Een grote stinkzwam uit de familie van Phallacaea (fallus), ik zou 'm gewoon falluszwam noemen

Een grote stinkzwam uit de familie van Phallacaea (fallus), ik zou ‘m gewoon falluszwam noemen


Als we op een blauwe planeet leven, waarom is alles dat men nu ‘groen’ noemt dan vaak zo Rood? De natuur zelf heeft niets met de wereldsocialistische nivelleringsdrang van Urgenda en Louise Vet van de KNAW/Club van Rome. Niet nivellering maar uitbundigheid, veelkleurigheid, groei en verkwisting is de norm in de natuur. Het geologische resultaat van die gigatonnen natuurlijke afvalproductie per jaar noemen wij ‘aardlagen’ en ‘de bodem’, het toxische braaksel van miljarden jaren plantaardige productie noemen we zuurstof. Ik woon naast een gifbelt- mijn tuin – vol planten als ridderspoor met in lichte doses al toxische alkaloiden. En vlak de gifbom genaamd gouden regen vooral niet uit. Denk eens buiten de doos, en er gaat een wereld open. Wat de Rode medemens Circulaire Economie noemt is niet afgeleid van ecologie of de natuur, maar van denken in vicieuze cirkels.

De natuur gedijt bij vrijheid en oneindige creativiteit.
De natuur gaat iedere verbeelding te buiten, bijna bovennatuurlijk. Neem paddo’s. Het zijn tijdelijke vruchten van een heel internet aan schimmeldraden onder de grond dat eeuwen kan leven, organismen tussen dood en leven, tussen planten en dierenrijk. Dit type organismen had niemand kunnen verzinnen, zoals niemand nog verzint wat straks vanzelfsprekend is: dat wij- per ongeluk terwijl we met iets anders bezig waren- nieuwe vormen van energie vinden. Een gift van de natuur…De menselijke natuur.

Terwijl de zuurzame medemens wat miljarden euro’s en ons landschap verkloot met hunebed-technologie als windmolentjes.

Op een blauwe planeet moet blauw de rooien de les lezen over groen
De natuur is niet zuur, en kan daarom de inspiratiebron zijn voor een milieubeweging nieuwe stijl. Met een eigen natuurvisie, waarmee zich liberaal noemende partijen als de VVD het waanidee ook overboord kunnen zetten dat ‘de natuur steeds in de weg zit’, waarna ze weer afreizen naar hun landelijk en groen gelegen woning. Terwijl hun beperkte verbeeldingskracht de belangrijkste rem is.

Waarna de pseudoliberale billenknijpers vervolgens in duurzaamheid de visie van de rooie medemens wat afgezwakt kopiëren. En het zelfde oude denken met paars verfje uitvoeren, model Henk Kamp de klimaatfarao, Edje Raketje Nijpels en andere pseudoliberale publiek geldgraaiers met hun subsidiemolentjes. Waarom gaf de VVD de natuur uit handen aan de PvdA, wetende dat de natuur bij Rood in de geschiedenis altijd onderworpen en vernietigd werd (zie de USSR, China). Immers, de natuur moest veranderd worden volgens een bekrompen ideaal van beperkte geesten als Marx, Lenin en andere rooie criminelen. De overheid was altijd vijand van de natuur…

Duurzaamheid is eeuwigheidswaarde creëren
Wanneer je een minder socialistisch en meer ecologisch-realistisch beeld van de natuur in de steigers zet, vervallen kunstmatige tussenschotten tussen cultuur en natuur, tussen beverdam en Oosterscheldedam. Dan zie je de toegevoegde ecologische waarde van op eeuwigheidswaarde gerichte producten die uit de verbeelding van Homo sapiens voortkomen. Die aansluiten op de natuur die ook al een tijdje meedraait, en dus nog wel even zal bestaan.

Op producten van blijvende waarde kan de natuur weer op aangrijpen. Zie bijvoorbeeld de architectuur-boeken van Tasschen.com, Temporary Green Buildings. Grote genieën als Leonardo Da Vinci stelden al: vrijheid is de grootste gift van de natuur. Daarom ontwierp hij ook militaire constructies om zich tegen de Jan Rotmansen van zijn tijd te kunnen verdedigen. De mensen met beperkte fantasie en als enig talent het succesvol verbloemen van talentloosheid, gemotiveerd door machtswellust.

Louise Vet van de KNAW/Club van Rome en de ecofascisten van Urgenda/Greenpeace nivelleren de natuur tot een wereldsocialistische commune waar de Ecologische Voetafdruk alle verbeelding plat stampt. En waar angstig billenknijpen de norm is, mensen opgesloten in een strafkamp van ‘circulaire economie’, ieder met zijn eigen hongerrantsoen op de bonkaart, een ‘fair earth share’. Zure zieligerds, die een baby op hongerkuur zetten in plaats van voeding geven. Pek en Veren. To hell with the devil.

