Opsporing verzocht: eigenaar kotter ZK123 'Zoutkamper Zuinigheid'

Opsporing verzocht: eigenaar kotter ZK123 ‘Zoutkamper Zuinigheid’


KORNWERDERZAND- De Politie Fryslan is op zoek naar een voortvluchtige getatoeëerde man in de leeftijd van 40 tot 50 jaar die op vrijdag de 13de september om 13 uur de sluizen van de Afsluitdijk blokkeerde met een viskotter. Het gaat om de kotter ZK123, ‘Zoutkamper Zuinigheid’. Door de blokkade ontstond een file van 13 kilometer aan weerszijden van de sluizen bij Kornwerderzand.
Door een stuurfout ramde de kotter de sluiswanden, waardoor verkeer aan weerszijden voor 4 uur onmogelijk bleef. De economische schade van de manoeuvre wordt geschat op enkele miljoenen euro’s. Bij het ter plaatse komen trof de politie 3 getatoeëerde mannen met een spandoek met het opschrift ‘VISERIJ KAPPOT, VIBEG NEUH’. De politie wist twee personen na een korte schermutseling in te rekenen, hierbij geholpen door aanwezige automobilisten die reeds een half uur hun ergernis verbeten. De derde opvarende vluchtte richting het Kazemattenmuseum, en wist te ontkomen. Een zoekactie met honden leverde niets op, ondanks de actieve deelname aan de zoekactie van aanwezige automobilisten.
De politie Fryslan tast in het duister naar de motivatie achter de blokkade. Een kort verhoor op het bureau leverde tegenstrijdige verklaringen. Het vermoeden bestaat dat de actievoerders aandacht wilden vragen voor de overbevissing van Noordzee en Waddenzee met de puls. Daarmee wilden zij de krant halen. De eigenaar van de kotter wacht bij inrekening een boete van minimaal 50.000 euro wegens het opzettelijk hinderen van doorgaande weg. Ook zal het OM proberen de schade aan de sluis op de actievoerders te verhalen, volgens het nieuwe lik-op-stuk beleid dat Minister Opstelten invoerde.

    Einde politiebericht

Vrachtwagen met verwarde vissers ramt Binnenhof

Den Haag- De politie Haaglanden heeft vrijdag 13 september 4 getatoueerde mannen ingerekend die met een vrachtwagen het Binnenhof binnenreden. Nadat zij de muur van de Ridderzaal ramden ontvouwden zij voor enkele aanwezige Japanse toeristen een bel. Beveiligingsbeambten vermoedden een aanslag en wisten de chauffeur na een kordate actie te overmeesteren. Het bleken vissers uit Zoutkamp.
De bel was volgens de ondervraagden een ‘noodklok’. Het PR-bureau Zoutkamper Zuinigheid zou hen in samenwerking met de VVD-afdeling Groningen naar Den Haag hebben gestuurd om broodjes garnalen te eten met politici. Omdat de vier mannen tijdens verhoor een ernstig verwarde indruk maakten, heeft de politie het viertal overgedragen aan de GGZ-Haaglanden. Hier zijn zij voor nader psychologisch onderzoek op de gesloten afdeling geplaatst.

    Einde politiebericht

Ieder zijn vak…