findelgletsjer_groeit

De kilometers lange tong van de Findelgletsjer oostelijk van Zermatt glimt gezond in de herfstzon. “Het lijkt erop dat deze gletsjer aan massa heeft gewonnen”, aldus de glacioloog Matthias Huss van de Universiteit van Freiburg. “De oorzaak is de lange sneeuwrijke winter. Hoewel juli en augustus zeer warm waren, heeft de dikke laag sneeuw het ijs goed beschermd.”

De voorgaande zomers verloren de Zwitserse gletsjers gemiddeld één meter ijs. Extreem waren de zomers van 2011, 2006  2003 waarin zelfs twee à drie meter smolt. Die jaren was er weinig sneeuw vanuit de winter en waren de lentes warm. “Wij twijfelden al of gletsjers überhaupt nog kunnen groeien en nu weten we: het is mogelijk!”, aldus de gletsjesonderzoeker Bauder.

metingen_gletsjers

De afgelopen week hebben Matthias Huss en zijn team gemeten aan de Findelgletscher, de Pizolgletscher, het Sankt Annafirn, Vadret dal Corvatsch, de Glacier du Tsanfleuron en de Plaine Morte. Deze gletsjers hebben allemaal minder ijs verloren dan we in de afgelopen 10 jaar hebben gezien. De metingen van de gletsjeronderzoeker Andreas Bauder van de ETH Zürich (waar Einstein studeerde): “We hebben aanwijzingen op een positieve ijsbalans in het Nordtessin en in het zuidelijke Wallis”. Zijn team onderzocht de Silvrettagletscher, de Rhonegletscher, Giétro, Glacier de Corbassière, de Allalingletscher en de Basodino. Bauder meldt ook dat voor gestaag aangroeien van gletsjer een lange reeks winters zoals de vorige nodig is en dat de vertraging van het stevig aangroeien van de gletsjertongen ten opzichte van temperatuurcycli ongeveer 50 jaar is.

Toverspreuk
Ik heb dit verhaal gevonden dankzij een tip van Eric op wintersportweerman.nl. Hier zijn bron, waar je natuurlijk de nodige inbedding van de uitspraken van de glaciologen ziet in de gangbare blabla over global warming. Ook deze zonder twijfel integere onderzoekers geven hun toverspreuk voor royale funding liever niet op. Zou ik ook niet doen. Veel te leuk om in die bergen rond te zwerven. En dit onderzoek moet sowieso keihard doorgaan. Geld zat als we stoppen met duur-zame verspilling. Heb trouwens een nieuwe categorie “Metingen” aangemaakt. Gek eigenlijk dat we die nog niet hadden….

Hieronder nog wat info over de Findelgletsjer die dus ijs gewonnen heeft…


Grotere kaart weergeven

The Findel Glacier (German: Findelgletscher) is a valley glacier in the Monte Rosa massif east of Zermatt in the Pennine Alps. It has a length of 8 km (5.0 mi) and covers an area of 19 km2 (7.3 sq mi).

The starting point of the Findel Glacier is on the Cima di Jazzi at 3,803 m (12,477 ft) above sea level, on the border between Switzerland and Italy. From there the glacier flows to the west between the Rimpfischhorn and Strahlhorn on the north and the Stockhorn on the south. The end of glacier tongue is located at 2,500 m (8,200 ft) above sea level.

In October 2009, a group of Swiss scientists from the University of Zurich carried out an experiment to measure the length of the glacier, comparing their results with a previous experiment in 2005. Their results showed that the glacier had lost 49 million cubic metres of ice, and has lost a quarter of its surface area since 1850.