeld omdat we dan liever 100 verschillende tomatensoorten willen fijnproeven in plaats van 1 smakeloze bulksoort. Of omdat de meer verdienende tuinder met zijn gezin verre vliegreizen gaat maken van zijn overwinst. Ik kan er niet genoeg op hameren dat het wezen van de natuur (nutteloze) verspilling en overdaad is (biodiversiteit). Daarom ben ik ook voor zuinigheid als middel tot duurzame verspilling!