Zo zou heel Nederland er uit gaan zien als de milieubeweging haar zin krijgt en het SER Energieakkoord doorgaat

Zo zou heel Nederland er uit gaan zien als de milieubeweging haar zin krijgt en het SER Energieakkoord doorgaat.

Mensen, waar gaat het naar toe met deze wereld als de minst slechte krant van NL, de Volkskrant al openlijk onze standpunten uitvent als de juiste in zake het klimaat- en energiedebat: In ‘Een windmolenpark zie je, dubbel glas niet’ op 31 januari in de Volkskrant, volgt uit het ’twistgesprek’ dat opinie-redacteur Henk Muller houdt met milieu-econoom, natuurkundige en filosoof Marc Davidson exact wat wij al jaren schrijven: windmolens zijn (met zonnepanelen) veruit de duurste manier van CO2-mijding.

Zie ook de studie van Bohringer & Rosenthal in 2009 daarover. Maar eigenlijk ook al onze Algemene Rekenkamer in 2007, én het aan de hand van Climategate.nl-berichtgeving middels Kamervragen van René Leegte gelanceerde CE-Delft onderzoek uit 2011: alles succesvol genegeerd door klimaatheerser Henk Kamp. En door onze Twitterkamer-leden die betere dingen te doen hebben: zoals het bestendigen van hun sociale relaties in onze ceremoniële democratie, en gevat overkomen voor de Camera. Maak Tweede Cameraleden van nabij mee, het is een intellectuele horrorervaring, bijna zo erg als kijken naar het NOS Journaal of luisteren naar BNR Nieuwsradio.

Ja, daar is hij alweer: de hier tot vervelens toe getoonde staafgrafiek, nu ook ontdekt door de Volkskrant....

Ja, daar is hij alweer: de hier tot vervelens toe getoonde staafgrafiek, nu ook ontdekt door de Volkskrant….

Windmolens ultieme vorm symboolbeleid, favoriet dankzij hun zichtbaarheid
Davidson stelt ‘in crisistijd is het verstandiger geen windmolens in te zetten’. Hij bepleit een betere invulling van het emissiehandelsysteem, waarmee je voor de helft van het bedrag dat je aan windmolens kwijt bent 6 maal zoveel fossiele brandstof uitspaart, pardon CO2 emissies. Puntje 4 bij spraakverwarring over milieu: kun je met privaat initiatief het beste vraagstukken oplossen of via centrale planning/top down bureaucratie.Een marktoplossing werkt volgens Davidson beter dan de overheid/milieubeweging met haar symboolbeleid.(waarbij de overheid enkel de spelregels deugdelijker formuleert)

  • Zijn meest verstandige opmerking is de titel van het artikel, wat ik ook al eens opperde: waarom kiezen milieufanatici en Henk Kamp voor molens? Dat heeft paradoxaal genoeg te doen met hun zichtbaarheid.Milieufanatici en de VVD (Henk Kamp) willen zichtbare symbolen van klimaatdaadkracht, en dubbel glas waarmee je energie bespaart zie je niet.

..nee, dan liever emissierechten
Het emissie-rechtensysteem werd in de VS voor het eerst gebruikt onder Ronald Reagan om de uitstoot van SOx-emissies tegen te gaan via druk op bedrijven. Bij overschrijding van de emissieruimte wordt vervuilen gewoon te duur, loont het voor bedrijven steeds meer om in milieutechniek te investeren. Er zijn nu teveel emissierechten zomaar uitgedeeld aan bedrijven, en door het vaste CO2-plafond kun je nog zoveel molens bouwen, netto spaar je geen grammetje CO2 uit. Bouwen wij hier voor 18 miljard euro belastinggeld windmolens op zee, dan kunnen Roemenen met de vrijkomende emissierechten nog vrolijk een bruinkoolcentrale open houden.

Wanneer wij Davidson nog even mogen aanvullen: de meest verstandige manier van klimaatbeleid is het geen klimaatbeleid meer noemen. Wat wil je doen, los van wie gelijk heeft over de gevoeligheid van het klimaat voor CO2 (het wetenschappelijk debat, puntje 1 van mijn 4-punten spraakverwarring bij milieu) : efficiënter omspringen met fossiele brandstoffen én nieuwe  schonere vormen van energie vinden. Wij zijn niet op aard om de olie/kolenboer te sponsoren (al hebben wij niets met CO2-paniek..). In plaats van onze aardgasbaten in hoersjupsjidie te steken en het stimuleren van sociale achterstand – waarmee je enkel het aandeel PvdA-stemvee op peil houdt- kun je het ook in een technologiefonds stoppen zoals de Noren doen. Dat is nog een overweging voor klimaatheerser Kamp waard.

Windmolens populair omdát ze zichtbare symbolen zijn van politieke klimaatdaadkracht

Windmolens populair omdát ze zichtbare symbolen zijn van politieke klimaatdaadkracht

Volkskrant zet zich slechts voor de vorm nog tegen ons af
Voor de vorm zet Henk Muller zich nog af tegen ‘de klimaatsceptici’ – de emigrees van het klimaatdebat, wij saboteurs der Groene Revolutie, ontkenners van de Enige Klimaatwaarheid, onmensen, criminelen- door te stellen dat wij alles te duur vinden dat met milieu te maken heeft. Oh, is dat zo? Via (de fantasie van) journalisten kom je tot een zelfinzicht dat na een leven mediteren nog niet zou indalen.

Henk Muller bakent zo als progressief urbaan kwaliteitskrantsmens nog zijn ruimte af als verstandig beschaafd mens, versus ons, wij krenterige mensen die onverantwoord in het leven staan en ook nog eens wantrouwend doen over Brussel. Hebt u-climategate.nl lezer – daar ook plots zo last van gekregen?  Anti-Europaitis die je ’s ochtends bij het opstaan plots als vanzelf zonder enige aanleiding overspoelt, waarna je met huiduitslag en zenuwtrek niets roept dan ‘grrr Europa’.

Terwijl je verstand en alles dat de Verlichting ons inprentte zegt: meer Europa is meer geluk, hemel op aarde. Het oplossen van al onze vraagstukken van Spanje tot Skarsterlan, dat kun je het beste overlaten aan een bureaucraat achter een Brussels bureau. Het idee dat je dat via privaat initiatief lokaal bottom up zou moeten doen: the horror…(puntje 4 van mijn 4 punten spraakverwarring over natuur en milieu)

Maar ik voorspel dat de Volkskrant vanzelf die houding zal verliezen, waarna wij alsnog in het warme bad van de mainstream worden opgenomen.  Het bloggen wordt bijna saai zo. Of, ik vond het al saai en blog liever over natuur. Maar die blogs lezen jullie niet en jullie reageren er nauwelijks op. Dus met deze ‘windmoluhs, neuhh’-blog zal als vanzelf de traffic weer stijgen.