wood_yoyo

It’s the yoyo’s stupid! Heel erg leuk om naast het herkauwen van platgetreden sceptische waarheden als een koe (3 x beeldspraakwaarde) als klimaatblogger ook weer eens wat te leren. Dat is gisteravond gelukt! Wat lees ik namelijk in een prachtig epistel van Cal Thomas in de Washington Examiner:

Just how silly this is getting is an assertion by some activists that the current tensions in Syria might be linked to climate change. That’s not as harebrained as a newspaper report in January 1933, which said, “Yo-Yo Banned in Syria, Blamed for Drought by Moslems.” The Syrians of 1933 actually believed the up and down of a toy yo-yo affected the weather. If it went down and sprang right back up, rain. If it went down and didn’t spring up, drought. Police reportedly patrolled the streets, confiscating the toy.

Kijken we op Wikipedia bij jojo zien we:

Volgens het Polygoon-journaal was er in 1932 een jojorage in Nederland. Jong en oud, iedereen speelde met de jojo. Later rond het jaar 1998 werd het jojoën ‘herontdekt’. Dit keer werden er zelfs op de kinderzenders speciale korte programma’s aan gewijd.

Zo zie je dus een heldere verklaring voor de cycliciteit van het klimaat. De jojorage komt en gaat. 1998 was natuurlijk het jaar van de super-El Ninjo. Me dunkt dat het KNMI ook eens één van zijn 100 klimaatmedewerkers op het verband tussen knikkeren en klimaat moet zetten. En kaatsen! Daarom is het in Vriesland vast altijd zo koudddd.