Rosanne Hertzberger zet in NRC grachtengordel voor schut met begrip "luxeangst"

foto_rosanne

Ik heb ooit een duurbetaalde Amsterdamse consultant serieus horen uitspreken – ja het was ten tijde van Invonvenient Truth – dat zijn eigen motivatie om zich met de klimaatproblematiek bezig te houden was dat hij serieus vreesde dat door zeespiegelstijging zijn Amsterdamse huis niets meer waard zou zijn tegen de tijd dat hij het afbetaald zou hebben. Een beetje consultant verdient natuurlijk met gemak drie landhuizen bij elkaar, maar hoe ethisch diep kun je zinken als duizenden malariadoden per dag je niets kunnen schelen maar wel de waarde van je huis. Ach in 2010 kocht Al Gore een beach house voor bijna 9 miljoen dollar dus het loopt wel los. Bij een windmolen in je tuin begrijp ik het weer wel dat je baalt van de waardedaling en dat je dus gevangen in luxeangst strijd tegen de waanzin van windenergie. Ook ik heb zo mijn biases.

Maar waardedaling is tenminste nog een reële angst. De luxeangst die Rosanne Hertzberger zaterdag in NRC definieerde is een virtuele anti-wetenschappelijke anti-economische angst en dus nog net een tikkie erger. Ook veel voorkomend in de grachtengordel en dus is het Rotterdamse NRC de juist krant om hiertegen ten strijde te trekken. Lees zelf even de column hieronder (klik op afbeelding en dan op Crtl+ om leesbaarheid te verbeteren). Hertzberger begint met de anti-vaccinatie-lobby (want daar zou je autisme van krijgen, zie ook mijn blog over kwakzalverij), en de anti-GMO beweging (zie ook mijn blog over de schandalige vernietiging van een rijstveld door Greenpeace activisten onlangs) en uiteindelijk zit ze helemaal raak bij het schaliegas en de onzinnige protesten daartegen. De luxeangst is duidelijk ook al tot Boxtel, Haren en Emmeloord doorgedrongen, maar de marketeers (merchants of fear) die de angst verspreiden zitten wel gewoon aan de Amsterdamse gracht, dwz op de trendy NDSM-werf in Noord.

Hertzberger krijgt een lintje in de nieuwe categorie “Goede vrouwen”: zie de nieuwe pagina.

rosanne_hertzberger

 

Door | 2013-09-01T16:31:12+00:00 1 september 2013|16 Reacties

16 Reacties

 1. DWK 2 september 2013 om 09:36- Antwoorden

  Dus luxeangst exclusief een grachtengordeldingetje?

  Spijtig genoeg gaan er hele volksstammen gebukt onder dit verschijnsel terwijl ze – net als met een boel andere dingen – zich deze luxe niet kunnen permitteren.

  Wij leven dus op veel gebieden boven onze stand leeft en dat leidt tot vreemde toestanden waarover later wellicht meer.

 2. Turris 2 september 2013 om 09:52- Antwoorden

  Rosanne Hertzberger leest regelmatig op climategate.nl, moet wel haast.

 3. Niek Rodenburg 2 september 2013 om 10:59- Antwoorden

  Ze leest in ieder geval het Dossier Schaliegas op http://fibronot.nl/dossier-schaliegas/ 🙂

  • Turris 2 september 2013 om 17:42- Antwoorden

   Yes, perfecte informatie over schaliegas. Komt er nog aanvulling vanuit rapport Witteveen & Bos/Fugro?

 4. Niek Rodenburg 2 september 2013 om 11:11- Antwoorden
 5. JanWaalwijk 2 september 2013 om 12:41- Antwoorden

  1 Vrouw naar mijn hart, eentje die zich niet baseert op haar “bewustzijn” of “intuïtie” maar gewoon rationeel naar de dingen kijkt. Hadden we maar een paar miljoen meer van dit soort mensen dan werd het nog wat in dit land.

