Phil-Valentine-photoShayne-Edwards-photoDe geschiedenis van de klimaathype is zeer boeiend en zal ooit door een nieuwe Lou de Jong worden geschreven. Een miljoen euro voor het achteraf begrijpen van de grootste wetenschappelijke waan ooit is een schijntje in vergelijking met de honderden miljarden die de grap ons heeft gekost. Rypke: solliciteer alvast naar deze schrijfklus! Maar wat o wat gaat de hype nu de genadeklap toebrengen? Wie of wat wordt de Zwarte Zwaan die niemand nog concreet ziet aankomen?

Dat de global warming movement fragiel is, is gemakkelijk aan te tonen… dat doe ik wel een andere keer in een andere post. Feit is dat fragiele structuren altijd breken en dat de tijd alleen al het grootste deel van het sloopwerk doet. Maar er zal toch ook een soort contrapunt zijn…. een defining moment…. waarop de ondergang wordt bezegeld. Laten we daartoe eerst kijken naar wat ongetwijfeld het defining moment was in de opkomst van de global warming movement:

2000-2013_climate_coverage

Bovenstaande grafiek uit dit WUWT-artikel laat het duidelijk zien: in de wetenschap werd het allemaal voorbekonkeld met als eerste zichtbare gevolg een major impact met het verschijnen van het derde al nauwelijks meer wetenschappelijke IPCC-rapport. Vervolgens zorgt een combinatie van de rechtse “G.W. Bush years” (na Al Gore’s pijnlijke nederlaag) en naijlende PDO+AMO-opwarming voor een aanzwellend koor. Vervolgens gaan op de achtergrond oligarchen en bankiers posities nemen in duurzame projecten en dan komt als Doos van Pandora DE FILM.

An Inconvenient Truth is het startsein voor het grote graaien van het klimaatponzi-scheme. Maar de grap van deze grafiek is dat het hot air karakter sowieso al duidelijk is nog helemaal los van het sloopwerk van climategate en navolgende “klimaatrampen”. Je ziet gewoon direct al dat DE FILM een goed geregisseerd hoogtepunt is van iets da in zichzelf geen substantie heeft. De neergang begint direct al. Maar een 5-jaar durende hype is lang genoeg om vrienden schatrijk te maken en de burger te ruïneren. Anthony meldt trots dat zijn blog (WUWT) verantwoordelijk is geweest voor beide grote post-AIT pieken: climategate en het lek van het aanstaande IPCC-rapport.

Bijzonder is dat er nu in de aanloop naar AR5 zelf een sterke neergang is. De grafiek zal wel weer wat opveren, maar ik verwacht toch niet zo sterk. Al was het omdat op dat moment eind september net duidelijk zal zijn dat het arctisch zeeijs weer goeddeels hersteld is van de magere jaren sinds 2006. Hoe leuk is het om Neven’s zeeijsblog te lezen dezer dagen:

…de smelt zit erop en we hebben bijna dubbel zoveel ijs als vorig jaar. Maar bijna was er nog een blok ter grootte van 1/3 van al het ijs afgebroken en als een storm dat de goede kant op had geblazen dan was dat vrij zeker ook gesmolten…

Nee, dat zeeijs moet natuurlijk doodgezwegen worden omdat er nog wel een paar studievrindjes duurzaam miljonair moeten worden gemaakt (niet Neven en zijn vriendjes waaronder ene wipneus hoor – hij zit als naïeveling veel te laag in de hiërarchie van de klimaatscientology om te kunnen vangen). Dat Svensmark’s theorie net wetenschappelijk is bevestigd (zie WUWT) zal ook niet het gezochte contrapunt vormen. Hij krijgt zijn Nobelprijs straks gewoon als de gemoederen weer zijn bedaard en we allemaal een beetje gewend zijn aan de nieuwe kleine ijstijd. Dat Al Gore’s staande elitetroepen van zijn Climate Reality Project (onwillekeurig denk je aan een eerder keurkorps met dubbele letter laat in het alfabet) net is gedecimeerd, zal het ook niet zijn want ook dat lees je niet in de krant. Wel in de blogosfeer.

Nee, al sinds het puike voorbereidende werk van The Great Global Warming Swindle ben ik ervan overtuigd dat de nekslag zal komen met een film…. de vraag is alleen: welke film? Wat mij betreft is er een nieuwe kandidaat: An Inconsistent Truth van Phil Valentine. Hij komt 23 september uit – niet toevallig de startdatum van het IPCC-congres in Stockholm – en hij is online te bestellen. Phil Valentine doet een imitatio van Michael Moore – de lieveling van links – en achtervolgt Al Gore hardnekkig. Ik vind hem leuk. Bekijk de trailer en geef jouw indruk: is dit de Zwarte Zwaan voor het fragiele klimaatkaartenhuis?

[youtube id=”z0mxL-BekLE” width=”600″ height=”340″ position=”left”]