Gemummificeerde kat, Natuurmuseum Maastricht. Foto RZ

Gemummificeerde kat, Natuurmuseum Maastricht. Foto RZ

De New York Times meldt dat de huiskat net zo’n taboe zou moeten worden als roken boven de wieg van je kind. De huiskat is een bron van ziektes voor u en uw kinderen dankzij besmetting met toxoplasmosis (30 procent van de mensen), wormziektes, parasieten: nieuw onderzoek toont een correlatie met besmetting en dementie op latere leeftijd.

In de Verenigde Staten is de kat goed voor 2,4 miljard dode (tuin)vogels per jaar, daarmee een serieuze bedreiging voor de toch al onder druk staande wildlife die –  dankzij de moderne landbouw en ruimtedruk door mensen/de milieubeweging met haar molens, biomassaplantages en siliticumwoestijnen – een tweede Silent Spring doormaakt

What’s driving this trend is a growing sense of alarm about the dramatic decline in wildlife, and especially bird, populations, combined with a new awareness that cats bear a significant share of the blame.

The National Audubon Society tracks 20 common North American bird species — Eastern meadowlarks, field sparrows and the like — that are now in decline. Their numbers have dropped by 68 percent on average since 1967, because of a variety of factors. In Britain, likewise, farmland bird populations have plummeted just since 1995, with turtle doves, for instance, down by 85 percent, cuckoos by 50 percent, and lapwings by 41 percent.

If these were stock market numbers, people would be leaping from buildings. But the peculiar thing about what biologists have called “the second Silent Spring” is that people tend not to hear it.

en

And wildlife in this country must share this land with a growing population of about 84 million owned cats, and anywhere from 30 to 80 million feral or stray cats. When all of them do “what’s natural” in a fragmented natural world, it adds up. Using deliberately conservative assumptions, federal researchers recently estimated that free-ranging cats killed about 2.4 billion birds annually in the Lower 48 states, a substantial bite out of the total bird population. Outdoor cats also kill about 12.3 billion small mammals a year — not just the proverbial rats and mice but also chipmunks, rabbits and squirrels — and about 650 million reptiles and amphibians. In some cases, they are pushing endangered species toward extinction.

But here is the number that sticks in my mind: Letting my own cat, Lucky, outdoors may have consigned as many as 33 birds and dozens of mammals to death every year.

Lees het artikel van Richard Coniff, en je kunt het advies van mijn Opa Wybe Zeilmaker, vogelliefhebber en duivenhouder mee naar huis nemen. Een kat, die maak je gewoon dood als die je tuin in komt. Vervolgens leg je ‘m langs de weg waardoor het net lijkt of hij door een auto is overreden. Komt de eigenaar dan vertellen  ‘och, de kat is doodgereden’, dan ontvang je ‘m met empathie en verbazing.

Waar fondsenwervende organisaties als Vogelbescherming zich vooral zorgen maken over problematiek die subsidies oplevert, is er een bij het grote publiek mateloos impopulair probleem genaamd ‘Poeki’. Kill ‘m all.