Ze zijn er nog niet, maar geven al een tiental bureaudeskundigen werkgelegenheid

Ze zijn er nog niet, maar geven al een tiental bureaudeskundigen werkgelegenheid

Ik voorspelde bij de vondst van de wolf bij Marknesse  (niet bij Luttelgeest) al dat we onze borst nat kunnen maken over de zich ontvouwende wolvensoap. Het decembernummer van Vakblad Natuur Bos en Landschap bedient ons op onze wenken. Er staan allerlei deskundigen op met google-kennis, waarbij de usual suspects van Alterra en Stichting Ark over elkaar buitelen om bij het Ministerie van EZ wat budget te ontfutselen voor politiek gekleurde adviezen en cherrypicking uit de literatuur.

Een wolvenkeutel is wit van het haar en bevat botten. Deze was van de 'alfamale' Der Gigant van de eerste Duitse roedel

Een wolvenkeutel is wit van het haar en bevat botten. Deze was van de ‘alfamale’ Der Gigant van de eerste Duitse roedel


Wat de één ‘een beetje googlelen‘ zou noemen, heet bij Alterra zelfs een ‘Fact Finding Study’ over wolven, waarin Wageningse anti-jachtactivisten als Hugh Jansman ook meteen maar politiek advies geven vermomd als neutrale wetenschap bij de omgang met probleemwolven. Ik help onze Wageningse actievoerders even hun werk af te maken, zodat het Ministerie van Economische Zaken meer waar krijgt voor de tonnen euro’s die zij dit Buckler van de Nederecologie hebben betaald. Zo schrijven zij:

In Slovenië en Frankrijk worden wolven geschoten als beheermaatregel. Dit is veelal tijdrovend en ineffectief (= dat willen wij niet in Wageningen RZ) omdat door het afschieten van de dominante wolven roedels uit elkaar vallen en jonge wolven sneller gemakkelijkere prooien als vee aanvallen (= loze bewering RZ). Huisdieren staan nauwelijks op het menu (….)

In Zuid Europa kan 50 procent van het dieet uit (landbouw)huisdieren bestaan fijn dank u (staat nota bene 2 bladzijden verderop in artikel van jullie collegae), en in de Abruzzen staan veel honden op het menu: doggy pangang. Wie met de elandjacht in Noord Varmland meegaat weet ook dat met enige regelmaat een Jamte (elandhond) sneuvelt die door wolven wordt gegijzeld (de Jamte is gefokt met krulstaart omhoog, wat de wolven interpreteren als misplaatst dominant gedrag).

een wolf of een hond?

een wolf of een hond? We gaan nog veel herdershonden..pardon, wolven zien als de eerste wolf komt. De Duitse wolven hybridiseerden overigens met een loopse herdershond

Toen ik Gesa Kluth van Wolfburo Lupus bezocht op de Muskauer Heide- ver voordat de ‘deskundigen’ van Alterra en Stichting Ark met de zoekterm ‘wolf’ op google aan de slag gingen – had net een roedel huisgehouden bij een schapenboer. In één nacht gingen er 8 schapen over de kling, zonder dat daar een gemene jagersman met zijn geweer aan te pas was gekomen. De wolf is geen hogere wiskunde, hij vreet wat het makkelijkst voor de bek komt. Onbeschermde schapen zijn als gratis shoarma. De wolf brengt kortom hoge kosten mee voor boeren, omdat ze allerlei tegenmaatregelen moeten nemen.

In Slovenie en Roemenie is de wolf ook jachtwild, waar je tegen betaling als gastjager op mag schieten (evenals op beren) en de Zwitserse roofdierdeskundige Urs Breitenmoser van Stichting Kora beveelt juist wél afschot aan wanneer probleemwolven ontstaan:  wolven die hun schuwheid verliezen of die te veel vee opvreten. Ik wil maar zeggen: het Alterra-advies van biologen in een land waar géén wolven leven, is misschien wel minder waardevol dan dat van biologen die al 25 jaar onderzoek doen in landen waar wél wolven leven.

