Us Mem gelooft heilig in klimaatambities

Us Mem gelooft heilig in klimaatambities


Binnen de door de Leeuwarder Courant klimaat-gedesinformeerde politieke wereld van Fryslân gaan stemmen op om in het jaar 2040 volledig zonder fossiele energie te draaien, een plan door Urgenda/Groen Links bedacht. Je moet altijd iets te dromen over houden. Ik droom liever over iets anders dan klimaat, en pak hier liever mijn rekenmachine en een bierviltje.

 • Hoeveel energie verbruikt Fryslân per jaar, en hoeveel is dat op wereldschaal? Dan heb je een indicatie voor de impact die het Fryske wereldleiderschap op klimaatgebied zal hebben, van boeren die samen met Urgenda wereldburger willen lijken en die hun trekker met dieselolie weer duurzaam inruilen voor een paard.
 • Wel, dat Friese energieverbruik per jaar heb ik eerder bepaald in een blogpost, toen Friese windmolenaars hun opbrengst opbliezen. Dat is een geschatte 50 maal 10 tot de 9de kwh= 180 maal 10 tot de 15de joule (1 kWh= 3,6 Mj)

  Het wereldenergieverbruik (primaire energie) was 550 exajoule in 2012= 550 maal 10 tot de 18de joule, waarvan 80 procent fossiele energie.
  world-energy-consumption-by-source
  De wereld zal na 2040 niet meer het zelfde zijn
  Op mondiale schaal neemt het Friese energieverbruik dus 0,000327ste deel in van het totaal energieverbruik. We hebben dus een wereldenergievraagstuk vóór de Friese klimaatambities en ná deze hemelbestormende plannen. De wereld kijkt met argusogen wat daar in de Elf steden zal gebeuren, om snel dat lichtende voorbeeld te volgen.

  Stel dat het de Friezen lukt om niet alleen de elektrische energie (ongeveer 12 procent van het totale verbruik) volledig zonder fossiele brandstoffen op te wekken, maar ook alle verwarmign en transport moeten het zonder fossiele brandstoffen doen. Alle boeren ruilen hun trekker in voor een ossenkar of paard. Laten we even voor wat data shoppen bij de World Energy Outlook 2012, altijd bruikbaar.

  Die geven een mondiale CO2 emissie op van 31 Gigaton in 2012, afkomstig uit 0,8 (80 procent) x 550 =440 exajoule fossiele energie. Dus we rekenen met een CO2-hoeveelheid per joule van 31 x 10 tot de 15de gram/ 440 x 10 tot de 18de joule= 0,00007 gram CO2/joule fossiele energie

  Friesland heeft geen kerncentrale en geen waterkracht en het transport is hier ook volledig fossiel: alle trekkers rijden op dieselolie. We nemen aan: nu 100 procent fossiel, in 2040 nul. Wanneer nu als peildatum 2010 alle energieverbruik hier fossiel was, en in 2040 welgeteld nul verlossen de Friezen de wereld van 0,0126 Gigaton CO2, op een totaal van 31 Gigaton pak je dan toch weer 0,04 procent klimaatambities mee, WANNEER EMISSIES GELIJK ZOUDEN BLIJVEN OP NIVEAU 2012.

  Alle beetjes helpen. Maar sommige beetjes helpen meer dan andere
  Helaas voor de Fryske transitieambities…. De verwachte GROEI in CO2-emissies tot 2035 volgens het World Energy Outlook 2012 is nog 7 Gigaton ER BIJ, 555 klimaattransitiefrieslandjes er bij, bovenop de bestaande emissies van 31 Gigaton. Ik denk dat we het team van de WEO moeten rapporteren dat ze hier toch even vast 0,0126 moeten afboeken. Mei de groetnis út Klimaatlân.

  Of werken ze niet met twee decimalen achter de komma?
  Laten we dan vooral niet de heikele kwestie ‘hoeveel temperatuurstijging scheelt dat’ aansnijden, het doel van dit Friese klimaatkosmopolitisme. Waarschijnlijk draait dit allereerst om een warm gevoel over jezelf. En dat is onbetaalbaar. Dus ehhh, wat mag dit wereldreddende klimaatplan út Fryslân gaan kosten?

  PS: ik hoop dat ik een rekenfout heb gemaakt. Natuurlijk is dit slechts een grove indicatie, bierviltjewerk maar toch…Met dank aan Honest Broker hebben we nu ook een indicatie van de hoeveelheid vermeden opwarming berekend:

  Met een Friese totale jaarlijkse emissie van 0.0126 Giga Ton (12.6 MegaTon), en laten we voor het gemak aannemen dat ze dat 80 jaar volhouden tot het jaar 2100 ( = 1008 MegaTon), kom je uit op: 1008/1767250 = 0.00057 graden Celcius opwarming minder in 2100

  Dat was op basis van peiljaar 2020, op basis van peiljaar 2040 bespaart de Fryske transitietijger de wereld 0,0004 graden opwarming in 2100, die dan weer 555 maal wordt uitgegumd door extra emissies van ontwikkelende landen.