DAVID CAMERON TEST DRIVES GREEN CARS AT DUNSFOLD PARK, SURREY, BRITAIN - 24 APR 2006

David Cameron in groenere tijden. In Nederland zijn we nog net niet zo ver en zet een Wiebe Draaijer zijn oerdegelijke reputatie op het spel door zijn naam te associëren met een energieakkoord dat de geschiedenis zal ingaan als de grootste politieke stupiditeit ooit. Beloof me dat je Theo’s uitvoerige verslag van het WKK symposium helemaal leest dan hou ik het hier kort. Wat is er allemaal aan de hand? De Britse conservatieven zitten klem tussen de keurige klimaatscepticus Nigel Farage van de rechtspopulistische UKIP en de Labour partij van Ed Milliband die nu al verkiezingsbeloftes doet van gegarandeerd lage energieprijzen. En dus heeft Cameron een PR-proefballonnetje opgelaten door het gerucht te laten verspreiden dat hij onder partij genoten gezegd zou hebben:

Get rid of all the green crap

De linkse Guardian volgt het allemaal op de voet. Zij quoten weer the Sun:

The prime minister is going round Number 10 saying: ‘We have got to get rid of all this green crap’. He is totally focused on it “We used to say: ‘Vote blue, go green’, now it’s: ‘Vote blue, get real’.

De Guardian – lees hun weergave – is natuurlijk het zusterblad van de Volkskrant en daarom weten wij in Nederland ook al snel wat er loos is. Patrick van IJzendoorn levert keurig journalistiek en niet gekleurd vakwerk af met een stukje met een waar Theo Richel, die voor hij door ziekte afzwaaide jaarlijks de Nationale Ontgroeningsdag organiseerde, smakelijk om zal lachen!

cameron0312

Mooi dat “definitief”, wat suggereert dat IJzendoorn snapt dat de klimaathype een tijdelijke bevlieging is. Als je in klimaathel en -verdoemenis zou geloven zou je dat nooit schrijven. Je zou ook niet schrijven dat een persoon met veel overgewicht “definitief klaar is met diëten”, maar hoogstens “voorlopig genoeg van diëten”. Chris Huhne’s verhaal lees je hierrrr. De arme man is uitgerangeerd. Ondertussen is er een hele reeks nieuwe namen in de Britse milieu, klimaat en energie politiek verschenen. De belangrijkste daarvan is misschien wel Owen Paterson de nieuwe Environment Secretary. Over hem is net een lang artikel uit op independent.co.uk. We halen er een quote uit:

The official science-based advice Paterson has received from other academic sources has also been minimal, department insiders suggest. Instead the Environment Secretary, regarded as part of the Tory’s hard-right countryside squirearchy, is linked to an alternative network of leading climate change sceptics that include Margaret Thatcher’s former chancellor, Nigel Lawson, his controversial Global Warming Policy Foundation (GWPF), and arch-sceptic Matt Ridley, the nephew of Lord Lawson’s former cabinet colleague, Nicolas Ridley. Matt Ridley also happens to be Paterson’s brother-in-law.

Wat? De Britse staatssecretaris van milieu is een zwager van Matt Ridley? Times are changing! Langzaam komen we in de opvolgingsfase waarbij oud-links met pensioen gaat en jong-groenlinks zijn netwerk verliest. Een kans voor oud-rechts om jong-ontgroend naar voren te schuiven op de belangrijke functies. Wanneer gaan we dat in Nederland zien? Werd Draaijer net 1 jaar te vroeg SER-voorzitter? Was hij een jaar later begonnen had zijn eerste eervolle taak kunnen zijn het puinruimen van een geflopt energieakkoord. Hoe gaat hij zich er nu uitdraaijen?