windmolens in Nederland leiden tot 90 euro lastenverzwaring per maand per gezin in 2020 met het SER Akkoord

windmolens in Nederland leiden tot 90 euro lastenverzwaring per maand per gezin in 2020 met het SER Akkoord

Het Economisch Instituut voor de bouw rekende – samen met PBL en ECN- het als Energieakkoord verkochte SER-klimaatakkoord door dat milieuclubs opstelden met het MKB, de overheid en nutsbedrijven en op 6 september tekenden. Het SER-akkoord steekt-terwijl wij zogenaamd moeten ‘bezuinigen’- 9,5 miljard euro in overcapaciteit aan inefficiënte energievoorziening uit windmolens, terwijl reeds schone gascentrales stil staan omdat we al overcapaciteit in stroomvoorziening hebben in Nederland.

Het akkoord blijkt volgens hen op lange termijn géén banen op te leveren, maar wel 6 miljard euro verlies. Dat komt vooral door de investering in nutteloze overcapaciteit aan windmolens op zee en op land, die Greenpeace zo graag wil. En dus Marx Rutte ook.

Alleen op kortere termijn levert het SER-akkoord 10.000 arbeidsjaren op, niet de geclaimde 18.000 arbeidsjaren. Die realistischer prognose gaat uit van het feit dat investeren in overcapaciteit aan gesubsidieerde energie leidt tot lastenverzwaring voor bedrijven. Het SER-akkoord gaat dus ten koste van andere economische sectoren en leidt tot verlies van banen elders, terwijl slechts enkele voorkeursbedrijven profiteren van de miljardensubsidies.

Dat krijg je wanneer je milieuclubs met anti-economische mensenhaters laat beslissen over je energievoorziening. Alsof je in een overleg over nationale kinderopvang Stichting Martijn laat meebeslissen over verplichte aanstelling van pedobegeleiders op de werkvloer. …De vergelijking is wat onsmakelijk, maar niet zo heel ver van de Nederlandse realiteit.