Schapen zijn de klos als de wolf komt, die zijn het makkelijkst te vangen

Schapen zijn de klos als de wolf komt, die zijn het makkelijkst te vangen

De wolf als ganzenbeheerder na sneuvelen ganzenakkoord
En je kon er al de klok op gelijk zetten: de Alterra-activisten zien in de wolf weer een vervanger van de menselijke jager, een mystieke natuurbeheerder die het ganzenprobleem bij Schiphol oplost, landbouwvraat en de honderden aanrijdingen met wilde zwijnen…Zie de volgende bewering:

De terugkeer van de wolf zou dus wel eens de negatieve effecten van ganzen, wilde zwijnen en reeën kunnen beperken

Terwijl er hooguit ruimte voor een tiental wolven in Nederland zou zijn volgens eigen slag in de lucht, hoe zien ze het voor zich….Krijgen we een wolven-uitzendbureau waarbij Stichting Ark even een roedel wolf richting Fries weiland stuurt om te voorkomen dat het Faunafonds ganzenvraat moet compenseren? Wij lezen hier: terugkeer van de wolf is een mooi excuus voor de overheid en milieuactivisten om de gevolgen van averechts beleid af te wentelen op gedupeerden.

Wat ik ook mis in adviezen van onze Alterra-googledeskundigen is voldoende aandacht voor de grote invloed op AANTALLEN prooidieren, zoals blijkt uit een Amerikaanse metastudie die Cis van Vuure behandelt in zijn proefschrift, en het feit dat 62 procent van de edelherten in Bialowieza aan haar einde komt in wolvenkaken. Maar ook mis ik de Franse studie waaruit blijkt dat de wolf meestal geen VOLWASSEN wilde zwijnen eet (te moeilijk) en zich vooral tot de jongere dieren beperkt.Dus tot zover de wolf als oplossing voor al uw ecologische problemen.

Wolf in Duitsland

Wolf in Duitsland

De wolf als brenger van bureaucratie
Wat 0ok dreigt voor de ongelukkige wiens land regelmatig door wolven wordt bezocht: dat kan dan onder Natura 2000 gaan vallen met allerlei aanvullende beschermingsdoelen, waarbij de landeigenaar verplicht aanvullend onderzoek moet laten doen door de Bucklerbiologen van Alterra. De wolf – we zouden er plezier aan kunnen beleven- maar wordt in Nederland de grote brenger van bureaucratie, waarbij continue ‘meer onderzoek nodig is’.RZ13wolf6

Voor een fractie van de kosten ben ik kortom een veelvoud grondiger en minder politiek gekleurd dan Alterra-activisten. Maar misschien is dat niet de bedoeling van beleidsambtenaren die 1 doel hebben, dat ik als ambtenaar tenminste zou hebben: zo weinig mogelijk schade compenseren van gedupeerden, de verantwoordelijkheid maximaal neerleggen bij boeren en dat verdedigen met  ‘dé wetenschap zegt..’.

Want hoewel er al een wolvenprotocol in de maak is, een wolvenplan en we straks per vrij rondlopende polderwolf wel 10 Wageningse google-deskundigen hebben, lees ik nog niets over de wijze waarop schadecompensatie bij veeroof is geregeld. En volgens Breitenmoser- iemand met een kwart eeuw ervaring op dit gebied- bepaalt compensatie en pragmatische omgang met probleemwolven een probleemloze terugkeer.

De wolf is zo’n boeiende ecosoapster, ik kan niet wachten tot hij er écht is. We gaan er weer op klassiek Hollandse wijze van genieten. Het probleem zal niet zozeer de wolf zijn, maar het gebrek aan pragmatisme dat omgang met nieuwe grote roofdieren vereist, in combinatie met googledeskundigheid van het Buckler der Biologie: het tegen de beleidsbureaucratie aan-vrijende Alterra en haar onderwatervariant Imares.

Wie niet onverhuld staat te jubelen bij een wolf achter in de tuin- zo vinden de Alterradeskundigen- die lijdt ook vaak aan overheidswantrouwen….het staat er echt. Wie niet op de payroll staat van de overheid maar moet werken voor zijn geld, die jubelt inderdaad ook niet als de blauwe envelop binnenvalt. Maar dat blijkt dus een geestelijke aandoening te zijn en dat is sociologisch bewezen zegt De Wetenschap.