De geloofwaardigheid en de morele staat van de moderne milieubeweging...

De geloofwaardigheid en de morele staat van de moderne milieubeweging…

Het vol planten van berghellingen in de Ecuadoriaanse Andes met Mexicaanse dennen voor Westerse CO2-compensatie via het Kyoto-protocol  leidt tot verlies van waardevolle ecosystemen. Dat stelt scheidend paleo-ecoloog Henry Hooghiemstra in biologenkrant Bionieuws.  De plantages met snelgroeiende bomen worden tot over de boomgrens in de Andes geplant die bij 3650 meter ligt. Daardoor zouden de alpenweides in de Andes – de paramo- verloren gaan.

‘En dat alleen om ons schuldgevoel te verlichten en zonder goede paleo-ecologische voorstudies te verrichten’, stelt Hooghiemstra.

Natuurlijk gaat het planten van monocultures snelgroeiende bomen rond de evenaar ten koste van de natuur die daar al is. Welke idioot verzon ooit dat je hier enige ecologische winst mee zou halen?

Is Ecologische Voetafdruk ontwikkeld voor CO2-compensatieindustrie?
Het idee dat je CO2-uitstoot kan en zelfs moet compenseren via bomenplant zit verpakt in de Ecologische Voetafdruk die na de Rio-conferentie in 1992 werd ontwikkeld door het duo Wackernagel en Rees. Door hun keuze voor deze meest ruimte-intensieve manier van CO2-mitigatie lijkt het alsof de wereld steeds meer aardes verbruikt (gemeten in oppervlak) dan zij in werkelijkheid doet. We kunnen met 1 aarde toe, en hebben veel urgenter ecologische kwesties als watervoorziening, bodemerosie en vele andere zaken die de ecologische voetafdruk NIET meerekent. Terwijl een beetje meer CO2 juist ecologisch gunstig is via het fertilisatie-effect en ook een beperkte opwarming binnen 2 graden meer gunstige effecten heeft dan nadelen.,

De Ecologische Voetafdruk- zo is de wetenschapsjournalistieke hypothese die ik wil onderzoeken- lijkt mij ontwikkeld om de CO2-compensatie industrie een ‘wetenschappelijke’ onderbouwing te geven en een ecologische urgentie, nadat de klimaatactivisten via Rio en de VN eerst een wettelijk geforceerde markt voor zichzelf creëerden. Terwijl de zeer populaire ecologische voetafdruk typische junk science is, die geen ecologische impact meet maar economische ongelijkheid.

De milieu- en klimaatbeweging is niet alleen wetenschappelijk fout maar ook in moreel opzicht failliet.