Aanrader, toevallig tegen gekomen..

Aanrader, toevallig tegen gekomen..


Natuur is leermeester van onze verbeelding
De échte natuur is dé inspiratiebron bij uitstek van een nieuwe milieubeweging, zoals de natuur ook inspiratie is voor het leven. En Artis Natura Magistra. De Natuur is de leermeester van de kunst en onze verbeelding, vandaar dat onze Amsterdamse dierentuin er naar is vernoemd. De natuur is de toegangspoort tot het mysterie van het leven.

Een aanrader die deze gedachtegang demonstreert is het boek Mushroom Magick van de artiest Arik Roper. Op een gothic-achtige manier schildert hij per soortgroep deze wezens tussen leven en dood, tussen plant- en dierenrijk, verbeelding en realiteit. Een tikje nostalgisch en escapistisch, nodig om te ontsnappen uit de vele werken van fantasieloosheid die ook uit de menselijke geest voortkomen wanneer afknijpen, liefdeloosheid en bezuiniging de norm is.

Je hebt immers gebouwen die iets toevoegen aan het landschap, die op een wordingsgeschiedenis voortbouwen. Maar ook doordraai-prefab-dubbeltje- eerste-rang Sovjetloodsen die een inbreuk daar op maken, voortkomend uit de zelfde mentaliteit van zuurzaamheid (nivelleringsdrang) die de wereldsocialistische medemens zo kenmerkt. Daarom vind iedereen windmolens ook zo lelijk, ze zijn een inbreuk, ademen tijdelijkheid uit in plaats van dat ze voortbouwen op de wordingsgeschiedenis van het land. Omdat ze uit eigen kracht niet uit de grond komen, groeien ze alleen geforceerd met miljardensubsidies. De natuur had hier op darwinistische wijze gehakt van gemaakt.

Bovennatuurlijk (supernatural) is andere afdeling van zelfde natuur
De cultuur van paddo-gebruik met de stof Psylocibine (van paddo’s uit de groep Psylocibe) als toegangspoort naar de ‘andere wereld’- de verbeelding- stamt van Amerikaanse Indianen. Enkele volken in ver Siberie wisten een variant van Amanita muscaria (vliegenzwam) te gebruiken bij rituelen, in Europa is geen ritueel paddogebruik bekend. Het kwam hier uit Amerika met de eerste hippiegolf naar toe. De tweede golf paddogebruik is met de rave-scene in de jaren ’90 over Europa gespoeld. Bij ons op Droevendaal in Wageningen werd regelmatig een uitstapje gemaakt naar het paradijs van Kabouter Plop en de zijnen. Je moet jezelf daarna soms weer even heruitvinden, en wiens geest te gevoelig is kan de poort beter gesloten houden. Zoals Erik Davis beschrijft:

At low doses, the visible world of rocks and clouds takes on a mirthfull incandescence that blooms, on the inner screen of the eyelids, into mosaic patterns, self-ingesting mandalas, and other abstract convolutions. At higher doses the mushroom seems to act like a portal into other dimensions. As waves of powerful emotioons- awe, bliss, terror, hilarity- bathe the mammal body, the be-mushroomed person becomes what the psychedelic mycologist Gordon Wassen famously called a ‘disembodied eye’.

Zo mooi kan rood ook zijn

Zo mooi kan rood ook zijn


In mijn optiek is wat wij bovennatuurlijk of spiritueel noemen gewoon een andere afdeling van de zelfde natuurlijke wereld. We kunnen er tussen reizen, en krijgen ingevingen uit alle afdelingen. De beste wetenschappelijke ‘ideeën’ ontstonden ook als ingeving, toevallig: wat ons toevalt, zoals inspiratie letterlijk inblazing betekent.

Terug op aarde zie ik dan vervolgens een VVD-verkiezingsposter; Liever banuh dan bomuh. ‘Ruimte voor ambitie’ is dan al iets beter maar ademt nog een stukje ‘weg met die rotnatuur’- oud denken. De natuur zit nooit in de weg, wat ons tegenhoudt is een beperkte verbeeldingskracht bij het gros der Nederthalers. Politiek ontheemd vervolg je dan je weg. Per definitie is politiek de bewering dat je via de overheid de wereld beter kan maken. Ook dat is oud denken, in een wereld waar de overheid overal al is, onze groei juist belemmert, en waar lobbies en Brussel de democratie op zijspoor parkeerden.

En wat is ‘de wereld’verbeteren, behalve je karikatuur van die wereld opleggen aan anderen? Maak iets moois en inspireer, maar ga niet lopen koeioneren…