nos_weerman

Hierboven de krullenbol Peter Kuipers Munneke die de wintersportweerman Hajo extra blij maakt vandaag omdat weer een televisieweerman zich voor de toekomst onmogelijk maakt door belachelijke dingen te zeggen over klimaatwetenschap. Het is nu al zeker dat er een slagveld gaat ontstaan de komende jaren waaruit uiteindelijk maar één weerman told you so staand tevoorschijn komt en dat is dus mijn persoontje.

Vanochtend ging de krullenbol die in een Greenpeace bootje niet zou opvallen een kwartiertje in discussie met Marcel Crok. Via deze link kun je de mp3 zelf beluisteren. Ik geef Marcel bij deze even mediatraining dat je niet beide keren dat de gespreksleider opent naar jou moet beginnen met ehhhhhh. Je deed dat twee keer. Verder deed je het uitstekend (tegen zo’n gemakkelijke prooi) behalve je verwarrende statement helemaal aan het einde dat “steeds complexere modellen niet in staat zullen zijn het recente verleden te simuleren”.

Hiermee viel je in een valkuil die de met dank aan scherpe vragen van Lara Rensen en Marcel Oosten aldoor hakkelende Peter Kuipers Munneke groef toen hij de onzinnige redenering opzette dat modellen worden gefit op het verleden en dat de enige maat voor het succes van een model is of dat fitten op het recente verleden lukt. Wat Munneke bedoelde maar niet zei is dat modellen worden gefit op een langere periode bijvoorbeeld de hele 20e eeuw en dat je dan hoopt dat ze ook zeg de laatste 10 à 15 jaar goed weergeven. De onvergeeflijke blunder die Kuipers Munneke maakt is dat hij vergeet te melden dat het er natuurlijk om gaat om een prognose te doen en dan 10 à 15 jaar LATER te kijken – inderdaad naar wat DAN het recente verleden is – of de modellen goed zijn.

[youtube id=”viaDa43WiLc” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Marcel geeft in het model keurig aan dat de modelleurs terug moeten naar de tekentafel. Kuipers Munneke zegt: “Ze zitten de hele dag aan de tekentafel”. Hij bewijst hiermee niet te weten wat wetenschap is (zie Feynmans 61 seconden hierboven). Briljant is het moment in het interview waarop Kuipers Munneke wil gaan zeggen “Ik heb zelf ook veel onderzoek gedaan”, maar hij slikt de laatste twee woorden tijdig in en hakkelt “veel gelezen”. Toch laat Marcel Oosten niet na te benadrukken dat Kuipers Munneke “onze weerman” is “én wetenschapper”. Aan het einde vergeet hij het en roept hij het nog even als de muziek al begonnen is. Marcel wordt netjes “wetenschapsjournalist” en in het begin ook “klimaatscepticus” genoemd, terwijl bekend is dat Marcel tegenwoordig ook publiceert in wetenschappelijke journals.

Lara Rensen en Marcel Oosten deden het uitstekend. De eerste vroeg scherp: “Is het niet zo dat als we steeds meer in de modellen stoppen dat we dan steeds minder weten”. Kuipers Munneke: “Hakkel, hakkel, hakkel….”. Kuipers Munneke later: “De afremming van de opwarming van de aarde, ja dat bestrijd ik gewoon”. Oosten: “Maar kun je het onderbouwen?”. Kuipers Munneke merkbaar verrast door zo’n kritische tegenwerping: “Of ik het kan onderbouwen? Hakkel, hakkel, hakkel…”. Heerlijk. Marcel zette “de weerman” schitterend vast op zijn kulverhaal dat de helft van de weermodellen te warm en de helft te koud zouden zijn. Hij liet na het het weermannetje ook af te maken. Altijd een gentleman die Marcel.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA