RZ13kolen

Adjiedj Bakas haalt in zijn trendbijbel Plenty het IEA aan, dat stelt dat steenkool binnen tien jaar aardolie inhaalt als hoofdmotor van de wereldeconomie. De hoeveelheid gewonnen steenkool is sinds 2000 alvast meer dan verdubbeld naar 7,8 miljard ton, en in Europa werd afgelopen jaar 13 procent meer kolen in energiecentrales verstookt dan het jaar daarvoor.

Ik fotografeerde een opslag in de buitenlucht van steenkool in het Westelijk Havengebied bij een onweerslucht, en vond de steenkool- overgespoten met coating tegen verstuiving- wel een eigen schoonheid hebben. Ook de gemoedelijke dampen uit de schoorsteen van  de Hemwegcentrale in Amsterdam van Nuon hebben bij avondlicht iets warms dat bij mij een kerstgevoel opriep, en waar de slechtvalken zich bij laten opstijgen om hoogte te winnen. Je kunt er af en toe de ankersilhouetjes zien cirkelen rond de schoorsteen. Dat is pas nieuwe natuur.

thermiekgenerator voor slechtvalken

thermiekgenerator voor slechtvalken