Veelzeggende draai Paul Polman (Unilever) naar groei en problemen in het nu

Paul-Polman-007

Onder druk wordt alles vloeibaar. Rypke meldde laatst al dat Connie Hedegaard onder druk van het bedrijfsleven schaliegas ineens als waardevolle tussenoplossing was gaan zien. En vandaag lees ik tot mijn verbazing dat Paul Polman en Lilianne Ploumen een offensief zijn begonnen tegen armoede. Een plan dat ze samen met de VN gaan opstellen moet de wereld zsm te bevrijden van de allerergste armoede. En dan kiezen ze ineens niet voor de ecofascistische Endlösung die de milieubeweging voorstaat – het reduceren van de wereldbevolking -maar voor good old economische groei om iedereen gezond en welvarend te maken. In een artikel van Richard van de Crommert in De Telegraaf lezen we vandaag:

Economische groei staat centraal in de hoofde van het tweetal. Dat moet altijd en overal worden nagestreefd en is essentieel om armoede te bestrijden. Handel drijven is belangrijk om armoede te bestrijden.

Daarna volgt in het artikel nog een riedeltje over morele waarden en gender equality (gaap) maar wat Polman hier zegt is toch wel opmerkelijk. Want de met stip naar een nummer twee positie op de duurzame 100 gestegen Polman placht tot voor kort nog hele andere uitspraken te doen. Meer in lijn met het duurzame dogma zeg maar. Geen handel drijven dus buiten een straal van twee dorpen en groei inleveren om een CO2 te vermijden teneinde de temperatuur op aarde in 2100 met 0,0000001°C te beperken. Lees bijvoorbeeld wat hij vorig jaar nog allemaal bazelde op Rio 20+:

We need to fight very hard to create an environment out there that is more long term focussed and move away from short termism.

[…]
Short termism is very dangerous as it is five minutes to 12. You can delay but time will not, and lost time is never regained.

[…]

Polman is becoming increasingly frustrated with the role of media which itself seems to be stuck in an old paradign. He was recently interviewed by CNN and one of the questions was how could he justify any extra costs from his sustainability programme to shareholders. I answered how can companies who are not taking action, justify this to their shareholders and to their own families. Just look at the figures. Unless we change direction, models show that the profit of the entire consumer goods sector could be wiped out by 2050.

[…]

Polman says the world is at a crossroads and that we can choose either to head for disaster or to work together to find common solutions: “Never have we been forewarned about what will happen and forearmed to do something about it and we must now rise to the challenge,” he says.

It is too late to be pessimistic. The alternative of not doing anything. I frankly cannot look my kids in the eyes and say we did not try. That is why we are here and will continue to give it our energy.

Cruyff zou het hem niet nadoen: “Korte termijn denken is gevaarlijk omdat het 5 voor 12 is”. Come again? Als het 5 voor 12 is moet je juist wel direct handelen natuurlijk. Lange termijn is meer iets van: we zitten er nu nog warmpjes bij maar laten we eens rustig nadenken over de trends van de toekomst. Maar we juichen dus toe dat Polman inmiddels niet eens de paradoxale 5 voor 12 metafoor meer nodig heeft. Hij wil nu ineens gewoon good old economische groei en met dat voortschrijden op de Kuznets curve gewoon zonder toekomstgericht alarmisme reële problemen in het nu oplossen omdat we daar dan geld voor hebben.

In de kern was zijn omslag ook vorig jaar al aanwezig toen hij de woorden sprak:

Amongst business there is now a critical mass forming around deforestation and energy for all, as companies say we cannot continue like this.

“Energie voor iedereen”, dat is natuurlijk waar de milieubeweging als de dood voor is. Footprint en zo. Gaap. Maar Polman zei het al in 2012. Hij kan daarop nog verbeteren dit jaar door eerlijk te gaan zeggen dat we vooral betaalbare energie voor iedereen nodig hebben. Want daarmee bouw je een duurzame economie op en dat kan weer zo paradoxaal niet met duur-zame energie, tenzij je natuurlijk zo’n ongekende werkethiek hebt als de Duitsers – vroeg opstaan, geen siesta en bufffelen tot een late Feierabend – dat je ondanks die duur-zame rem op je economie toch nog topprestaties levert. De laatste keer dat het olieloze Duitsland dit deed trouwens was tijdens WWII toen I.G. Farben met dwangarbeid van Auschwitz en het eigen kamp Monowitz veel te duur-zame Leunabenzin produceerde uit het in eigen land zo rijkelijk voorhanden steenkool.

Snel weg van de Godwin-route en terug naar het verhaal van vandaag! Obama kreeg terwijl hij nog niets gepresteerd had de Nobelprijs voor de Vrede, Al Gore en het IPCC kregen hem voor het grootste met wetenschapsfraude gestaafde Ponzi-scheme ooit, maar ik zet Polman toch nu al als schouderklopje in het rijtje Goede CEO’s samen met Michael O’Leary van Ryan Air die het spits afbeet. Met dit rijtje willen we ook het woord “goed” wat herwaarderen, nadat het in de Dikke van Dale in de verdrukking is gekomen door het newspeak-woord “duurzaam”. Toch moet Polman nog veel leren. Zo zei hij vorig jaar ook over de angstindustrie:

“We have to participate in finding the solutions and set the bar even higher and that is true also for Greenpeace and WWF,” says Polman. “They are good organisations representing the world’s citizens.

