Geen toename in orkanen

Geen toename in orkanen


Afgezien van de tienduizenden lezers die jaarlijks de krant opzeggen omdat ze dankzij internet beter op de hoogte zijn, zijn er enkele duizenden mensen die van geen opgeven weten en zichzelf en elkaar als professional blijven zien. Bij elkaar in één redactieruimte schijnt dat een zelfversterkende werking te hebben. We noemen ze journalisten.
De ene dag schrijven ze over Buma Stemra, dan na zich 6 minuten in te lezen over de Verenigde Naties en vooruit, waarom hebben we vlak voor de koffiepauze ook niet even verstand van ehhh, het klimaat, ja verrek er is een klimaattop en ik zit in Brussel: dat ga ik doen.

Klimaatkeffers Frans Boogaard en Gerben van ’t Hof: ‘Wat balen wij dat westerse politici zo gemeen zijn’En dus schrijven Algemeen Dagblad-milieuredactivisten Frans Boogaard en Gerben ’t Hof met voelbare pathos over het (voorspelbare) mislukken van de klimaattop in Warschau, waarbij de klimaattranen van de pagina druipen ‘Weer dreigt fiasco voor klimaattop.’ Met de insteek ‘schop het Westen tot het een geweten krijgt’. Lees en huiver met de lead, en verbaas je dat een dergelijk bericht door de hoofdredacties van Algemeen Dagblad, Leeuwarder Courant enz wordt goedgekeurd:

De klimaattop in Warschau dreigt op een fiasco uit te draaien. Zelfs een door de tyfoon Haiyan verwoest land (…) en een volk in rouw brengen de politiek (…) niet in beweging.

Het verhaal opent met de schets hoe een Filipijnse diplomaat op de top huilde:

‘In zijn thuisland, de Filipijnen lagen de lijken nog overal op straat toen hij de bijna tweehonderd landendelegaties op hun jaarlijkse klimaattop toesprak. De klimaatcrisis is waanzin. We moeten die waanzin hier en nu stoppen zij hij huilend. Sano oogste luid applaus maar de waanzin wordt niet gestopt.

Snif snif, krijgt u ook al traantjes: wat weten ze onze diepste gevoelens te raken, die Frans en Gerben, wat een goede schrijvers!! Zulke waakhonden in Brussel, daar zou de maatschappij geen dag zonder kunnen.. ‘We moeten de waanzin van de klimaatcrisis hier en nu stoppen’heeft de krant ook nog eens uitvergroot.

Als ‘klimaatdeskundigen’ weten ze de usual suspects te strikken voor een commentaar dat mogelijk nog voorspelbaarder is dan het mislukken van de top zelf: De arme klimaatslachtoffers worden uitgebuit, geef ons uw geld! De sociaal academicus Ivo – tranen in Bali- de Boer van het sinds Kyoto via het CDM-mechanisme cashende KPMG, enkele milieuactivisten en Bas Eickhout van Groen Links.

Journalistiek houdt klimaatwaanzin levend
De klimaatwaanzin wordt inderdaad levend gehouden door milieuredactivisten als Frans Boogaard en Gerben van ’t Hof, zonder dat één hoofdredacteur zich achter de oren krabt. Het bericht werd op 21 november overgenomen door de Leeuwarder Courant en andere van elkaar overschrijvende kranten zonder enige basale feiten te checken

 • Feit: er is geen enkel wetenschappelijk verband tussen CO2 en Haiyan, er is geen trend in tyfonen die landfall maken op de Filipijnen, de vele slachtoffers vielen door gebrekkige evacuatie, armoede dus, en hadden bij meer welvaart overleefd. Het Atlantische orkaanseizoen is het minst actieve in decennia. Zie orkaanexpert Chris Landsea en dé expert op het gebied van trends in (schade door) natuurrampen Roger Pielke jr, al zitten die volgens journalisten dan waarschijnlijk in een complot met de olie-industrie. De data zeggen: er is bewijs dat er vóór 1970 meer zware orkanen landfall maakten dan de periode er na
 • De klimaatkeffertjes bepleiten samen met Groen Links een klimaatontwikkelingshulp-fonds van 100 miljard euro welvaartsoverdracht van Westerse landen richting NGO’s onder de evenaar ‘om zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering: orkaangeweld, overstromigen, extreme droogte en voedseltekort’. Het wordt nog veel erger bij Frans Boogaard en Gerben van ’t Hof want samen met Bas Eickhout van Groen Links weten ze zeker dat heel Afrika nu wegkwijnt door toename van natuurrampen dankzij uw consumptiegedrag:

