RZ10Industrialhawking18

Mijn mentor in de fotografie, publicist en natuurfotograaf Martijn de Jonge publiceerde gisteren ook een artikel over de Nieuwe Wildernis die de Oostvaardersplassen volgens Staatsbosbeheer zou zijn, in Het Parool:  je kunt hier zijn volledige artikel ‘Oernatuur naar Hollands recept’ lezen door ons te liken.

Volgens Staatsbosbeheer zou op 4 meter beneden zeeniveau ‘de natuur op zijn rauwst’ te zien zijn en zonder menselijk ingrijpen . Zoals ik gisteren al blogde is dat natuurlijk een leugen. Liefst 90 procent van de dieren die sterft sneuvelt door een kogel van Staatsbosbeheer, en 50 procent van de dieren in deze oernatuur gaat naar het destructiebedrijf.

[youtube id=”#v=FfLrH-sAzvg” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Nieuwe Wildernis is welvaartsfantasie die van natuur vervreemdt
Zoals ik gisteren al schreef is wildernis een fantasie van ecologen die het niet zo nauw nemen met wetenschap. Je hoeft voor wildernis ook geen 6000 hectare polder te laten vertrappelen door paardenhoeven. De wildernis en haar oerwetten zijn voor ieder’s deur te vinden, in ieder’s huis. Of het de roofmijten zijn die de huisstofmijten in huis opvreten, de spin in het web of zoals in dit filmpje: een vrouw die een onschuldig konijntje opvangt, vrij laat, waarna er meteen een havik op vliegt.  Dagelijks jaagt hier bij mij in Langweer ook een havik die duiven vangt.

De natuur is dat wat echt bestaat, wat de natuur van nature zou doen bij gegeven milieucondities. Of die nu menselijk of niet-menselijk zijn. Het zijn Westerse welvarende mensen die niet menselijke natuur willen zien, de natuur heeft aan onze welvaartsfantasie geen boodschap.  De film ‘De Nieuwe Wildernis’ werkt dus eerder mee aan natuurvervreemding dan natuurcontact, wat Oranje bomenknuffelaarster Irene bij Pauw en Witteman ook mag beweren.

Maar laten we positief afsluiten: De Nieuwe Wildernis is wel goed gefilmd en geschikt voor iedereen die liever binnen blijft om de natuur te zien. Afsluitend nog een filmpje van Emma Harris, die mijn natuurfilosofie redelijk goed vertolkt- natuur is overal- tot ze iets geks gaat bazelen over de Oestwardersplaassen: dan blijkt dat ze toch domeinafhankelijk is, opgesloten zit in traditionele tussenschotten als het ‘de mens bedreigt de natuur’-concept, en wildernisfantasie, gefopt door de marketing van Fransie Vera en Staatsbosbeheer.

[youtube id=”#9nwQoxzVKlY” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

De wildernis is overal op iedere schaal, en het milieu bepaalt de aanblik. Eigenlijk weten we dat ook al sinds Beijerinck een eeuw geleden.