De Grieken mogen solidariteitsbelasting invoeren op ruimte-intensieve en inefficiente ('groene') energie

De Grieken mogen solidariteitsbelasting invoeren op ruimte-intensieve en inefficiente (‘groene’) energie

De Grieken krijgen steun van de Europese Commissie bij doorvoering van hun in november 2012 opgestelde solidariteitsbelasting op producenten van zonne-energie en windenergie. Dat meldde de Europolitics in Brussel van 5 november. Over de opbrengsten van zonnestroom heft de Griekse regering nu belasting van 30 procent, windstroom, biomassa en andere inefficiente en ruimte-intensieve (‘groene’) vormen van energieopwekking moeten nu 10 procent afdragen.

De beslissing om groen licht aan de Grieken te geven is omstreden in Brussel, omdat het Griekse beleid lijnrecht tegen EU-beleid ingaat. Dat is gericht op voortrekken van inefficiënte en ruimte-intensieve energievormen, via miljardensubsidies en belastingvrijstellingen. In Nederland mogen particuliere producenten van windstroom deze BTW-vrij terugleveren aan het net, en gelden belastingvoordelen, naast een op handen zijnde belastinggeld-investering van 100 miljard euro in windstroom (SER Energie-akkoord).

Groene Energie = Rode Energie
Eerder werd al bekend dat de Europese Commissie minder gul met subsidies aan inefficiente energievormen wil omspringen. Dit tot protest van Rode politici als Judith Merkies. Misschien is Rode Energie ook een term die de lading beter dekt van marktverstorend energiebeleid dat de economie nivelleert en onze zware industrie wegjaagt, ten gunste van ruimte-intensieve duurdere energievormen. De Partij van de Arbeid wil dus eigenlijk arbeiders duperen: die verliezen hun baan, wanneer industrie verhuist…

Nee Judith Merkies, subsidies op fossiele brandstof in Iran en Nigeria, niet bij ons
Zoals wij al berichtten, is de roddel van Merkies dat Oettinger onderzoek onder de pet zou houden niets meer dan een roddel bedacht door mediamensjes die overal complotten zien van big oil. Er zijn geen exploitatiesubsidies op fossiele brandstoffen. En uit de notitie werd enkel een verwijzing naar onderzoek verwijderd (OECD) dat reeds lang bekend was, er werd geen nieuw onderzoek tegengehouden.

Waar regeringen fossiele brandstofgebruik steunen, is dit in landen als Iran: een appeasement-maatregel van regimes die zo politieke steun kopen. In ons land geldt het omgekeerde: de NAM, Shell en u aan de benzinepomp (driekwart van de prijs bestaat uit accijns) subsidiëren de staat. Nederland zou Griekenland zijn zonder Slochteren…