RZ13Duurzamevisserijwijzxer

Visserijkrant de Visserijnieuws besteedt vandaag aandacht aan de Duurzame Visserij Wijzer die ik maakte voor de SWNM, de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid. Die kun je HIER downloaden. Zij lichten vraag 11 extra uit, waarin ik toon hoe actiegroepen Stichting de Noordzee (=partnerorganisatie Greenpeace met ex-GP directeur als voorzitter bestuur) en Wereld Natuur Fonds met hun Viswijzer op basis van subjectieve oordelen onze Noordzeevisserij benadelen. Dit probleem speelt internationaal bij visgidsen van actieclubs zonder visserijbiologische kenni.

Immers, de op Maximum Sustainable Yield beviste Noordzeeschol blokkeren zij uit supermarkten met een niet eet advies- code rood zonder dat hier wetenschappelijke grond voor is. Het boomkor-bashen van Stichting de Noordzee/Greenpeace gaat tegen het onderzoek van het ILVO in waartoe zij zelf opdracht gaven met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken. Ik toonde ook al hoe Greenpeace op anti-wetenschappelijke wijze onze visserij in kwaad daglicht stelt op basis van de achterhaalde beweringen van Daniel Pauly. (eerst de grote vissen weg tot kwallen over blijven snif snif).

Milieuclubs niet vóór milieu maar tegen mensen
Bij de vorige Wijzer die ik voor de SWNM maakte vielen de dames en metroman Eelco van Stichting de Noordzee me al aan met rookgordijnen om inhoudelijke discussie te mijden (die ze glorieus zouden verliezen). We zien dat hier ook bij reageerders uit het groene doemprofeten-segment: wanneer je iets aantoont dat niet klopt plaatst men je in de ‘foute sociale groep’. Dan ben je ‘van de PVV’, of ‘je hebt geen alternatief/argumenten’enz enz, rookgordijnen om inhoudelijke discussie te vermijden..

Nu deze voor 2/3de door het Ministerie van Economische Zaken gesubsidieerde club mij niet langer kunnen negeren, zullen ze wel andere spelletjes spelen. Ik ben niet van het (valse)harmoniemodel en accepteer dan dat mijn naam omstreden is en zal blijven. Met brave jongens win je de oorlog niet, en wij zijn belegerd door milieu-misantropen die we met pek en veren de tent uit dienen te jagen. De werkelijkheid is dat deze clubs niet zijn geinteresseerd in een op wetenschappelijk advies handelende visseri. Maar in zo weinig mogelijk visserij omdat ze zeereservaten willen (30 procent Noordzee zou dicht moeten) en hun achterban het gevoel willen geven dat zij een goed doel zijn, zonder dat iemand het resultaat toetst van hun handelen.

Milieubeweging wil alleen maar geld en baantjes
Feit is dat actieclubs met hun lobby voor de Brusselse bijvangstban onze kottervisserij aan de bedelstaf brengen, die nog net een bescheiden winst draaide (17.000 euro gemiddeld), en dat deze bijvangstban mogelijk ook ecologisch destructief uitpakt. Waarom blijven deze clubs- door visserijbiologen Hilborn en Kearney ‘doemprofeten’genoemd- steeds een zwartgalliger beeld van onze visserij schetsen dan visserijbiologische gegevens en praktijk rechtvaardigen? Laten wij Hilborn en Kearney citeren, die het probleem van milieuactieclubs tegen visserij in Australie aankaartten:

Numerous NGOs active  need the public to believe fisheries to be in poor shape to facilitate their fundraising. Good news is an anathema to those whose business is based on public support for addressing real or perceived problems. There are 16 or more different organisations in Australia that produce ‘guides’ of various forms that are intended to influence public opinion on the environmental responsibility of consuming different seafood species. There are no standards or government regulation of the efficacy of these guides or their impact on the seafood industry they are designed to influence. There are no minimum qualifications or standards of experience required of the people who do the assessments of individual seafood species on which these guides are based.

Dat je milieuclubs aanklaagt om hun anti-wetenschappelijkheid wil niet zeggen dat je dús kritiekloos tegen visserij aankijkt. De visserij heeft zelf voldoende huiswerk te doen dat ze ook uit de Duurzame Visserij Wijzer kunnen afleiden.