In België eerste klimaat-slachtoffers, in Schotland brengt schaliegas winst

Windpark Oostende

Windpark in aanbouw – Belgische kust

De harde realiteit van het gebrek-aan-klimaat-effect ontkenning  slaat toe in België, zo blijkt uit de pijnlijke schuldenpositie van het bedrijf Elektrawinds. Het Oostendse bedrijf bouwt windmolenparken voor de Belgische kust om het klimaat te redden en is niet voor het eerst in financiële moeilijkheden. Afgelopen maandag is in crisisberaad het faillissement nog afgewend, maar langzamerhand worden er kritische vragen gesteld over het vele overheidsgeld dat hier bij Oostende in zee verdwijnt. De aanleiding van het meer algemene artikel in de Tijd over windenergie dat Rypke hier besprak zal ook met dit drama te maken hebben. Inmiddels beginnen nu ook particuliere investeerders nattigheid te voelen. Velen hebben met de belofte van 6% rente hun spaarcentjes belegd in Groenkracht, een coöperatief investeringsfonds in groene projecten die veel in Elektrawinds belegd heeft. Tja, alleen die naam al..

Mainstream lezers zijn argeloze slachtoffers
Voor wie climategate.nl leest is het al heel lang geen nieuws dat windenergie vooral windhandel is en een zwart subsidiegat. Recent is dit hier door Theo nog eens uitgebreid onderbouwd met gedetailleerde kostenramingen. Maar wie –ook in België- afgaat op de reguliere media komt ineens tot schokkende ontdekkingen. Windenergie blijkt dan ‘plots’ allesbehalve winstgevend en toekomstgericht te zijn en wakker geschrokken beleggers vragen nu hun geld terug. Bovendien komen beleggers er nu achter dat ze via Groenkracht niet geïnvesteerd hebben in molens maar in achtergestelde leningen. Dus bij een faillissement van Elektrawinds moet Groenkracht achter aansluiten bij de schuldeisers. Een kritische beschouwing over de toekomst, nut en noodzaak van windenergie ben ik nog niet tegen gekomen in de mainstream media naar aanleiding van dit voortschrijdende drama, maar kranten staan wél bol van de jacht op politieke schuldigen. Zelfs publiekslieveling Test-Aankoop ligt onder vuur aangezien zij particuliere beleggers heeft aangemoedigd in Groenkracht te investeren. Deze consumentenorganisatie heeft zich al vaker laten kennen als een groen-supporter, dus voor een kritisch toeschouwer zou ook dit geen verrassing mogen zijn. Deze ontwikkelingen zal investeerders en banken nog meer ontmoedigen om in Elektrawind te investeren, dus dat lijkt alleen nog te redden met nóg meer belastinggeld.

Amerikaans schaliegas brengt redding in Schotland
Gelukkig valt er in deze Sinterklaas en Kerstmaand ook wat goed energie-nieuws te melden vanaf de andere kant van het Kanaal. Het chemiebedrijf Ineos, wat minder bekend maar een van de grootste chemie bedrijven in Europa, voerde kort geleden een harde strijd met de vakbonden. In het Schotse Grangemouth wilden zij de verlieslatende produktie (600 miljoen pond in 4 jaar) met een reddingsplan uit de problemen halen. De Vakbond Unite accepteerde dit plan niet en ging staken, waarop het bedrijf prompt aankondigde de produktie dan te sluiten. De vakbond draaide snel bij en ging alsnog akkoord. Dit maakte investeringen mogelijk van 300 miljoen pond, onder andere voor het bouwen van een gasterminal en opslag. Gisteren meldde Ineos dat ze al begin 2014 zullen aanbesteden en dat ze het eerste ethaangas in 2016 verwachten.

Central to the plan is the construction of new shipping and storage facilities to handle imports of ethane, which is 75% cheaper in America due to the shale gas revolution. Ineos has agreed a long-term supply deal, spanning 15 years, with US oil and gas group Range Resources. The import of cheap ethane will allow Ineos to run its KG chemical cracker at full capacity of 700,000 tonnes a year – twice the rate currently possible due to the decline in gas feedstocks coming out of the North Sea. Calum MacLean, chairman of Ineos’s Grangemouth site, said: “Running the cracker at 100pc is the biggest single thing that will turn this business from loss-making to profitable.”

