Wilt u een nieuw voorbeeld hoe Nederland zichzelf richting werkeloosheid werkt dankzij de milieubeweging en bevriende activist-wetenschappers? De Mosselsector! Bij liefst 60 procent van de mosselvisserijbedrijven in Nederland is de schuldenlast op dit moment hoger dan de waarde van het bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut. Oorzaak ligt in het duur(zaam) maken van de mosselvisserij, als gevolg van procedures die fondsenwervende organisaties (Waddenvereniging, Vogelbescherming) in 2008 tegen de mosselsector aanspanden.
Daardoor werden de mosselvissers verplicht om het traditionele zaadvissen vanaf de bodem (kosten 10 eurocent per kilo mosselzaad) in te ruilen voor kapitaalintensieve MZI-installaties (kosten 90 cent per kilo mosselzaad), waarbij mosselzaad zich hecht aan touwen die vast zijn gemaakt aan drijvende pontons. De installaties zijn zeer gevoelig voor stormschade. Tegelijk ligt de aanvoerprijs van consumptiemosselen tussen 90 cent en 1,80 euro per kilo, wat betekent dat de mosselaars de na 2008 gedane verplichte investeringen niet of nauwelijks terug kunnen verdienen.
Een mossel-Ferrari inruilen voor mosselfiets
De investeringen in de MZI werden door mosselvoorman Cees Otte in Bruinisse- waar ik 2 jaar geleden een lezing gaf- al aangeduidt als ‘het inruilen van je mossel-Ferrari voor een mosselfiets’. Waar de mosselaars vroeger met een uurtje vissen klaar waren moeten ze nu tonnen investeren om pontons op het Wad te installeren. De milieubeweging dwong de mosselsector zo om tonnen euro’s te investeren om daarna minder te kunnen verdienen, voor meer arbeidstijd. (=Duurzaam) Tevens werden gebieden gesloten om daar ‘ongestoord’ mosselbanken te laten ontwikkelen. Die banken zijn weggespoeld door stormen, omdat op het dynamische Wad de invloed van de mens ondergeschikt is aan natuurkrachten als getijdenstroming, stormen en de zandhonger van 12 miljoen kuub per jaar: een gevolg nog van de aanleg van de Afsluitdijk die stromingspatronen veranderde, en getijverschillen verhoogde.
De primitieve verbeelding aan de macht
Aanvankelijk wilden de fondsenwervende organisaties, in samenwerking met activist-ecologen bij NIOZ bij Imares een volledig visverbod afdwingen bij de rechter.Zij startten die procedures vanwege hun obsessie met een mensloze Waddenzee waarin ‘de natuurlijkheid’ tot ecologische wonderen zou leiden. Deze ideologie heeft geen raakvlak met serieuze wetenschappelijke ecologie, zoals ik beschreef in ‘De primitieve verbeelding aan de macht’ in 2 essays in Visserijnieuws, al wordt deze door activist-wetenschappers bij Imares en NIOZ wel zo uitgelegd.
In reactie daarop startten de mosselvissers van Bruinisse de ‘stop de groene leugen’-campagne, zodat een volledig visverbod werd tegengehouden. Het ‘convenant’- de polderoplossing- die vervolgens tussen sector en fondsenwervende actiegroepen werd gesloten moest vervolgens een uitweg bieden. Daarbij mocht de mosselsector verder vissen als zij zou voldoen aan de eisen van een gesjeesde Groninger student Martijn de Jong met zijn Coalitie Wadden Natuurlijk- die eerder de kokkelvisserij van het Wad bonjourde als actiegroep ‘Wilde Kokkels’- en een paar Groen Links-fanatici in Zeist die meer geld uitgeven aan reclame voor zichzelf/marketing dan het beschermen van vogels.
Vergeef mij voor deze persoonlijke toonzetting, die mogelijk afdoet aan de geloofwaardigheid van het bericht. Maar ik heb van dichtbij gezien waartoe deze mosselvissers worden gedwongen, door mensen die zichzelf van een hogere beschaving achten maar die – behalve wat ideologisch gekleurd flutonderzoek- niets toevoegen aan onze economie. Waarbij ik door mijn kennis in staat ben door Imares- en NIOZ-zeepbellen heen te prikken…Ik heb diverse NIOZ-ecologen gesproken: het zijn politiek gemotiveerde ideologen die wat bazelen over ‘de Waddenzee die op eigen benen kan staan’.Ik zou willen dat ik hier één woord overdreef maar moet mezelf en mogelijk u daarin teleurstellen.
Afschieten als ongewenst wild die gesubsidieerde milieubewegingen of laat ze een nieuw Noordzeekanaal graven met schep en kruiwagen om te laten voelen hoe het is om voor je geld te moeten werken. Dit zal nooit gebeuren omdat de hogere machten zoals de regering dan hun hun werkpaardjes kwijt zijn. Zie de schofterige wijze waarop visgebieden worden gesloten vanwege de zwarte eend. Wedden dat er binnen vijf jaar onrendabele windmolens staan.
Zij die werken voor hun geld zijn inmiddels de grote schare sufferds in dit land geworden.