 6. David 2 september 2013 om 12:58- Antwoorden

  Angst is DE methode om kuddedieren bij elkaar te houden en je wil op te leggen.
  Dankzij het menselijk voorstellingsvermogen is mensen virtuele angst aan te praten.
  Jaarlijks overlijden wereldwijd 500.000 mensen bij autoongelukken. Dat is een omgekeerde loterij: standaard voordeel maar kleine kans op nadeel.
  In NL wonen een paar miljoen mensen beneden de zeespiegel en liggen daar niet wakker van.
  Toch zijn er wel reële angsten te bedenken. Statistisch komt er elke paar eeuwen een besmettelijke ziekte langs waar een flink deel van de bevolking aan overlijdt.
  Dat gegeven zou moeten inspireren tot gratis studie medicijnen, vooral van het menselijk immuunsysteem, maar in 1996 werd gymnasiumleerlinge Meike Vernooy, slagend met gemiddeld cijfer 9,6 , uitgeloot voor de medicijnenstudie.

  • Turris 2 september 2013 om 17:37- Antwoorden

   Meike Vernooy is thans 34 jaar en radioloog/wetenschapper. Topkwaliteit verloochend zich niet.

 7. Rypke 2 september 2013 om 12:58- Antwoorden

  Ik heb Rosanne ooit ontmoet op een borrel van mijn debatvereniging in Amsterdam, waarbij debatgenoot Daniel een grappige fysieke demonstratie gaf van hoe zij volgens hem in de NRC-rangorde was opgeklommen.,En daar reageerde ze goed op, dus dan is er hoop

  Meestal zijn vrouwelijke columnisten maar gansjes die de gevestigde opinie nagakken en sociale gemeenplaatsen herkauwen waarbij ‘ik’ iedere zin een paar maal herhaald wordt, beetje Sheila Sitalsing van de Volkskrant, ABC enz. Maar Rosa is exact opgeleid, dat is al iets

 8. Wink 2 september 2013 om 21:54- Antwoorden

  Is het niet zo dat vrouwen, van oudsher beheerders van het huishouden en huishoudpotjes, veel praktischer zijn ingesteld ?
  Ik bedoel bij die 55 studeerkamergeleerden met hun anti -schaliegaspetitie zat toch echt nauwelijks een vrouw.

 9. Anne 24 september 2013 om 14:12- Antwoorden

  Beste Hajo,
  Zou je nog even deze tekst willen laten nalezen door iemand met verstand van Nederlands? Helaas merk ik aan het begin al meerdere taalfouten op, onder andere een die we vanaf de basisschool al niet meer mogen maken; een dt-fout. Misschien kan ik bij jullie een baantje krijgen als eindredactrice, zo’n kommaneukertje en je mag me ook af en toe nemen als dat zo uitkomt…

  • Paul 24 september 2013 om 20:29- Antwoorden

   Beste Anne, je laatste zin is volgens mij later aangeplakt door één van de kwajongens hier, dus die zal ik maar even vergeten.
   Je bent wel scherp dat je die taalfout ontdekte. Ik moest er echt even naar zoeken, maar het betreft ‘strijd’, waar ‘strijdt’ hoort te staan, toch? Wel een begrijpelijke fout, want er staan daar meerdere woorden tussen het persoonlijk voornaamwoord (‘je’) en de werkwoordsvorm. Verder komt ‘strijd’ ook voor als zelfstandig naamwoord, dus valt het minder op.
   Maar wat me interesseert is waarom je zo’n venijnig overkomend mailtje stuurt dat louter over de vorm gaat. Ik ben best benieuwd naar je inhoudelijke commentaar. Discussie is welkom op deze site.

 10. Rypke 24 september 2013 om 16:20- Antwoorden

  Nou Anne, Hajo is getrouwd hoor…maar je mag je best eens een keer mijn taalgebruik komen corrigeren

 11. JNWLWK 24 september 2013 om 16:43- Antwoorden

  De Toon, De Taal, waar het precies over gaat is niet zo interessant, Anne???

 12. Niek Rodenburg 24 september 2013 om 18:41- Antwoorden

  Wij hebben ook een een soort eindredactrice bij Fibronot.nl die los is op komma’s maar gelukkig heeft die wel opvoeding genoten Rypke.

Geef een reactie