Niet alles dat milieuclubs aandragen bij hun lobby tegen visserij is even slecht. De Vissersbond huilt over ‘de Groene Overwinning’, nu dankzij de lobby van de milieuclub-coalitie Oceans 2012 het Europarlement stemde tegen subsidies uit het Europese Visserijfonds voor het renoveren van schepen. De subsidies- voor Nederland ongeveer 12 miljoen euro per jaar- zouden naar onderzoek en dataverzameling moeten. En niet naar verkapte bedrijfssteun.
Ik ben het daar wel mee eens, en heb dat al vaker geschreven. In plaats van een netje voor Piet en een tuigje voor Tim, kan de visserij subsidies beter gebruiken om haar ecologische bedrijfsvoering te professionaliseren met deugdelijk onderzoek. Data verzamelen over bestanden, dat is de basis voor een goed beheer van bestanden. Onderzoek naar de eigen impact.
Clubs die voor klimaatsubsidies lobbyen zijn tegen visserijsubsidies….Het is alleen lullig dat clubs als Stichting de Noordzee- die voor 2/3 van hun budget op subsidie draaien- en Greenpeacde lobbyen tegen subsidies van een paar miljoen bedrijfssteun. Terwijl Greenpeace lobbiet VOOR miljarden euro’s bedrijfssteun aan Siemens, Van Oord en de nutsbedrijven die windturbinefarms op zee zouden moeten bouwen.
Milieuclubs willen de visserij niet verbeteren, ze lobbyen voor nadelige regels voor vissers in de hoop dat die dan van zee verdwijnen: dan ontstaat hun paradijs, een mensloos zeereservaat waar ecologische wonderen zouden plaatsvinden. Die zeereservaatlobby in Brussel( Oceans 2012 en aanverwante) ontving al 200 miljoen euro van Amerikaanse donoren.
Sterkste lobby tegen visserij komt van….de Nederlandse visserij zelf
Eigenlijk hebben vissers dat een beetje zelf verdiend, die succesvolle groene lobby. Ze hebben geen eigen ecologisch verhaal behalve ‘huhu, die gekke kokerwormliefhebbers’ of ‘de meeuwen vliegen laag, we houden het niet droog vandaag’, en doen als de Vissersbond: een beetje Calimero als ze weer eens de lul zijn. Het is dat biologen als Dolf Boddeke het op vakkundige wijze voor zeebiologische feiten opnemen (die vaak in het voordeel van visserij vallen wanneer milieuclubs een zwart beeld schetsen), anders was het verhaal uit de visserij ecologisch gezien wel graatmager.
Of wacht, laten we nu een succesvolle campagne starten. De Hollandse garnaal, uhhh, die willen we alluhmaal!!. Meteen het hele publiek op je hand, mediaprofessionals stormen toe om te vragen naar de bron van zoveel creativiteit. Of nee, laten we onderling nog eens ruzie maken, of zelfs benadelen in de hoop dat de concullega verdwijnt en er voor jouw meer visgrond overblijft… Dus wie is er nu schadelijker voor de visserij als sector en haar verhaal naar de buitenwacht? Milieuclubs of vissers zelf?
Nou ja, we hebben ook last van het feit dat Brusselse Europarlementariers net als mainstream-media blindelings achter de groene lobby aanlopen: maar je moet ergens beginnen om dat te doorbreken.
En weer slaat RYPKE de spijker op de kop. Boddeke heeft veel voor de vissers gedaan,daarom is het ook zo jammer dat de vissers daar zelf niks met hebben gedaan. Ze kijken met een dikke nek naar elkaar in de hoop dat de ander eerder kapot gaat dan zij. Goed zo daar gaan jongens gij zijt goed bezig!
Dolf Boddeke, Rypke Zeilmaker, SWNM, het Vergunningenhuis allemaal partijen die door hun expertise de belangenbehartiging voor de visserij kunnen versterken. En daar positief tegenover staan. Jammer dat hier niet voldoende gebruik van gemaakt wordt door de visserij belangen organisaties, want samenwerking had het visserij belang versterkt.
Op een of andere manier zijn zij niet welkom. Andere belangen? Haantjes gedrag? Oud zeer? Ik weet het niet wat de doorslag geeft om niet intensief hen samen te werken.
Vibeg, jammer de voorhanden zijnde expertise niet tijdens dat proces is geraadpleegd. Hopen dat het kwartje nog de goede kant opvalt in het traject dat zelfstandige vissers met behulp van het Vergunningenhuis zijn ingeslagen.
Wie niet wil luisteren naar kennis en expertise moet zelf maar op de blaren zitten is de les van Vibeg. Hopen dat bij Viswad dezelfde fout niet opnieuw gemaakt wordt. Een duidelijk signaal is recent weer afgegeven in dat traject. De les uit Vibeg is nog niet steeds niet voldoende doorgedrongen!
Überhaupt kan je stellen dat je als visserijbedrijf dient na te denken over de meerwaarde die een visserij belangenorganisatie voor je heeft. Is de investering op jaarbasis in die organisatie zijn geld waard in resultaat uitgedrukt voor je “onderneming”? Dat is een afweging die iedere “ondernemer” voor zich zelf moet bepalen.
Misschien dat dit artikel van Tjeerd Dussel, oud voorzitter van visserijvereniging Hulp in Nood daarbij kan helpen: http://www.blueport-lauwersoog.nl/wat-is-ondernemerschap/