Suikerbietenoogst: je kunt de bieten tot product verwerken, dan leg je CO2 vast, of ze verstoken. Dan komt het vrij. Beweren dat je CO2 uitspaart is dubbel tellen

Suikerbietenoogst: je kunt de bieten tot product verwerken, dan leg je CO2 vast, of ze verstoken. Dan komt het vrij. Beweren dat je CO2 uitspaart is dubbel tellen


De door de VVD in de Green Deal van november 2011 vastgelegde verhoogde inzet op biomassa om zogenaamd CO2-emissies te mijden is in tegenspraak met wat de European Environmental Agency al 15 september 2011 vaststelde in ‘opinion on greenhouse gas accounting in relation to bioenergy‘ : de gepropageerde klimaatwinst van biomassa is meestal vals, een gevolg van dubbel tellen zoals de EEA dat noemt. Eenvoudige logica is voldoende dit te begrijpen:

Biomassa kan bijna nooit uit
Tot de bijstook van tropisch hardhout, bos uit Georgia, Canada en zaaghout aan toe, het rendeert dankzij de vrijgevigheid met belastinggeld van dit VVD-kabinet. Het gros van de SDE+subsidies van afgelopen jaar werden gespendeerd aan biomassa. Maar wat men niet vermeldt is dat

 • a.bos géén CO2-emissies gaf als het bleef staan, of voor oogst van hout werd gebruikt, zoals wij al constateerden in de Bert Pauli-blogreeks over de bijstook van Amerikaans bos in de Amercentrale tegen een geschatte 4 miljard euro MEP-subsidies
 • b. energiegewassen de plaats van andere gewassen innemen die OOK CO2 vastlegden, met het verschil dat die gewassen niet in de fik worden gestoken om subsidies te kunnen innen
 • Alle planten doen al honderden miljoenen jaren aan carbon sequestration
  Kortom, ieder gewas dat je plant neemt per definitie al CO2 op, vroeger noemden we dat fenomeen ‘plantengroei’, nu heet dat carbon sequestration, het verschil is een kwestie van subsidie. Je kunt hout voor hoogwaardige toepassingen gebruiken, dan maak je bijvoorbeeld een boekenkast. De koolstof leg je dan vast in je huiskamer, zet er boeken in: iedereen gelukkig, want zo krijgen boeken ook een nieuwe functie. Je legt CO2 vast via papier, en pas bij boekverbrandingen (Fahrenheit 451) komt die CO2 weer vrij. We leven in een tijd van boekverbranding, ook wel digitalisering genoemd.

  ik heb koolstof vastgelegd met een zelfontworpen kaarsenstander

  ik heb koolstof vastgelegd met een zelfontworpen kaarsenstander


  Je kunt hout ook gebruiken voor de meest laagwaardige toepassing: in de fik steken, waarbij de CO2-emissies direct vrijkomen DIE ANDERS WAREN VASTGELEGD OF IN EEN ANDER PRODUCT VERWERKT. Het enige wat dan gebeurt is dat extra CO2 VRIJ komt die anders werd vastgelegd via een ander product dan bijstook in een subsidieslurper.

  De reden dat biomassa bijna nooit uit kan, is dus simpel. Hoogwaardige land- en bosbouwproducten verwerken tot de meest laagwaardige vorm van economisch gebruik- verbranding- is eenvoudig geld verbranden. Een eikenhouten plank levert als hoogwaardig bouwmateriaal meer op dan als luciferhoutje, tenzij Mark Rutte en Henk Kamp klaar staan met een zak subsidie. Aan het in de fik steken van hout is alvast niets innovatiefs: sinds de uitvinding van ‘het vuur’ 200.000 jaar voor christus doen holbewoners dat al, en de baaiobeest iekonnomie, was de mensheid dat al niet sinds de uitvinding van de landbouw, om even een dwarsstraat te noemen?

  Conclusie: VVD-kabinet handelt tegen advies EEA, tegen advies Algemene Rekenkamer én tegen CBS-advies
  Omdat de – u mag hoesten en een aanval van beroerte krijgen- liberalen Mark en Henk inderdaad met een vrolijke zak belastinggeld klaar staan om iedere subsidiebijstoker te belonen is de AEX-index voor houtpellets nu in Nederland gevestigd.

  Met name vaste biomassa voegt een veelvoud CO2 toe ten opzichte van steenkool en vooral aardgas, dankzij de lagere energiedichtheid. Dat kun je zien in deze emissietabel van het Ministerie van Economische Zaken, op broeikasgassen.nl uit 2011. Dus samengevat

 • a. Dit VVD-kabinet handelt tégen het advies van de Algemene Rekenkamer uit 2007 en 2009 waarin al stond dat energiesubsidies de duurste vorm van klimaatbeleid zijn, hier reeds behandeld
 • b. Dit VVD-kabinet handelt tegen het advies van Centraal Planbureau in door Wind Op Land door te drukken, ook al staat nu al vast dat dit nooit zal renderen, ook hier heb ik al over geblogd
 • c. Dit VVD-kabinet handelt tegen de vaststelling van het European Environmental Agency in, door klimaatdoelen met biomassa te willen halen, terwijl de meeste vormen van biomassabijstook de CO2-emissies verhogen, deels omdat ze de plaats van andere gewassen innemen en deels door hun lage energiedichtheid per eenheid massa
 • d. Tegen de gegevens van het eigen ministerie van Economische Zaken in.
 • Parlement en media laten het weer afweten, behalve wij…
  En het parlement en de linksdraaiende subsidiejournalistiek van de publieke omroep/ zelfbenoemde kwaliteitsmedia staan er bij en kijken er naar. Oh nee, mediasukkels hebben het veel te druk voor dit onderwerp, laten we een ‘rel’ maken, van wat Pechtold zei over Wilders toen Wilders zei dat hunnie gekkie zijn hihihi.Alleen op Climategate.nl kun je dit lezen, en daarom geloven veel mensen het niet: want ze denken dat iets pas waar is wanneer iedereen het roept.

  Gaat u nog stemmen deze week, of zegt u ook: ach, laat maar….Je kleurt een vakje rood, en ieder voorjaar stuurt de gemeente- waar je ook woont- weer een hogere rekening voor lagere dienstverlening, maar dan ingedekt met steeds meer marketing. Net als bij water, energie, banken enz. Als ik zo vrij mag zijn dat met u te, eehh, communiceren. En excuseer mij voor het gemopper want ik zit hier warm, comfortabel en het is een mooie dag vandaag. Gaat u ook nog wat leuks doen? Even eeh ambitie tonen samen met Rutte?