Windvogel schrijft haar 'duurzame' molens af over 15 jaar. Hoezo duurzame energie?

Windvogel schrijft haar ‘duurzame’ molens af over 15 jaar. Hoezo duurzame energie?

Terwijl onze economie blijft kwakkelen is er één bedrijfstak waar je altijd spekkoper bent: ga windmolens uitbaten, en krijg subsidie van Agentschap.nl, de klimaatpakjesboot van het Ministerie van Economische (…) Zaken, die tegenwoordig ‘Rijksdienst voor Ondernemend (….) Nederland heet. Zelfs wanneer je zwaar verlies draait, kom je zo netto toch weer in de plus zoals het jaarverslag van cooperatie Windvogel toont.

De cooperatie is uitbater van 6 molens die zij over 15 jaar afschrijven. De baten uit stroomproductie bedroegen 2,32 ton euro in 2012, iets meer dan de afschrijvingslasten van 2,21 ton euro. Waarbij ‘overige kosten’ reeds voor een ruime ton verlies zouden zorgen. Maar gelukkig komt dan Agentschap.nl- de klimaatpakjesboot van het Ministerie van Economische Zaken- te hulp in de vorm van MEP-subsidies, voorganger van de huidige SDE+-regeling. In 2012 vangt windcooperatie Windvogel 4,89 ton euro subsidies. Wie dacht dat het in 2011 anders was?

In 2011 ving Windvogel 4,06 ton subsidies, terwijl de baten uit stroomproductie slechts 2,28 ton euro bedroegen, krap meer dan de afschrijving van 2,22 ton euro.

Je bent gek als je nog eerlijk wilt ondernemen in Nederland. Met zo’n Rijksdienst voor ondernemend Nederland kun je beter ‘duurzaam’ ondernemen. Ga in Wind op Zee (het personeel van het gesjeesde Econcern, nu Typhoon Capital), en krijg 4,2 miljard euro subsidies van Henk Kamp mee.

Overigens ben ik van mening dat Henk Kamp moet aftreden.