sluitenGeldMuseum-500

Gisteren op het journaal: de trieste sluiting van het GeldMuseum in Utrecht dat pas enkele jaren in de Rijksmunt in Utrecht zit, na een investering van 12 miljoen van onze belastingeuro’s. Een flop? Nee: 65.000 bezoekers per jaar. En dus sluit het museum 31 oktober. Zie hier het item op RTL Nieuws.

[youtube id=”RB5j3wp6SnY” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

De Radio Kamer Filharmonie (RKF) was op 31 juli al de klos. Fotograaf Hans van der Woerd hierover: “In augustus 2013 valt het doek voor de Radio Kamer Filharmonie. Als gevolg van de bezuinigingen verdwijnt een van de meest veelzijdige en avontuurlijke orkesten.” Hierboven het afscheidsconcert.

biebtropen

Van schrijver Geerten Meijsing las ik ooit een vlammend betoog tegen de geïnstitutionaliseerde schending van auteursrecht die wij bibliotheek noemen – bij ons in Krommenie door Marokkaans tuig misbruikt als hangplek tot onze deeltijdpolitie intrek nam in een achterkamer van het fraaie pand. Meijsing legde uit dat de ware functie van een bibliotheek niet is om duizenden exemplaren van een boek voor niets aan honderdduizenden uit te lenen, maar om zeldzame exemplaren bijeen te brengen en toegankelijk te maken voor de weinigen die er speciale interesse in hebben. Niet besteed aan dit kabinet want per 1 januari wordt de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen ontmanteld. Voor negenhonderdduizend stukken wordt nog een onderkomen gezocht. De papierversnipperaar dreigt.

taliban_algore_profeet

Nog helemaal los van of je voor of tegen subsidie bent voor cultuurinstellingen, en nog helemaal los van de keuzes tussen subsidie hiervoor of daarvoor, is een simpel feit dat Nederland een onbeschaafd land is geworden. Het offert door een barbaars klimaatbeleid zo veel miljarden aan de monotheïstische Klimaatgod, dat werkelijk alles maar dan ook alles wat nu wordt weggesneden behouden had kunnen worden als we aan die onzin niet meededen. Een vitaal leger met dito werkgelegenheid bijvoorbeeld.

Het is zelfs zo erg dat we wel een lijst kunnen opstellen met dingen die we in Nederland zouden kunnen doen van al het geld dat we overhouden als we duur-zaamheid laten varen. Het gaat zowat om 100.000 euro per Nederlander. Denk aan prachtige verbouwingen van onze sportverenigingen, of gratis museum- en dierentuinbezoek voor iedereen. Nee, dit is te deprimerend om te overwegen. Eerst een regime change.

Hieronder graag jullie aanvullingen van welke onvervangbare zaken nog meer zijn weggesneden…