  Onverwacht is er een derde punt bij gekomen zegt klimaatspecialist en GroenLinks delegatieleider in Europa Bas Eickhout vanuit de Poolse hoofdstad. ‘Arme landen hebben nu al zoveel schade door natuurrampenh dat ze ook daar geld voor willen. En daar zijn landen als (de linkse klassenvijand RZ) de Verenigde Staten dan weer fel op tegen. Omdat je daarmee de deur openzet voor schadeclaims.’ Zo is de rolverdeling weer als vanouds: rijk tegenover arm…

 • Feit: zoals het klimaatpanel IPCC vaststelde in het Vijfde rapport is er geen toename in natuurrampen geconstateerd. De enige reden om Bas Eickhout te citeren berust op de politieke sympathie van journalisten voor linksige types die iets geks roepen, niet op zijn expertise. Wat Eickhout zegt is aantoonbaar onwaar, hoewel het klopt dat er altijd mensen met creatieve excuses zijn om de ontwikkelingshulpgelden te vergroten.
 • Iemand nazeggen die iets tegen autoriteiten of bedrijfsleven roept is ‘kritische journalistiek’ bij oude media
  De verhaallijn van algemene journalisten is steevast, van milieu tot medemens: vindt de underdog, identificeer je daarmee en zeg dan ‘de regeuring doenie genoegh!!’, een complot van De Industrie tegen de arme medemens gaat er ook in als koek bij algemene journalisten.Iemand die protesteert/ zich kritisch uit tegen een autoriteit is bij een journalist het zelfde als een deskundige, waarbij het naroepen van het kritische geluid moet doorgaan voor kritische journalistiek. Het is deze endemische underdog-identificatie van zielige Afrikaantjes tot huilende pandabeertjes waarop milieumarketingbedrijven als het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace hun PR op afstemmen, bij journalisten heb je altijd beet.

  Hahahaa, Frans Boogaard ziet zichzelf als ‘waakhond’
  Lulliger is dat mensen als Frans Boogaard oprecht geloven dat ze kwaliteitsjournalist en professional zijn, onmisbare ‘waakhond’ zelfs, zo schrijft hij in Villamedia ‘Brussel verdient zijn waakhonden‘.

  Voor het eerst in ruim vijftig jaar Europa loopt in Brussel het aantal correspondenten terug. Hun beroepsorganisatie, de Association de la Presse Internationale (API), zint op actie. Want Europa verdient dat debat, én het verdient zijn waakhonden, vindt Brussel-correspondent en API-bestuurslid Frans Boogaard van Algemeen Dagblad.

  Wij van Climategate.nl hebben onze Dolf van Wijk in Brussel: het grote verschil met journalisten is dat onze Dolf ter zake kundig is en bericht op basis van kennis in plaats van (linksige) politieke sympathie. Omdat bij de journalistiek de slager het eigen vlees keurt en ze zichzelf erg gaaf vinden, waakhonden zelfs, blijven we zo al decennia met de grootst mogelijke onzin opgescheept over mens en milieu geschreven door mensen die met hun wereldbeeld in de kindertijd bleven steken.

  Internet ontmaskert de pseudoprofessionele journalistiek
  Met hun vakbond de NVJ schreeuwen ze om een ‘eurluk deul’: het waanidee dat verlieslatende mediabedrijven een spekloon moeten blijven uitkeren aan meestal wat linksige types zonder enige vakinhoudelijke expertise of analytisch denkvermogen. Het draait bij oude mediamensen enkel om werkgelegenheid voor zichzelf, niet de rechtvaardiging van hun bestaan. Uiterlijke schijn verwart men met inhoudelijke kwaliteit, zoals de Leeuwarder Courant die zich op basis van succesvol stukadoorwerk European Newspaper of the Year mag noemen. De mooist vormgegeven dagelijkse portie inhoudelijke onzin.
  Wij bij Climategate.nl weten dat iedereen een microfoon voor iemand’s neus kan houden en domme vragen kan stellen en prijzen daarom de heilzame marktwerking. Wanneer de laatste krantenredactie het licht uit doet met journalisten kaliber Gerben ’t Hof en Frans Boogaard kunnen we ons alleen maar gelukkig prijzen.

  Niets persoonlijks tegen het Algemeen Dagblad hoor, ik heb er ook met enige regelmaat wetenschapsverhalen voor geschreven tot die wetenschapsredactie werd opgedoekt: misschien was dat opdoeken geen verstandig idee van het AD. Bij sommige onderwerpen loont het om je langer dan 6 minuten in te lezen, natuur en milieu bijvoorbeeld.