Met de bekendmaking van de Rijksstructuurvisie Wind op Zee van Henk Kamp (VVD…) moet niet alleen de belastingbetaler boeten met een honderden euro’s hogere energierekening, ook de visserijsector moet een nieuwe veer laten op de grens van de 12 mijlszone voor de kust van Noord en Zuid Holland. Honderden vierkante kilometers visgebied worden geofferd voor gesubsidieerde energievoorziening via offshore windustrieterreinen. De geplande gebieden overlappen grote gebieden op de rand van de 12 mijlszone, waar je uit VMS data kunt opmaken dat hier ook een hoge visserij-intensiteit plaatsvindt.
Die 12 mijlszone vormt ook de rand van het mariene reservaat de Scholbox dat in 1989 werd ingesteld. Binnen de 12 mijlszone mogen enkel kotters komen met een vermogen kleiner dan 300 pk. De grotere jongens vissen daar buiten. Publicaties van Adriaan Rijnsdorp uit de jaren ’90 met VMS data tonen dat enkele gekozen gebieden sterk overlappen met gebieden waar intensief op schol wordt gevist door boomkorvissers. Vissers mogen niet binnen een straal van 500 meter van een windustrieterrein komen.
De Nederlandse consument merkt daar weinig van. U eet met de kerst liever gekweekte importzalm (de nr 1 verse vis die in NL wordt verkocht en waarvoor u het meeste betaalt), en koopt in de supermarkt
1. Diepvries-koolvis en vissticks
2. Diepvriespanga uit Vietnam
3. Bliktonijn uit de Pacific
Platgooien, blokkeren, afschieten de economische havenmonden, Rotterdam, IJmuiden, enz. De enige manier die overblijft om dit verrotte subsidieland met zalvers , leugenaars en eenhersencellige kwallen te laten weten dat er nog mensen zijn die echt buffelen voor de Euro.
Dit zou best wel eens gunstig kunnen zijn,gebieden waar totaal niet gevist mag worden door beroepsvissers.
Zie het als een soort broedkamers voor de vis.
Ieder nadeel hep zun voordeel,zullen we maar denken.
Zijn die broedkamers wel nodig? Ik zie het als een huis met 10 kinderkamers en twee kinderen ;-)
Ikke doelt op een theoretisch spil over effect dat bij sedentaire soorten kan werken, maar niet zozeer bij migrerende soorten op onze breedtegraad, echter de milieubeweging blijft er met haar lobby voor zeereservaten steeds weer mee komen. Lees ‘ faith based fisheries’ van visserijbioloog Ray Hilborn voor context en verder de MPA wijzer die ik maakte voor deSWNM. Mariene reservaten hebben op onze breedtegraad op de zandige zeebodem geen bewezen effecten, vooral in tropische en subtropische wateren kan het werken
O,Rypke,nog een voordeel,als er dan toch alleen migrerende vissoorten zwemmen is de vis niet verloren,dan kun je ze ook op een andere plek wegvangen,je hoeft alleen niet zo veel meer te varen.
De beschermende steenhoop rond de fundering van de molens op zee, zal een prima leefgebied vormen voor vele soorten onderwaterleven. De zo gevormde biotoop zal heel wat meer leven voortbrengen dan de kale zandvlakte die de Noordzeebodem op dit moment tentoonspreidt.