Doei Bert, succes met je volgende carriere

Doei Bert, succes met je volgende carriere

Het Planbureau voor een Bureaucratische Leefomgeving (PBL) bevestigt in een nieuw rapport – aangehaald door het Financieele Dagblad– wat wij op Climategate al lang schreven: bijstook van bos in kolencentrales brengt klimaatdoelen voor 2050 juist in gevaar.

De lezer kan zich het Klimaat-Chinees besparen van de ambtenaaronderzoekers in het PBL/Alterra-rapport, door zich gewoon de logische regels eigen te maken die voor bosbijstook gelden, waardoor de netto CO2-uitstoot toeneemt tegen miljarden euro’s subsidie:

 • – wanneer je natuurbos verstookt dat nooit geteeld is voor bijstook maar misschien zelfs nooit was gekapt, breng je de eerste halve eeuw méér CO2 in de atmosfeer, en je moet maar zien of dat ooit door herplant wordt gecompenseerd. Het verstookte bos bij Essent uit Georgia ís natuurbos uit de Appalachen.
 • – De efficiency van kolencentrales keldert door bijstook van hout, je moet dus meer kolen en hout verstoken voor het zelfde rendement met alleen kolen.
 • Zelfs de NOS schrok al wakker
  Lees verder mijn Bert Pauli-drieluik over dit onderwerp, zo getagd dat Bertje zichzelf niet meer kan goegelen zonder mijn recensie over zijn beweringen te lezen. De (ambtenaren van de) Brabantse VVD-gedeputeerde Bert Pauli van Stichting Essent Sustainability stuurde(n) de PVV-fractie met een kluitje in het riet, om de verstrekking van miljardensubsidies aan Essent/RWE voor bosbijstook in de Amercentrale uit de wind te houden.

  De bits en bytes van de blogreeks waren nog maar net op het scherm opgedroogd of zelfs het NOS-journaal schrok wakker over de vernietiging van Amerikaans natuurbos, om hier tegen miljardensubsidies bij te stoken. En nu dus het Financieele Dagblad er bij.

  Ik beweer niet een hoogstaande intellectuele of journalistieke prestatie hier te leveren. Iedereen met wat connecties in de bosbouwwereld, een mol bij Essent (je denkt toch niet dat ik de afdeling ‘communicatie’ga bellen, flikker toch op) en google had kunnen schrijven wat wij al schreven dat het PBL nu bevestigt.

  Het zegt wel iets over het niveau van de zichzelf als kwaliteitsjournalistiek beschouwende medemensen: het gilde PvdA-gezinde persberichtoverpenners op een randstedelijke bureaustoel, die ‘duurzaam oh jaaa ooh duurzaam’ bleven roepen, zonder ook maar met één hersencel te ontwaken terwijl de belastingmiljarden verdampten voor hun neus. (het postcommunistische Trouw, FD, Volkskrant, NRC, NOS en verder alle PvdA/Groen Links-gezinde regiosufferdjes waaronder mijn Leeuwarder Courant)

   Volgens mij heeft onze Bert na terugkomst van vakantie iets uit te leggen aan de Statenfractie. Niet dat zijn opstappen iets zou veranderen: die miljarden euro’s belastinggeld zijn we gewoon kwijt en die biomassabijstook gaat gewoon door. We worden niet geregeerd door gekozen politici maar door ambtenaren en een selecte groep voorkeursbedrijven met subsidiereflex. Het zijn de ambtenaren die Bert Pauli’s non-antwoorden opstelden, en die blijven gewoon zitten.

  Toch zou ik er lol in hebben wanneer Pauli zijn bestuurlijke biomassa wordt verwijderd.
  Zeg maar dag Bertje, had je maar niet moeten doen of wij achterlijk zijn. Alhoewel, het was de PVV-fractie die de Statenvragen stelde. En een beetje ‘kwaliteitsjournalist’ loopt daar met een grote boog omheen. Dus, nee, schrijven ze bij het Brabants Dagblad liever over een verkeerd gedeclareerde taxibon van een impopulair politicus, en gaat dit weer de doofpot in. Die paar miljard euro komen later wel aan bod bij een parlementaire enquête.