Er net als het Landbouw Economisch Instituut van uitgaande dat 1 kg mosselzaad (traditionele prijs 10 cent, uit MZI installaties 90 cent) uiteindelijk 1 kg consumptiemosselen (marktprijs 90-180 cent) zal opleveren, maakt duidelijk dat overgang van traditioneel mosselzaad op MZI mosselzaad op termijn geen rendabele bedrijfsvoering mogelijk kan opleveren. Daarbij moet dan ook nog bedacht worden dat in het algemeen de kwaliteit van MZI mosselzaad minder goed zal zijn (vooral kleiner en daardoor gevoeliger voor sterfte) dan traditioneel mosselzaad, waardoor de bedrijfsvoering nog weer ongunstiger zal uitvallen (meer dan 1 kg MZI mosselen nodig voor 1 kg consumptiemosselen). Het mosselconvenant (gedurende 15 jaar geleidelijk aan verbieden van de productie van het traditionele mosselzaad en overgaan op uitsluitend MZI mosselzaad) komt, zoals al eerder aangegeven door Dolf Boddeke bij het ondertekenen van het convenant) dus eenvoudig neer op wurgen van de Nederlandse mosselsector op termijn. De NGO politici worden bedankt!
Eens met Paul Hagel, echter MZI zaad is net zo goed als bodemzaad. Als het gaat om de opkweekresultaten van (mzi)zaad naar consumptie (1:1) is naast het zaad ook de kwaliteit van de opkweekpercelen van belang. Want als je MZI zaad hebt maar je kunt het niet goed opkweken heb je er uiteindelijk ook niets aan. Ik zie veel meer in het verbeteren van het opkweekrendement als in (nog)meer MZI’s. Stel je eens voor dat een aardappelboer 1(poot)aardappel in de grond stopt en er 1(eet)aardappel voor terugkrijgt……..stond de wereld op z’n kop!!
Met het mosselzaad is het niet anders…….sterker nog 1kg zaad is ongeveer 1000-1500stuks, terwijl 1kg consumptiemaat mosselen ongeveer 50-60stuks is. Hier is een wereld te winnen! Maar hoe bereiken we een beter rendement (en mogelijk minder MZI’s), zoek betere kweekpercelen, laat mosselkwekers leren uit onderzoek (leren door doen) en werk samen met natuurorganisaties. Volgens mij is er nu een gezamenlijk belang: minder MZI’s, meer natuurwaarde en betere economie!
Reacties zijn meer dan welkom!
Wanneer dat zo’n leer-doe proces wordt, waarbij de lasten-lusten verdeling in die verhouding is dat de lusten terecht komen bij onderzoek/wetenschappers/zgn. stakeholders….. en de lasten voor rekening van de visser/mosselaar……….
Waarom doe je het niet voor, van 1 kg mosselzaad 5000 consumptiemosselen telen?
Volgens mij ben je niet veel voor nodig om dat IN HET KLEIN uit te proberen en denk je eens in: Je naam komt in alle kranten !
Ik stel voor dat de gevolgen en alle KOSTEN van het sluiten van convenanten eens goed in beeld worden gebracht. Het is misschien allemaal leuk en optimistisch bedoeld; beste, goede, aardige en wijze INSIDE-OUT, maar het rekensommetje en het resultaat onderaan de streep hoe is dat verdeeld? Of even nuchter: WAT is en WIE betaalt (of betaalde) de prijs van meer natuur ?
Verder is het misschien verstandig eerdere experimenten qua kosten en resultaten ook in dat onderzoek te betrekken en dan met name het kweken van garnalen op de Maasvlakte, Tong in IJmuiden, in Zeeland en zo.
Misschien dat we dan in dat onderzoek ook de marktomstandigheden kunnen betrekken, want je bent misschien van de gedachte dat er in Nederland of in de rest van de wereld alleen retailers, foodservice en handelaren zijn die dan in Zeeland staan te dringen om die GOUDEN mosselen te gaan kopen ?
Vraag even aan de kleine Nederlandse zeevissers, die eerder al in een convenantje werden gedreven. De aangevoerde vis heeft geen bodemprijs, dat weet ik ook, maar ook geen kans.
Misschien dat het vaststellen van gelijk speelveld niet helemaal goed is verlopen ?
Of zou er wat zijn met de consumenten (lees inkopers) visadvies lijstjes ?
En als we toch bezig zijn: op welke wijze is vastgesteld dat elders geen extra milieudruk is ontstaan ?
Waar is de commissie van wijsheden die hier hoedt?
Kortom: je bent met je leer-doe en samenwerk proces doorzichtig aan het worden. De drijfveer is in ieder geval geen altruïsme.
toelichting:
lasten: kosten, onbetaalde extra arbeid, en interen op eigen vermogen en voeren van zinloze gesprekken etc.
lusten: praten, proeven doen, onderzoek doen, nog meer onderzoek doen, verhalen typen, vergaderen, uren declareren, rekeningen typen, subsidie binnen harken.
Ik zoek Nederlandse Bedrijven of Mosselsector wie wil , eerste klasse mosselen importeren van Albanië naar Nederland . Bent u geïnteresseerd in die nieuwe zakelijke perspectieven in Albanië.? Indien ja, Ik breng U met bedrijven en ondernemen uit Albanië? U vraagt zich dan waarschijnlijk ook af of Albanië bedrijven te vertrouwen zijn, en of het ondernemen in Albanië inkomsten kan genereren. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.
Wellicht bent u geïnteresseerd om een van deze Albanese ondernemers daadwerkelijk te ontmoeten? In dat geval stel ik een bezoekprogramma op. Misschien gaat u na zo’n matchmaking gesprek anders denken en ontstaat er ruimte voor een samenwerking die voor u waardevol kan zijn. Het bezoek van lokale bedrijven aan Nederland kan namelijk leiden tot kennisvergroting, uitbreiding van uw handelscontacten en/of de voorbereiding van een gezamenlijk investeringsproject!
S. GjonBala
Groninger meeuwlaan 43
3772PD Barneveld
mob: 0643937565 plaveguci@hotmail.com