Hoe ver kun je de plank mis slaan. Hoe kun je het duisterste duister als wit licht verkopen? Ach we gunnen Polman naast de notering in de Goede CEO’s ook de tag tweedehandsautoverkoper.

polman-ploumen

Door | 2013-08-28T11:15:15+00:00 28 augustus 2013|10 Reacties

10 Reacties

 1. Amadeus Gould 28 augustus 2013 om 12:57- Antwoorden

  Interessante blog. Dank Hajo.
  Een beetje off-topic, maar over ommekeer gesproken: Nuon.. misleiding klangen komt nu publicatie in het FD aan het licht en Nuon moet dat toegeven. De berichtgeving is nog zeer verwarrend als het om de harde cijfers gaat. Ik houd het even op Elsevier.

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/8/Klanten-Nuon-jarenlang-misleid-over-Natuurstroom-1346064W/

  In 2002 waren er ruim 217.000 huishoudens en bijna 500 bedrijven Natuurstroom-klant bij Nuon. Voor de opwekking van dit soort stroom wordt alleen gebruikgemaakt van zon, wind en water.

  Als klanten hun geld terugeisen gaat dat – naar berekeningen van het FD – tussen de 70 en 100 miljoen Euro kosten. Apeldoorn zint al op een claim, bericht het FD, lees ik zojuist.

  Het FD nieuws krijgt met het wereldnieuws rond Syrie wellicht minder aandacht. Maar toch…dit lijkt me een behoorlijke hete aardappel voor Nuon.

  • Hajo Smit 28 augustus 2013 om 13:18- Antwoorden

   Op de radio hoorde ik iets over “home grown energy” in Groot-Brittannië. Windenergie wordt dan bedoeld. Het is allemaal zo paradoxaal. Iedereen weet dat handel de wereldvrede bevordert en dat protectionisme sde spanning opvoert. Rationing (smart grid!) en dure “homegrown energie” is iets voor in Oorlogstijd. De Jappen probeerden het aan het einde van WWII met terpentine uit wortels van dennenbomen waarvoor heel Japoan werd ontbost.

   • JanWaalwijk 28 augustus 2013 om 14:33- Antwoorden

    Op StuBru hoorde ik de nieuws duider uit het ochtend programma over het “energieprobleem” waar België mee te kampen zou hebben. De “oplossing” hiervoor laat zich raden. Het onbenul wordt zo schaamteloos tentoongesteld, logisch want niemand spreekt ze ooit tegen, wij zijn eigenlijk toch Don Quichots vechtend tegen windmolens.

 2. Niek Rodenburg 28 augustus 2013 om 13:16- Antwoorden

  “Apeldoorn zint al op een claim, bericht het FD, lees ik zojuist.”

  Niet alleen de gemeente hier, maar ook particulieren waaronder ikzelf hebben al een brief naar de Nuon gestuurd.
  Ik heb tussen 2002 en 2010 naar schatting € 400 teveel betaald.
  Mag ik even vangen meneer Vattenfall?

  • DWK 28 augustus 2013 om 15:57- Antwoorden

   Jij betaalde dus extra voor “natuurlijke” energie?
   Dacht je dat het om steenkool ging of zo?

   • Niek Rodenburg 28 augustus 2013 om 19:12- Antwoorden

    12 jaar geleden was ik nog een groentje in de duurzame sector.

 3. TINSTAAFL 28 augustus 2013 om 15:50- Antwoorden

  Kom op zeg, meer wereldhandel betekent meer pecunia’s voor Unilever. Prachtig toch als je de wereld mag redden zodat iedereen een cornetto kan kopen?

 4. JanWaalwijk 28 augustus 2013 om 16:04- Antwoorden

  Ik snap ineens de toon van RTL over het algemeen. Voorheen was die iets realistischer dan de extreem linkse groene Zeloten van de NOS, maar daar is de laatste +/- 2 jaar eigenlijk verandering in gekomen. Zelfde ergerniswekkende groene nonsens berichten op teletekst als bij de NOS, “groene” duiding in de journaals, RTL Z met het verschrikkelijke “Watt Nu?”. Komt niet alleen door sponsoring door NUON Vatenfall maar ook hoofdsponsor Unilever is groen gek geworden. Dat wist ik niet.

 5. Dolf
  Dolf 28 augustus 2013 om 18:01- Antwoorden

  De CEO van DSM uit Geleen maakt voorlopig nog geen schijn van kans in deze lijst Hajo. In FT.COM van 18 Augustus (pay-walled) zegt hij over climate change: “Some 97 per cent of climate scientists now say global warming is induced by mankind,”. Hij trapt dus met beide benen en open ogen in de John Cook borrelpraat. En hij laat zich aan FT kennen als een echte alarmist: …Mr Sijbesma says, reeling off a litany that could come from the blog of a climate activist. And that will heat up the world towards a 2C increase.. … after 2C we don’t know what happens. It could automatically run up to 6C, because the Siberian ice areas are going to melt, methane is coming out, etc. And if it is a two to six degree increase then big parts of the globe will be unliveable_.”’ Lás hij maar blogs; deze bijvoorbeeld van Jo Nova over Tol’s onderzoek naar de fouten in Cook’s artikel:
  http://joannenova.com.au/2013/08/richard-tol-half-cooks-data-still-hidden-rest-shows-result-is-incorrect-invalid-unrepresentative/

  Het FT artikel is onder andere een pleidooi voor research als basis voor chemische innovatie in DSM dat onder zijn leiding het zwaartepunt verlegd van basischemie naar voeding. Sijbesma kan maar beter zorgen dat zijn DSM research vér boven Cook’s niveau uitstijgt anders gaan we wéér wat van onze maakindustrie verliezen.

Geef een reactie