Het Boerdisme rukt op in Fryslan: voor regionieuws is het LC wel nuttig

Het Boerdisme rukt op in Fryslan: voor regionieuws is het LC wel nuttig


Laat mij eerst een hardnekkig in Fryslan aanwezige geestelijke stroming definiëren, het Boerdisme: PvdA-gezinde plattelanders die wereldburger willen lijken en daarom gekke dingen roepen over windmolentjes en het wereldweer. Vervolgens slaan we hun huisorgaan open, de Leeuwarder Courant. Ook de Leeuwarder Courant deed op 12 november mee met het cynische melken van tyfoon Haiyan voor een politieke agenda, zo blijkt uit het bericht ‘Tyfoon Filipijnen legt druk op klimaattop’, met bovenkop ‘Haiyan maakt consequenties klimaatverandering duidelijk’.

Wij berichten hier al over het opportunisme, waarmee enkele cynici de slachtoffers van de Tyfoon Haiyan wilden melken voor een politieke agenda. De slachtoffers vielen door gebrekkige evacuatie, de verantwoordelijkheid van de Filipijnse regering die in Warschau vervolgens klimaatslachtoffer ging spelen, niet door ons fossiele brandstofverbruik.

CO2-beleid meest dure en minst efficiënte manier om slachtoffers te voorkomen
Wij toonden al dat ieder verband tussen die slachtoffers en CO2 op wetenschappelijk drijfzand rust, omdat a. geen positieve trend in orkanen is aangetoond bij de Filipijnen volgens de laatste publicatie daarover in Geofysical Research Letters in 2009.

b. er geen hard verband bestaat tussen CO2 en trends in orkanen, ook op de Atlantische Oceaan is geen trend van toename waargenomen

Daarnaast zijn tyfoons van alle tijden, dankzij de ‘Goddelijke Wind’ (=Kamikaze), werd immers de Mongoolse invasie van Japan voorkomen in de 13de eeuw.

Ook zijn de in sommige media gemelde windsnelheden 100 km/uur te hoog (niet in de orde van +300, maar +200). Er valt zelfs een zaak te maken,  dat méér fossiele brandstofverbruik de inwoners van de Filipijnen zou helpen, want welvarende naties die veel energie gebruiken als Nederland hebben ook het geld om zich tegen stormen te verdedigen. In arme landen als Bangladesh vallen zoveel slachtoffers omdat de bevolking zo árm is en geen dijken onderhoudt, niet door onze CO2-uitstoot. Ik schreef daar al over in mijn reportage voor de Ingenieur over Derde Wereld Delta’s.

De Buitenlandredactie van de Leeuwarder Courant laat de usual suspects zonder enige duiding of weerwoord leeglopen. Uit de architectuur van het bericht blijkt dat de redacteuren:

  • a. de essentie van het wetenschappelijke klimaatdebat niet kennen (hoe gevoelig is het klimaat voor verdubbeling van CO2, niet wel/geen klimaatverandering)
  • b. de lezers iedere vorm van risico-duiding en context onthoudt, bijvoorbeeld rond de vraag: hoe voorkom je de meeste slachtoffers
  • c. er bij haar cheerleaderschap voor mondiale papieren reductiedoelen automatisch van uitgaat dat besparing van fossiele brandstof het meest efficiënt gebeurt via een mondiale bureaucratie die CO2-doelen stelt die niemand haalt, en je dus maar voldoende paniekberichten de ether in moet slingeren zodat druk op politici toeneemt.

Iedere duiding, die zelfs door BNR Nieuwradio wél werd gebracht, ontbreekt bij de Leeuwarder Courant. Conclusie. De buitenlandredactie van de Leeuwarder Courant bestaat uit een stel politiek gekleurde 9 tot 5 amateurs, die het stemmen op de PvdA en een al te gunstig zelfbeeld verwarren met de houding vereist voor professionele journalistiek. Dat leidt tot feitelijk onjuiste publieksmisleiding (= verspreiden van onwaarheden als natuurfeit) over klimaat.

Tsja, hoe helpen we ze het meest effectief?

Tsja, hoe helpen we ze het meest effectief?

Leeuwarder Courant is milieusocialisme en milieunegativisme: Climategate.nl is milieuactivisme
Omdat wij bij Climategate.nl begrip hebben voor de grote druk die het privéleven legt op de professionele werkzaamheden van gesubsidieerde krantenjournalisten helpen we ze graag op weg. Maak eens onderscheid tussen

  • Milieuactivisme- je inzetten voor je (natuurlijke) omgeving en de schoonheid daarvan tonen.. Dat is de Climategate.nl visie
  • Milieunegativisme: angst over het milieu en de natuur gebruiken voor een Rode agenda van bureaucatisering en nivellering: de partijlijn van onze PvdA-gezinde mainstream oude media, waartoe ik ook de NOS reken en de Volksmennerskrant

Het is eigenlijk zonde van onze tijd om aan het klimaat-amateurisme bij de Boerdisten van de Leeuwarder Courant en gelijkgezinde media nog negatieve energie te besteden. Ze reageren toch als ‘haha, jullie gekkuh septisie, of ‘dat is jullie meuning, stuur maar ingezonduh brievuh’. Journalisten zijn per definitie immuun voor kritiek op hun functioneren dankzij hun onbewuste onbekwaamheid, en de verwarring van PvdA stemmen met kritisch vermogen en beschaving: dan worden ze boos, slaan ze dicht en lopen ze weg. Een journalist waar ik kritiek op leverde gooide me bijvoorbeeld direct van facebook af. En als ze dan in discussie willen gaan ze enkel de hogere beschaving uithangen, om iedere inhoudelijke kritiek niet te hoeven pareren. ‘Wij zijn goed omdat wij dat vinden.’

Maar jezelf heel gaaf vinden en veul vrienduh hebbuh die dat ook vinden en die je dus op je bureaustoel houden,  is iets anders als professioneel bekwaam zijn en kennis van zaken hebben. Om toch positief af te sluiten: voor regionieuws zijn ze wel onmisbaar, en wat woon ik in een prachtige provincie.