Het productgevoel is ook belangrijk...

Het productgevoel is ook belangrijk…

Wanneer het over natuur en milieu gaat, berichten de meeste journalisten op basis van politieke sympathie. Maar je kunt ook op basis van feiten berichten en dan kom je op het artikel over de 5 mythen over biologisch voedsel in Vrij Nederland. Keurig op een rijtje, waarom biologisch voedsel niet beslist gezonder of ongezonder is dan regulier voedsel, en zoals Joost van Kasteren ook al beschreef in het nieuwe voedselblad Vork: de plofkip, explosiekoe en het vreetvarken zijn ook nog eens klimaatvriendelijker.

Biologisch is vooral goed voor de productbeleving
Ze zetten efficienter hun voedsel om dan in grootmoeders tijd, en per liter melk produceert een koe nu- mede dankzij ander voedsel- nog maar 40 procent van de hoeveelheid CO2. Biologisch eten doe je dus vooral als je meer inkomen hebt dan gemiddeld en het je kan veroorloven voor extra productbeleving te betalen. Dat is ook iets waard, sinds ik logeerde bij de trappisten van Rochefort smaakt hun bier ook lekkerder dan daarvoor. Terwijl het ’t zelfde biertje is.

Ook aardig is dat Vrij Nederland een andere culturele mythe doorprikt: die van de ‘natuurzuiverheid’, waarop de volledige milieubeweging haar fondsenwerving baseert en waardoor wij op etiketten van Ketchup ook de aanbeveling ‘100 procent natuurlijk’ lezen. De verwachting dat de natuur- ’s werelds grootste gifproducent- minder schadelijke stoffen zou produceren dan wij in onze fabrieken. Biologische boeren gebruiken het ‘natuurlijke’ rotenon dat in hogere doses even zo goed schadelijk is voor mensen. Giftigheid zit in de dosis zei Paracelsus al en niet in de herkomst van een stof.

Maar laten we geen hetze beginnen tegen het biologische boeren. Uiteindelijk gaat het er om dat producenten hun product met vakmanschap, aandacht en zorg bereiden. En de boeren die voor biologisch kiezen zullen daar van nature misschien wel meer mee bezig zijn. Dus hoewel er niet beslist een ‘eko’-label op hoeft te staan, kun je wel degelijk proeven of iemand zorg besteed aan zijn product of de kantjes er vanaf loopt.

Dit blog is in 2 minuten geschreven, even copypasten van Vrij Nederland en Vork, fotootje er bij die ik maakte in Rochefort, en kan dus ook onmogelijk het label  ‘kwaliteitsjournalistiek’ krijgen. Wat voor productgevoel geeft dat u?