De eerste zouttolerante Waddenbisons zouden volgend jaar verschijnen

De eerste zouttolerante Waddenwisenten zouden volgend jaar verschijnen

Ik bezocht natuureiland Schiermonnikoog met mijn persoonlijke assistente. Natuurmonumenten wil daar bisons in de duinen uitzetten, en een nieuwe populatie konijnen. De bisons- in Europa wisent genoemd- zijn de grootste grazers die bij het wodkamerk Zubrowka op het etiket staan. De Waddenwisenten komen straks waarschijnlijk uit het Pools-Wit Russische woud Bialowieza. In februari wacht de goedkeuring van het grote graasplan door het Nationale Park. Dan zou volgend jaar een kudde Waddenwisenten moeten rondgrazen op een proefveld van 200 hectare, waarbij na 3 jaar evaluatie volgt. Het zou de tweede introductie van deze exoten zijn. Eerder werden bisons in het Kraansvlak uitgezet in de Kennemer Duinen. De bisons zouden de verbossing van duinen moeten keren.

Rasters en schrikdraad moeten de gevaartes van 800 tot 1000 kilo van het publiek scheiden. De introductie van deze exoten in de natuur is al jaren omstreden op het eiland, want wie een (overigens zeer schuwe) wisent in de kalvertijd tegen zich krijgt kan de aanvaring niet na vertellen. Maar je kunt er ook de positieve kant van zien: wie weet hebben we straks een nieuw Waddengoud-steekproduct. Schiermonnikogelbiefstuk van de Waddenwisent. Of de bison bij het Wad past, dat is misschien ook een kwestie van smaak. Uiteindelijk is het konijn ook een exoot, dat in de Middeleeuwen naar Nederland werd gehaald voor zijn vlees en vachtje.

RZ13schiermonnik1

RZ13schiermonnik2 RZ13schiermonnik3 RZ13schiermonnik4 RZ13schiermonnik5 RZ13schiermonnik9
Bisonhabitat? Wildernis is het wel. Wie beweert dat ‘in Nederland geen natuur is’, kan hier live en direct zien hoe de natuurkrachten met wind, zee, zout en zand één van de mooiste stukjes wilde natuur op aarde maken.