1984 2Met de bekendmaking van de Rijksstructuurvisie Wind op Zee van Henk Kamp (VVD…) moet niet alleen de belastingbetaler boeten met een honderden euro’s hogere energierekening, ook de visserijsector moet een nieuwe veer laten op de grens van de 12 mijlszone voor de kust van Noord en Zuid Holland. Honderden vierkante kilometers visgebied worden geofferd voor gesubsidieerde energievoorziening via offshore windustrieterreinen. De geplande gebieden overlappen grote gebieden op de rand van de 12 mijlszone, waar je uit VMS data kunt opmaken dat hier ook een hoge visserij-intensiteit plaatsvindt.

Die 12 mijlszone vormt ook de rand van het mariene reservaat de Scholbox dat in 1989 werd ingesteld. Binnen de 12 mijlszone mogen enkel kotters komen met een vermogen kleiner dan 300 pk. De grotere jongens vissen daar buiten. Publicaties van Adriaan Rijnsdorp uit de jaren ’90 met VMS data tonen dat enkele gekozen gebieden sterk overlappen met gebieden waar intensief op schol wordt gevist door boomkorvissers.  Vissers mogen niet binnen een straal van 500 meter van een windustrieterrein komen.

De Nederlandse consument merkt daar weinig van. U eet met de kerst liever gekweekte importzalm (de nr 1 verse vis die in NL wordt verkocht en waarvoor u het meeste betaalt), en koopt in de supermarkt

1. Diepvries-koolvis en vissticks

2. Diepvriespanga uit Vietnam

3. Bliktonijn uit de Pacific