u-turn

Het ongelofelijke is gebeurd. Martijn van Calmthout is gedraaid. Hij die eigenhandig jarenlang iedere sceptische berichtgeving weerde uit de Volkskrant, hij die op 6 oktober hakkelde dat het een lieve lust was op Radio 1 na afloop van de NIPCC presentatie in Nieuwspoort, hij die recent al wel wat neutraler schreef, hij is nu gedraaid. Zijn korte artikel vandaag op pagina 20 naast een artikel Nederlander het depressiefst is getiteld Onderzoekers zonnevlekken: meer kans op koudere tijden.

Het is volstrekt mysterieus waarom dit artikel vandaag verschijnt. De BBC docu met Mike Lockwood was hierrr op deze website al op 2 november te zien en de publicatie van Kees de Jager stond al op 31 oktober op WUWT. Mmmmm terwijl ik dit schrijf realiseer ik me ineens dat het zeer waarschijnlijk is dat Martijn de inspiratie voor zijn artikel hier op Climategate heeft gevonden. Mijn titel was: Is De Jager right or do we get a new Litte Ice Age like Lockwood says. Ik bracht de twee namen bijeen in 1 artikel en Martijn neemt dat over.

Het is dan ook echt ongelofelijk dat over exact dezelfde materie Martijn met een sceptischer titel komt dan ik. Ik had van hem verwacht: Kees de Jager sceptisch over claims verdere afkoeling maar dus niet. Hij komt met Onderzoekers zonnevlekken: meer kans op koudere tijden. Tuurlijk onderaan zijn artikel wordt Martijntje weer herkenbaar met: Het verband tussen zonnevlekcycli en het klimaat is is volgens wetenschappelijke studie niet heel sterk. De huidige opwarming kan er niet mee worden verklaard, die hangt samen met extra broeikasgassen in de atmosfeer. Maar toch zet je die titel er niet voor niets boven en kies je niet voor niets de tekstverhouding afkoeling:opwarming van 80:20.

Ik denk dat ik dan ook kom op de “Wet van Smit”: alarmistische medebroeders die nog ver van hun pensioen zijn gaan nu draaien, terwijl zij die de eindstreep al in zicht hebben of al binnen zijn hun alarmistische rug recht houden (James Hansen, Schellnhuber, Al Gore, Vellinga). En Martijn is nog ver van zijn pensioen. En wetenschappelijk is het ook o zo “Kijk mij nu de KIJK lezen” wat erop de zon gebeurt momenteel. Dan gaat het jongenshart toch ook harder kloppen en wordt je zelf ook wel eens te zuur van de zure berichtgeving. Dan wil je ook wel weer eens kunnen schrijven over klimaat als over de ontdekking van een verre planeet. Gewoon met jongensachtig enthousiasme.

Dan heb ik nog een leuke voor Martijn: Jasper Kirkby van CERN (oooohhh die tempel van wetenschap) zegt ook hele spannende dingen over de aankomende jaren. Geen zonnevlekken meer vanaf 2015 en zo. Ook nog iets over een geweigerd paper van sceptici maar een kniesoor….  Let op: maak er nu niet meteen een artikel van want het is oud nieuws: 2011 gerecycled door hockeyschtick.blogspot.nl. Die Kirkby is wel met heel relevant onderzoek bezig over wolkvorming en kosmische straling (oohhhh zoooo KIJK). Hou dat in de gaten. En De Jager had heus wat meer aandacht van je verdiend: die is hard op weg een warmist te worden. Maar hij is dan ook al met pensioen.