Een 15-jarig contract, 75% goedkoper en onmiddellijk winstgevend na levering, this is real! Via uw kwaliteitskrant die 55 niet-deskundige hoogleraren citeerde was u in het beste geval in verwarring over de energie-rol van schaliegas. Climategate.nl lezers weten dat schaliegas niet alleen goedkope, betrouwbare en relatief schone energie betekent, maar ook dat het rechtstreeks goedkope grondstoffen levert zoals ethaan.

Groengelovigen in Europa raden aan te investeren in wind en strikken goedgelovige spaarders om de wereld te redden. Een eigenzinnige ondernemer investeert en redt 800 banen:

Ineos chairman Jim Ratcliffe described accepting the terms of the survival plan as a “victory for common sense”.

Dat lees je niet op papier, maar wel hier!

chemisch bedrijf

Door | 2013-12-05T09:08:41+00:00 4 december 2013|8 Reacties

8 Reacties

 1. LeClimatique 5 december 2013 om 07:57- Antwoorden

  Interessant. Hoeveel is die “decline in gas feedstocks coming out of the North Sea” de afgelopen jaren eigenlijk? En hoe staat het, om het eens niet over de aardbevingen te hebben, met de voorraad in Slochteren? Want zover ik weet komen in de Eemshaven vooral kolen aan i.p.v. veel schoner gas.

 2. Dirk Vansintjan 15 december 2013 om 08:31- Antwoorden

  Electrawinds heeft nog geen enkele offshore windturbine staan. Hun probleem zit hem in het businessmodel dat ze hanteren: weinig eigen kapitaal dat opgeblazen wordt via overheidsfondsen om dan veel geld te gaan lenen bij de banken. Als dan de stroomprijs op de markt daalt door de crisis én door de hernieuwbare energie en de steunmaatregelen in Vlaanderen beter afgestemd worden op wat echt nodig is,… Ja dan kom je in de problemen.
  Overigens: zonder subsidies ook geen kerncentrales, schaliegas, …

 3. Dolf
  Dolf 26 december 2013 om 17:55- Antwoorden

  Standaard brengt breaking news: topbestuurder Electrawinds Desender aan de kant gezet, gerechtsfunctionarissen nemen het roer tijdeljk in handen om te reorganiseren; ‘bedrijf’ beschermt tot in Maart:
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20131226_00903386?_section=61276864&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=breakingnews

  De Standaard doet ook een poging tot analyse (zie link) en concentreert zich op het bestuur; maar waarom analyseren ze de wind’markt’ niet, zie de ware kosten in diverse blogs op deze site blootgelegd; dan zouden ze concluderen dat windenergie financieel mis MOET gaan, hoe je het ook bestuurt
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20131202_00867550
  ..en concludeer je ook dat de beleggers van Groenkracht er gewoon ingeluisd zijn. Standaard: wakker worden!

 4. Rypke 26 december 2013 om 19:53- Antwoorden

  @dolf, dat klinkt bijna als een goede kerstposting…

 5. daVince 27 december 2013 om 10:28- Antwoorden

  Ironisch genoeg hoop ik dat het bedrijf blijft bestaan. Door een juridische patstelling tussen elektrawinds en een concurrent kwamen er voorlopig geen 7 turbines in mijn achtertuin. Maar als het bedrijf de fles opgaat zijn we gezien. Dan heeft de andere vrije toegang.

  Er stond vandaag ook een – klein- kritisch artikel in de krant over biomassa.

 6. […] in het VK. Net als in heel Europa worstelt de petrochemie met hoge produktie kosten. Ik berichtte hier al over de Ineos produktie locatie in Grangemouth die gered moet worden door goedkope ethyleen als […]

 7. […] is dat duidelijk niet zoals ook in Vlaanderen blijkt, zie bijvoorbeeld hier. De kosten van dergelijke mislukkingen worden altijd verhaald op de burger en die rekende voor het […]

 8. http://www./ 8 februari 2017 om 19:18- Antwoorden

  LOVE your hair it looks so good! Missed you again at yoga too!! But looks like your having fun trucking it!!! Looks like I won’t see you all summer either have so much fun!! ttys {I love that you video yourself you are so funny!}

Geef een reactie