Meer bij Langweer gisteravond. Je moet wel erg deskundig zijn om hier een milieucrisis te zien

Meer bij Langweer gisteravond. Je moet erg deskundig zijn om hier een milieucrisis te zien


Remco de Boer –ingenieur en columnist van techniektijdschrift De Ingenieur- slaat de spijker op zijn kop wanneer hij de volgende digischeet/tweet nalaat aan het nageslacht

26-09-13 16:31
Begrijp nu ook een stuk beter waarom de milieubeweging liever actie voert in Westerse democratieën dan in Rusland.

Het is eigenlijk een enorm open deur. De Westerse levensstijl moet het bij kosmopolitische milieuclubs steeds ontgelden. Niet omdat onze manier van leven zo slecht is, en onze natuur zo verwoest vergeleken met B- en C-landen. Het is bij ons juist een stuk beter geregeld.

Onze milieuproblemen zijn ‘erger’ en het Westen steeds ‘De Oorzaak’ omdat hier clubs kunnen protesteren die ze opblazen. Milieuclubs zijn alleen mogelijk bij een Westerse levensstijl. Je hebt pas tijd voor actievoeren als je tafeltje gedekt is en je uitkering geregeld. Protest is hier risicoloos, je kunt zelfs de democratie gebruiken om te pleiten voor haar omverwerping. Bij ons staat het vrij kritiek te leveren op vermeend slecht functioneren van de overheid als scheidsrechter over hulpbronnen en mensen: want dat is waar we over praten bij ‘milieuproblemen’. Zaken die niet goed zijn geregeld.

Alle NGO-hoofdkantoren in Westerse landen
De hoofdkantoren van Big Green (WNF, Greenpeace, Friends of the Earth en erger) zijn allen in de VS en West Europa gevestigd. Hier krijgen ze miljoenen euro’s subsidie om onze levensstijl af te zeiken en te pleiten voor vernietiging van de economie in groen jasje. Met als uitzondering dan de UNEP die dankzij Strong en consorten in een voormalig Brits wingewest werd gevestigd, Nairobi Kenia. Kosmopolitische NGO’s werken hier steeds als versterking van overheidsmacht zoals ik al blogde, ze zeggen wat hun subsidiegevende ambtenarij en gelieerde lobbies graag wil horen: meer beleid en belastinggeld in omloop.

Prototype parasiet/kosmopoliet: Maas Goote (D666)
Kijk wat klimaatkosmopolieten als Maas Goote (D666) via een Groenfonds wilden doen: 200 miljard euro belastinggeld uit Westerse landen per jaar roven om dat aan corrupte landen onder de evenaar te geven. Voor het klimaat, waarbij iedereen die aan de eisen van Wereldbankiers ( de Wereldbank lanceerde haar eigen hysterische klimaatrapport met Greenpeacemensen ‘Turn Down the Heat’)en IMF voldoet een symboolprojectje mag doen terwijl de PWC’s, consultants en bankiers dit geld aan hun strijkstok hangen: en zo mooi greep houden op landen onder de evenaar. Wij Westerlingen zijn de enigen die zo gek zijn om daar voor te kunnen stemmen. Onze orthodoxe milieubeweging is volledig ingekapseld in het corporate graaicircuit.

Milieuproblemen vaak oorzaak disfunctioneren overheid
Zaken als ontbossing zijn vooral probleem in corrupte landen zonder functionerende overheid. Een houtkeurmerk als FSC werd ingericht als vervangende overheid in tropische landen: dat een particuliere entiteit kan controleren wat een regering nalaat. De stromen van ‘fout hout’ scheiden van de goede, de herkomst controleren. De ironie wil nu dat het meeste FSC-hout komt uit landen als Canada waar het bosbeheer over het algemeen al goed is geregeld: het is een Westerse democratie. Duurzaam bosbeheer in het Westen werd in Duitsland uitgevonden in de 18de eeuw.

In Westen nu grootste (milieu)problemen door teveel overheid
In ons land is milieubeheer in overheidshanden nu weer te ver doorgeslagen, zodat het kosten-batenplaatje van milieubeleid is weggevallen. Zie averechtse regelgeving als Natura 2000, dat tot de eidereend nauwkeurig de natuur wil afregelen en bereikt dat de natuur juridiseert en gewone mensen een hekel aan natuur krijgen. Of klimaatbeleid, het waanidee dat je met windmolens een ‘ideaal klimaat’ bij elkaar kunt waaien, waardoor je miljarden moet bezuinigen op nuttige publieke voorzieningen en lopend nuttig natuur en milieubeheer om dat te bereiken. Dat is exact wat Rutte2 nu doet.

Niettemin blijven kosmopolitische milieuclubs als verlengstuk van de overheid pleiten voor meer overheidsingrijpen, belastingen en afknijpen. Hun oude reflex, die nodig is in landen zonder functionerende overheid. Maar niet in landen met overheidsoverschot. Alles waar ’te’ voor staat, dat is in strijd met de deugden matigheid en beheersing. Dan wordt de milieubeweging een club die de Westerse vrijheid gebruikt om haar uit te hollen. Dat stadium zitten we nu al sinds de jaren ’90. Niet voor niets hebben veel milieuclubs CPN-wortels (de voorloper van Groen Links) en is Trouw zo groen dankzij een ex-CPN’er als Willem Schoonen. De staat als verlosser en wegbereider van ons leven, in plaats van de Leviathan, het veelkoppige monster.

Misschien maakte Greenpeace met de Arctic Sunrise een inschattingsfout door te denken dat Rusland inmiddels meer geliberaliseerd was/ haar kip met gouden eieren zou laten slachten in media door wat Groen Linkse freeriders op Westerse welvaart. Njet!