BARROSO

Commissievoorzitter Barroso heeft een Europees wetsvoorstel van Milieu-Commissaris Potocnik gericht op schaliegaswinning niet aanvaard, zo melden Europolitics en andere bronnen. Zij refereren naar een gelekt document dat vermoedelijk 22 Januari bekend gemaakt wordt, samen met het langverwachte pakket energie en klimaatmaatregelen voor 2030. In het schaliegas ontwerp-document staan geen bindende maatregelen, maar richtlijnen die bedoeld zijn om een Europees ‘level-playing field’ te bevorderen. Landen die ervoor kiezen te gaan boren naar schaliegas worden geacht de richtlijnen te volgen om maximale transparantie van de operaties te verkrijgen. Volgens Euractiv komt er wel een soort ‘scorebord voor mileuvriendelijkheid’ plus een stok achter de deur dat maatregelen bindend kunnen worden. Allerlei maatregelen worden aangeraden, zoals milieu-effect rapportages, geschiktheidsonderzoek van het gebied, monitoring systemen, affakkelen minimaliseren, verminderen van water en chemicaliën gebruik, enzovoort. Voor het overige wordt gebruikt gemaakt van bestaande Europese regelgeving om de winning van exploratie tot sluiting van concessies verantwoord te laten verlopen.

Ontwikkelingen in Europese lidstaten
Er blijven in Europa dus nog genoeg hordes te nemen om tot een verantwoorde winning te komen, maar dit laat wèl mogelijkheden open voor lidstaten met ambities. Het VK en Polen vermoeden dat ze aanzienlijke reserves hebben en die willen ze benutten. De Britse premier Cameron maakte gisteren ook bekend dat gemeenten tweemaal zoveel belasting mogen behouden dan bij andere economische activiteiten. Voor Groningen zou zo’n maatregel betekenen dat lokale gemeenschappen meer kunnen profiteren van de aardgas opbrengsten en er minder naar Den Haag zou verdwijnen om het vervolgens via het energieakkoord in de Noordzee te laten verdwijnen.

In Engeland kan dat helpen om lokaal meer enthousiasme en minder rellen voor schaliegas te creëeren, de ‘vrienden van de aarde’ en Greenpeace noemen dit omkoping. Recent werd bekend dat het Franse concern Total gaat investeren in de Britse schaliegasmarkt. Ook dat is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de markt.

Het Italiaanse bedrijf Eni overweegt om zijn Poolse concessies voor winning niet te gebruiken, vanwege onduidelijke regelgeving en ‘moeilijke geologie’. De overgebleven grote spelers in Polen zijn dan Chevron and ConocoPhillips.

Voor de VS tenslotte, rapporteert het energie agentschap een netto toename van schaliegas produktie in 2013. Sommige winningen laten een afname zien, maar de Marcellus concessie vertoond een zeer sterke toename waardoor de netto produktie voor 2013 steeg. Voor 2014 wordt een verdere toename verwacht.

Ja, er komt ook wel eens goed nieuws uit Brussel! Het is hier trouwens ook lekker warm, bijna 10 graden. Plaatselijke global warming denk ik.., als er maar geen slachtoffers vallen.

 

jeanne darc

Jeanne d’Arc – slachtoffer van plaatselijke opwarming van de aarde