dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem is van maart 1966. Ik van december 1966. Snap ik eindelijk waarin Dijsselbloem toch jaargenoot was van me in Wageningen. De actuele editie van Elsevier kwijlt namelijk helemaal van Dijsselbloem. Acht volle pagina’s worden aan hem gewijd en nu weet ik dus dat deze krullenbol in 5 VWO bleef zitten vanwege al zijn nevenactiviteiten. Rond die tijd in 1983 schreef hij voor het schoolcabaret OnontBEERlijk met als thema’s generaliseren, het milieu en de monarchie dit gedichtje:

Denk na over wat je doet
Leef anders, leef bewust
Leef gezond, recycle moet
Bezuiniging een must.
Lampen uit, gordijnen dicht
Verwarming gaat op zacht
Leef eens energiegericht
Besparing aan de macht.

Ach so! Deswegen! Nu begrijp ik eindelijk waar hij vandaan komt. Wilde dierenarts worden. Droomde  van zelfvoorzienend leven op een boerderijtje (tot zover had het mijn misantrope tienerbio kunnen zijn). Werd uitgeloot en koos voor veeteelt. Werd na enkele weken gillend gek en koos voor agrarische economie. En werd actief in de PvdA. En als krullenbol is doorstoten naar de top dan niet moeilijk meer. In het artikel komen allerlei mensen aan het woord die zich achteraf verbaasden dat hij het zo ver schopte. Ik niet. Goedlachse krullenbol is de beste asset in de politiek.

De auteur van de lofzang, Liesbeth Wytzes, stelt: “Dijsselbloem past in een traditie van ouderwetse sociaal-democraten.” Laat me niet lachen! Met dat gedichtje? Daar draaien Drees en Van Uyl zich bij om in hun graf. Het was dus allemaal voorbestemd dat een Greenpeace-activist en een economische utopische dromer elkaar zouden treffen aan de knoppen van de macht. Met Mark Rutte als visieloze maar o zo gezellige team building HRM manager. Wie van de reageerders vertaalt het gedichtje in het Engels? Dan stuur ik het op naar de pr-mensen van Paul Krugman, de grote austerity basher. Als die er namelijk op zou reageren hebben we een leuk relletje aan de vooravond van Prinsjesdag.