drik_jan_eppink_vk_cut

De van staatswege aangewezen IPCC-reviewer Marcel Crok kon zijn verhaal vrijdag nog niet aan de stoeptegels voor de vaderlandse krantenburelen kwijt. Hij sierde de journaals op TV maar daar waar de strijd intellectueel gewonnen moet worden – in de Volkskrant – was zijn afwezigheid schrijnend. Sinds vandaag is alles weer goed dankzij een briljante column van de journalist-europarlementariër Derk Jan Eppink.

Zo is het weer eens niet alleen een zonnige herfstdag maar ook een blijde. In Amerika zien we hoe een staat ingericht moet worden: zodanig namelijk dat ambtenaren zonder loon thuiszitten als Den Haag er niet uitkomt. Dit moeten we extreem toejuichen. Geen mens gedijt zonder risico en dit is exact het risico dat ambtenaren moeten lopen. Het symboliseert prachtig dat we the people de ambtenaren inhuren mits we the people het eens zijn over beleid. Hoe leuk is het te weten dat nu de hele EPA thuis op de bank zit! Nog leuker is het nieuws dat Nigel Farage het partijcongres van de Briste conservatieven heeft gekaapt!

[youtube id=”1PyT6d4FUsA” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Snel terug naar het IPCC en alle commentaren daarop. De drie blogs climatedepot.com, wattsupwiththat.com en notrickszone.com zijn meer must read dan ooit deze dagen. De video hierboven komt van de laatste en is een interview van MDR Radio met Fritz Vahrenholt. Zo leuk!

In een lange beschouwing van Judith Curry heb ik een openbaring: ik snap nu ineens het religieuze fanatisme van de klimaatwetenschappers veel beter. Namelijk: ten tijde van het eerste IPCC rapport in 1990 en de oprichting van het UNFCCC framework was er namelijk nog helemaal geen significante opwarming gedetecteerd! het beruste toen nog puur op aanwijzingen en hypothesevorming. Pas bij het uitkomen van het tweede IPCC-rapport in 1995 was er een dicernable opwarming. Tja als je in die jaren je carrière startte als klimaatwetenschapper (ik studeerde af in 1991) dan kon je dus wetenschap op zijn best zien (hypothese -> waarnemingen -> theorie) en een hele leuke boterham verdienen en de hele wereld rond vliegen. Tja 10 jaar later hebben al die beta-mannetjes dan toch een leuke vrouw aan de haak geslagen, kindjes gemaakt en een hypotheek genomen. En dan treedt de breinverstarring op die bij de meesten met de leeftijd gepaard gaat (ultieme test daarvoor is of je de muziek die de jeugd van nu leuk vindt ook kunt waarderen. Zo niet -> breinverstarring). Ik had dat nog niet zo gezien dat de activistische klimaatwetenschap ook een prille fase heeft gehad waarin haar hypothese gedurfd was en dat het nog maar afwachten was of de aarde verder zou opwarmen. En toen kwam de super El Ninjo van 1998.

Terug naar de column van Derk Jan Eppink. Hierrrr kun je hem na liken downloaden. Voor ouwe zeurkousen (breinverstarring) hierrrr het uitgebreide privacystatement van Facebook. Je daar druk om maken acht ik net zo droevig als de mensen die de stoomtreinen wilden stoppen. herinner je je nog hoe gezellig het vroeger was om een foto-album uit de kast te pakken en dat met het hele gezin door te bladeren? Welnu: dat is in een notendop wat Facebook is! Of hadden jullie die fotoalbums vroeger in een safe met een twintig centimeter dikke deur en een elektronisch veiligheidssysteem met noodaggregaat?

Op deze plaats alleen de slotalinea’s van Eppinks schitterende geïnformeerde betoog.

Intussen richt de EU zich, met wetgeving over brandstofkwaliteit, op Canadese teerzandolie die wordt gewonnen in de provincie Alberta, op 7.279 km van Brussel. De EU vindt exploitatie schadelijk voor het milieu en de olie te vervuilend. Canada is milieubewust en herstelt natuur in Alberta volledig. Olie uit teerzand valt kwalitatief in dezelfde categorie als olie uit Nigeria, Venezuela en Irak, dat de EU importeert. Maar de EU importeert geen druppel Canadese olie. Alles gaat naar de VS. De Europese Commissie pretendeert in haar ecologische zendingsdrift beter te weten hoe het milieubeleid in Alberta er moet uitzien dan Canada.

De paniek die het lPCC sinds2007 verspreidt, heeft Europese beleidsmakers doen ontsporen. Het ETS mislukte, de EU verenigde Amerika, China en Rusland in één afwijzingsfront en nu dreigt een conflict met Canada, onze gewaardeerde bondgenoot en bevrijder. In de EU is de energiemix volledig uit balans. Zwaargesubsidieerde windmolens maken elektriciteit tot luxeartikel, terwijl het goedkopere schaliegas de nieuwe duivel is. De milieubelasting in Nederland is de hoogste in de EU. Stijgende energieprijzen, het dubbele van de VS, ondermijnen de concurrentiekracht en kosten banen. Dankzij de wetenschap die ‘vast stond’ en de EU die zich te gretig opwierp als de ecologische wereldgids.

Wat moeten we eruit concluderen dat dit vandaag in de Volkskrant staat? Anybody?