IMG_3862

Jongens bedankt! We gaven vanaf grote hoogte acte de présance. Ik zag mensen omhoog staren. Echt verbaasd. Eén van hen was Bert Brussen, voormalig Geenstijl.nl, nu thepostonline.nl. In zijn artikel over de demo plaatste hij een foto van onze actie. Hij mailde me ook: “Ik moest LOL’en!” Verder moeten we ons niet te veel illusies maken over de impact van deze actie… Misschien hadden we net als de SP een paar blikken VMBO “studenten” moeten opentrekken met sandwichborden voor minimumjeugdloon verdwaasd voor zich uitkijkend. En dan op beide demo’s meelopen zowel in Den Haag als Amsterdam. Nee, dit had verdomd veel meer klasse. We hebben het goed gedaan. Eens zien op de journaals vanavond.

Zelfs als morgen niet alle windmolens gesloopt worden, is onze actie een succes. Het verbroedert. Het is leerzaam. Been there done that! We moeten weg uit de comfort zone van onze notebooks en PC’s en manieren leren om subtiel merkbaar te ageren. Dat kan soms een PR-actie zijn, soms een reclamecampagne, soms (vaak) beïnvloeding achter de schermen. Jullie mogen ook weten dat er 1395 euro is opgehaald voor deze actie en dat de piloot ons een half uur gratis heeft geschonken. Hij cirkelde onophoudelijk 3 uur lang. De 395 die over zijn gaan we met permissie t.z.t. besteden aan een vergelijkbare actie. Nog steeds moeten we een keer de lichtbakken op Earth Hour (maar dan Human Achievement Hour) doen.

IMG_3842

En of het geen schande is dat we ons inlaten met het rode gevaar? Nee, we cirkelden er hoog boven. “Belast de rijken”. Ga weg zeg, wat een fout populisme is dat zeg. Denivellering schept groei dat weet elke econoom. Zelfs met een vaste inkomensbelasting (niet progressief dus) betaalt iemand die 2x meer heeft 2x meer. 10x meer 10x meer. veel redelijker dan dat kan eigenlijk niet. En verder belasten de rijken zichzelf. Met een zeiljacht, met dure vakanties, met een tuinman en een kok. Heb je allemaal niet nodig maar als je rijk bent moet je mee in de ratrace. En dus rolt het geld en bloeit de economie. En heeft men een groot vermogen? Dan belegt men dat productief. Of men wordt filantroop. Dat is het enige punt dat je kunt maken als je links bent: “Rijken geef meer weg”. Want als we iets moeten aanleren aan de jeugd is het vrijgevigheid. Hoe meer miljardairs veel geld weggeven hoe minder het fnuikende monopolie van de overheid. Het moet een doel zijn voor de samenleving om naast de overheid en het Koningshuis minstens nog 50 andere multimiljardairs binnen de grenzen te houden waaronder mogelijk ook enkele die qua vermogen het BBP van de staat evenaren.

IMG_3846

IMG_3857

Nee als ik uit de twee demagogische partijen moet kiezen dan weet ik het wel. Gelukkig is dat nog ver weg. Morgen eerst zien of de AfD in Duitsland de bondsdag binnentrekt! Zie hier alle foto’s op Flickr.


Heel leuk!